Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012 18:49

«Έσκασαν» τα λιόδεντρα από την ξηρασία

«Έσκασαν» τα λιόδεντρα από την ξηρασία

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΕΛΓΑ
Σοβαρότατα προβλήματα έχει δημιουργήσει η ξηρασία στις ελιές, ιδίως στις περιοχές της Τριφυλίας -κυρίως των Γαργαλιάνων- και της Πυλίας. Ο ΕΛΓΑ θα έρθει για ελέγχους στο τέλος της εβδομάδας, ωστόσο ο Οργανισμός δεν καλύπτει τις ζημιές από την ξηρασία.

Ο αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Αλευράς, δήλωσε σήμερα ότι υπάρχουν αναφορές από περιοχές της Τριφυλίας για ζημιά που φτάνει και το 100%! Υπογράμμισε ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, γιατί μέσα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο οι ελαιοπαραγωγοί δεν θα έχουν το εισόδημα που ανέμεναν λόγω της μειωμένης παραγωγής.
Ο κ. Αλευράς σημείωσε επίσης ότι είχε επικοινωνία με τα κεντρικά του ΕΛΓΑ στην Τρίπολη, όπου του ανακοινώθηκε ότι θα γίνουν έλεγχοι στο τέλος της εβδομάδας. Το πρόβλημα πάντως είναι ότι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ζημιές από την ξηρασία, γι’ αυτό, δήλωσε ο κ. Αλευράς, θα επιδιωχθεί να δημιουργηθεί πρόγραμμα αποζημίωσης για λόγους έκτακτης ανάγκης.
Σε ό,τι αφορά τη δακοκτονία και παράπονα που υπάρχουν από διάφορες περιοχές, ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι ενώ οι ψεκασμοί ξεκίνησαν καθυστερημένα, λόγω του ότι έγιναν αργά οι προσλήψεις, το πρόγραμμα εξελίχθηκε ικανοποιητικά. Πρόσθεσε όμως ότι οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ανάπτυξη του πληθυσμού του δάκου, γι’ αυτό και οι παραγωγοί που δεν θα μαζέψουν σύντομα τον ελαιόκαρπο πρέπει να ψεκάσουν οι ίδιοι τα δέντρα τους ώστε να μην έχει πρόβλημα η παραγωγή τους.
Στ.Μ.