Τετάρτη, 08 Σεπτεμβρίου 2021 08:59

Νικολάκου: Ολέθριες οι επιπτώσεις στους σταφιδοπαραγωγούς - Ποιες οι ενέργειες της περιφερειακής αρχής Πελοποννήσου

Νικολάκου: Ολέθριες οι επιπτώσεις στους σταφιδοπαραγωγούς - Ποιες οι ενέργειες της περιφερειακής αρχής Πελοποννήσου

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 
Η τιμή της μαύρης σταφίδας καταρρέει, οι επιπτώσεις για τους σταφιδοπαραγωγούς είναι ολέθριες, τονίζει η περιφερειακή σύμβουλος Ντίνα Νικολάκου και σε επερώτησή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο καλεί την περιφερειακή αρχή να απαντήσει τι έχει κάνει για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα…

Η επερώτηση της Ντίνας Νικολάκου, περιφερειακής συμβούλου της παράταξης “Νέα Πελοπόννησος - Πέτρος Τατούλης” έχει ως εξής: “Κυριολεκτικά στα όρια τους βρίσκονται οι σταφιδοπαραγωγοί της Μεσσηνίας και της Κορινθίας, με δεδομένο ότι με την έναρξη της νέας σοδειάς οι τιμές κατρακυλούν σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου σε συνεδρίαση του την 2.7.2021, αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων των συνεταιρισμών και των παραγωγών, διεκδικώντας την άμεση απόσυρση των πλεονασμάτων της  Κορινθιακής μαύρης σταφίδας.

Η απόφαση προέκυψε μετά από την κατάθεση κοινής πρότασης πέντε (5) παρατάξεων της Αντιπολίτευσης προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση της τιμής και να μην εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια του προϊόντος.

Το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρά τις μεγάλες  υποσχέσεις του δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα κανένα απολύτως μέτρο για τη στήριξη των σταφιδοπαραγωγών, παρότι ο αρμόδιος Υπουργός με σχετικό δελτίο τύπου στις 16 Ιουλίου 2021 δεσμευόταν ότι έγκαιρα θα δοθεί λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Επειδή τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου που ανήκουν στην παράταξη του κ.Νίκα μειοψήφησαν, με δεδομένο ότι δεν ψήφισαν τη συγκεκριμένη απόφαση,  

ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:

  • Σε τι ενέργειες έχει προβεί ο κ.Περιφερειάρχης προκειμένου να υλοποιηθεί η με αριθμ. 99/2.7.2021 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου;
  • Σε τι ενέργειες πρόκειται να προβεί η Περιφερειακή Αρχή για την ανατροπή του αδιεξόδου που έχουν οδηγηθεί οι σταφιδοπαραγωγοί της Πελοποννήσου, ώστε όσο υπάρχει ακόμα καιρός να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για να μπορέσουμε να μειώσουμε τη ζημία που έχει υποστεί η φετινή παραγωγή;”.