Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2021 18:01

ΚΚΕ στη Βουλή: “Εκβιασμοί και κατασχέσεις για χρέη αγροτών της Μεσσήνης στην πρώην Αγροτική”

ΚΚΕ στη Βουλή: “Εκβιασμοί και κατασχέσεις για χρέη αγροτών της Μεσσήνης στην πρώην Αγροτική”

“Τις τελευταίες ημέρες δικηγορικά γραφεία και γραφεία διαχείρισης χρεών καλούν αγρότες, κυρίως πατατοπαραγωγούς, από την πόλη της Μεσσήνης, βάζοντας τους το μαχαίρι στο λαιμό για χρέη από παλιά δάνεια που είχαν πάρει απ’ την πρώην Αγροτική τράπεζα – ΑΤΕ και τα οποία είχαν περιέλθει στο "κόκκινο" πριν από το κλείσιμο της και το πέρασμα της "καλής ΑΤΕ" στην Τράπεζα Πειραιώς το 2012” σημειώνουν σε εισαγωγή ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή, για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης. Ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ “κούρεμα” του κεφαλαίου των δανείων, που είναι μέχρι 300.000, ευρώ κατά 50% για τους αγρότες με εισόδημα μέχρι 24.000 ευρώ και να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός και καμία κατάσχεση αγροτικής περιουσίας…

Οι βουλευτές του ΚΚΕ κ. Καραθανασόπουλος και κ. Παπαναστάσης σημειώνουν ότι “για τα συγκεκριμένα δάνεια η πλειοψηφία των αγροτών έχει πληρώσει μια και δυο φορές το κεφάλαιο που δανείστηκαν, αλλά το χρέος, λόγω των υψηλών επιτοκίων και των πανωτοκίων, αντί να μειωθεί πολλαπλασιάστηκε όλα αυτά τα χρόνια.

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία που έχει δημοσιοποιηθεί για αγρότη ο οποίος ρύθμισε τα παλιά χρέη, πλήρωσε το μισό χρέος και έμειναν 37.000 από τα 67.000 ευρώ. Το δάνειο πουλήθηκε στη συνέχεια σε ξένα funds και τώρα του ζητάνε 106.000 ευρώ, δηλαδή 70.000 ευρώ τόκο.

Την ίδια στιγμή η τιμή της πατάτας όλα αυτά τα χρόνια παίρνει σταθερά την κατηφόρα καθώς οι μεγαλέμποροι, που γεμίζουν τις αποθήκες τους με Αιγυπτιακή πατάτα, εκβιάζουν και συμπιέζουν τις τιμές. Παρόμοια είναι η κατάσταση και με τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα.

Σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής, που ανεβαίνει σταθερά, τη φοροληστεία και τα υπόλοιπα χαράτσια από το κράτος, το αυξημένο κόστος ζωής για την αγροτική οικογένεια, διαμορφώνεται μια εκρηκτική κατάσταση στα χρεωμένα αγροτικά νοικοκυριά, που δεν μπορούν, να ζήσουν τις οικογένειές τους, να καλλιεργήσουν και βρίσκονται τελικά υπερχρεωμένα.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο που επιβαρύνονται και από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού (προϊόντα αδιάθετα, ή που έχουν πουληθεί στους εμπόρους - μεταποιητές χωρίς να ξέρουν σε τι τιμή και σε πολλές περιπτώσεις πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής).

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι προτίθενται να κάνουν για την ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών:

  •             Να μη γίνει καμία κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας, χωραφιών, αποθηκών, αγροτικών μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού που βρίσκονται στο "κόκκινο" συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Να διαγραφούν όλοι οι τόκοι - πανωτόκια και να κουρευτεί το κεφάλαιο σε ποσοστό 50% για δάνεια μέχρι 300.000 ευρώ αγροτών με καθαρό αγροτικό οικογενειακό εισόδημα (αγρότης - αγρότισσα) έως 24.000 ευρώ. Να προβλεφθούν άτοκες δόσεις που δε ξεπερνούν σε ετήσια βάση το 8% του καθαρού αγροτικού οικογενειακού εισοδήματος.
  •             Να στηριχθεί το αγροτικό εισόδημα με κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν το αναγκαίο για την επιβίωση του αγρότη και τη συνέχιση της καλλιέργειας εισόδημα, καθώς και προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση.  Μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση ΦΠΑ σε μέσα/εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης, με αφορολόγητο πετρέλαιο και με μείωση της τιμής αγροτικού τιμολογίου ρεύματος”.