Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020 10:26

Βαίνει καλώς φυτοπροστατευτικά η χρονιά για τις ελιές στη Μεσσηνία

Κυριάκος Σκούλικας, προϊστάμενος Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνοτροφίας Μεσσηνίας Κυριάκος Σκούλικας, προϊστάμενος Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνοτροφίας Μεσσηνίας

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ
Το πρόγραμμα για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς στα όρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα και μέχρι τώρα έχει στεφθεί με επιτυχία. Πρόβλημα δεν υπάρχει επίσης και σε ό,τι αφορά το γλοιοσπόριο. Αυτό σημείωσαν με δηλώσεις τους στην Kalamata Journal ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης, Κυριάκος Σκούλικας και ο δρ φυτοπροστασίας της Υπηρεσίας, Αναστάσιος Πάττας. Ωστόσο τόνισαν ότι η συλλογή και η έκθλιψη του ελαιοκάρπου καλό θα είναι να γίνει νωρίς, ακόμη και πρώιμα, γιατί αυτό είναι πολύ κρίσιμο στοιχείο για την ποιότητα του ελαιολάδου…

“Δεν έχουμε δει ακόμη προβλήματα” είπε ο κ. Πάττας αναφερόμενος στο γλοιοσπόριο στις ελιές και επιπλέον τόνισε ότι “σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει αυτό που αντιμετωπίσαμε το 2016”. Όπως εξήγησε, δεν ευνόησαν οι καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα η ξηρασία ώστε να δημιουργηθεί πρόβλημα με το γλοιοσπόριο. 

Σε ό,τι αφορά το δάκο στις ελιές ο προϊστάμενος κ. Σκούλικας και ο γεωπόνος κ. Πάττας επίσης ανέφεραν ότι η παρατεταμένη ξηρασία δεν ευνόησε ώστε να αυξηθούν οι δακοπληθυσμοί. Υπογράμμισε ωστόσο ο προϊστάμενος ότι δεν είναι μόνο ο καιρός που δεν επέτρεψε να αναπτυχθεί ο δάκος αλλά και η επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας. 

Το πρόγραμμα της δακοκτονίας, συνέχισε ο προϊστάμενος, βαίνει προς ολοκλήρωση. Σε μερικές περιοχές έχει γίνει και 4ος ψεκασμός, σημείωσε, ενώ υπάρχουν περιοχές στην ενδοχώρα που έχει γίνει μόνο ένας επειδή δεν ήταν απαραίτητο και γίνουν και άλλοι, ωστόσο αν χρειαστεί θα γίνει και 2ος. 

Ο κ. Πάττας συμπλήρωσε πάντως ότι οι καλλιεργητές που έχουν βαθύσκιωτα κτήματα θα πρέπει να τα ελέγχουν τακτικά για να παρέμβουν στην περίπτωση που διαπιστώσουν προσβολή. 

Ο κ. Σκούλικας και ο κ. Πάττας τόνισαν ότι εκείνο που διασφαλίζει την ποιότητα του προϊόντος είναι η έγκαιρη ή και πρόωρη συλλογή του ελαιοκάρπου και η έκθλιψή του μέσα σε 24 ώρες. 

Επιπλέον δε επισήμαναν ότι όσοι μαζέψουν αργά τον καρπό τους ενδέχεται να αντιμετωπίσουν και πρόβλημα εύρεσης προσωπικού για να τους βοηθήσει και θα βρεθούν μπροστά σε δυσκολία. 

Στ.Μ.