Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2021 20:36

Ενίσχυση συκοπαραγωγών 130 ευρώ ανά στρέμμα λόγω covid, ανακοίνωσε ο Περικλής Μαντάς

Ενίσχυση συκοπαραγωγών 130 ευρώ ανά στρέμμα λόγω covid, ανακοίνωσε ο Περικλής Μαντάς

Προωθείται διαδικασία εξασφάλισης του κονδυλίου, από το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να χορηγηθεί ενίσχυση που εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 130 ενώ στρέμμα, στους συκοπαραγωγούς που λόγω της πανδημίας είχαν απώλεια εισοδήματος από τη μείωση της τιμής του προϊόντος τους. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε σήμερα ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Περικλής Μαντάς…

Πιο συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του γραφείου του κ. Μαντά Σημειώνονται τα εξής: “Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς για την σημερινή αποστολή αιτήματος από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εγκριθεί δαπάνη στήριξης του πρωτογενή τομέα απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19. Η στήριξη αφορά στην οικονομική ενίσχυση παραγωγών ξηρού μη μεταποιημένου σύκου, οι οποίοι κατά κύριο λόγο δραστηριοποιούνται στις περιφερειακές ενότητες Μεσσηνίας, Λακωνίας και Εύβοιας.

Την ανάγκη στήριξης των παραγωγών σύκου είχε θέσει και ο ίδιος ο βουλευτής τόσο στον προηγούμενο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, όσο και στον νυν υπουργό Σπήλιο Λιβανό σε συνάντηση που είχαν στις αρχές Φεβρουαρίου. Όπως σημείωσε ο κ. Μαντάς, είναι σημαντικό ότι η ηγεσία του υπουργείου άκουσε τα επιχειρήματα που τέθηκαν το προηγούμενο διάστημα, αναγνωρίζοντας έμπρακτα τις σημαντικές επιπτώσεις που είχε η πανδημία στις διακινούμενες ποσότητες, τις τιμές και τις εξαγωγές. Όπως διαπιστώθηκε από τις υπηρεσίες του υπουργείου, κυρίως έχει πληγεί η εγχώρια αγορά λόγω μειωμένης ζήτησης, με αποτέλεσμα να υπάρξει τελικά έγκριση της συγκεκριμένης δαπάνης, η οποία αφορά περίπου 3.200 παραγωγούς σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Η οικονομική ενίσχυση αναμένεται να φθάσει τα 130 ευρώ ανά στρέμμα, με βασικό στόχο να καλυφθούν οι απώλειες που υπέστησαν οι παραγωγοί λόγω της πανδημίας. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η μείωση της τιμής του προϊόντος υπολογίζεται μεσοσταθμικά σε περίπου 30 λεπτά ανά κιλό, όπως προκύπτει από τις συγκρίσεις μεταξύ των ετών 2019 και 2020, με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ζητά πλήρη κάλυψη του κόστους του μέτρου από τον προϋπολογισμό του υπουργείου για το 2021”.