Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2021 17:47

Ξεκινούν την Τετάρτη οι ψεκασμοί για το δάκο - Αυξημένοι πληθυσμοί στις παραλιακές περιοχές

Ξεκινούν την Τετάρτη οι ψεκασμοί για το δάκο - Αυξημένοι πληθυσμοί στις παραλιακές περιοχές

ΤΕΛΗ ΙΟΥΝΗ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ 
Τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς. Οι πρώτοι ψεκασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν την Τετάρτη 30 Ιούνη, ενώ η Περιφερειακή Ενότητα σημειώνει ότι αυξημένοι είναι οι πληθυσμοί του δάκου σε παραλιακές περιοχές του Νομού…

Ειδικότερα η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας ανακοίνωσε: “Προχωρά το θέμα της δακοκτονίας για το νομό Μεσσηνίας, με αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής που λήφθηκαν κατά τη συνεδρίασή της, σήμερα Δευτέρα 28 Ιουνίου.

Ειδικότερα εγκρίθηκε:

Α) Το πρακτικό αξιολόγησης της αρμόδιας επιτροπής που αφορά τα δικαιολογητικά συμμετοχής και τις τεχνικές προσφορές των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό.

Β) Το πρακτικό αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών των προσωρινών αναδόχων για τον από εδάφους ψεκασμό των ελαιοδέντρων, στα πλαίσια του προγράμματος δακοκτονίας.

Γ) Η ανάθεση εργασιών ψεκασμού στους προσωρινούς αναδόχους, αξιοποιώντας υφιστάμενη νομοθετική ρύθμιση αλλά και για λόγους δημοσίου συμφέροντος, για να μην υπάρξει κίνδυνος καταστροφής μέρους της ελαιοπαραγωγής.

Δ) Περαιτέρω αποφασίστηκε για τα τμήματα των κοινοτήτων που δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά, δηλαδή Προσήλιο, Νομιτσί - Θαλάμες, Εύα - Καλαμαρά, Βελίκα, Αγριλόβουνο και Ανδανία - Φίλια – Λουτρό, Οιχαλίας,  να εφαρμοστεί η διαδικασία της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, επειδή ο προϋπολογισμός ανά τμήμα κοινοτήτων είναι κάτω των 80.000 €. Αποτελεί μια σύντομη χρονικά διαδικασία που θα επιτρέψει σε σύντομο διάστημα να υπάρξει προσωρινός ανάδοχος και για τις περιοχές αυτές.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία ελέγχου των δακοπληθυσμών, έχει πραγματοποιηθεί ικανός αριθμός αναρτήσεων και αλλαγών παγίδων για την ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας, τα δε μέχρι στιγμής δεδομένα έχουν δείξει μειωμένους πληθυσμούς δάκου, λόγω αυξημένων θερμοκρασιών με εξαίρεση τις παραλιακές περιοχές. 

Τέλος, προχωρά και η διαδικασία πρόσληψης τομεαρχών δακοκτονίας, συγκεκριμένα αύριο, 29 Ιουνίου λήγει η προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους και άμεσα μετά τους ελέγχους προχωρούν και οι προσλήψεις. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Στάθης Αναστασόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά:  «Είμαστε καθόλα έτοιμοι και αμέσως μετά την δημοσίευση της απόφασης Οικονομικής Επιτροπής να προχωρήσουμε τις επόμενες ημέρες, πιθανόν από την προσεχή Τετάρτη 30 Ιουνίου, στον πρώτο από αέρος ψεκασμό για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, ιδιαίτερα για τις παραλιακές περιοχές του νομού μας, οι οποίες παρουσιάζουν μεγαλύτερη αύξηση δακοπληθυσμών σε σχέση με τις πιο ορεινές περιοχές. Αυτό θα αποφασιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες Αγροτικής Ανάπτυξης, αξιολογώντας και τα τελευταία δείγματα που προκύπτουν από την ανάρτηση των παγίδων ελέγχου των δακοπληθυσμών»”.