Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2021 08:55

Να αποδείξει ο υπουργός ότι ζήτησε πρόγραμμα για την απόσυρση της σταφίδας - Έγγραφα ζητά στη Βουλή ο Περικλής Μαντάς

Να αποδείξει ο υπουργός ότι ζήτησε πρόγραμμα για την απόσυρση της σταφίδας - Έγγραφα ζητά στη Βουλή ο Περικλής Μαντάς

Συνεχίζει ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Περικλής Μαντάς, να πιέζει τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, για τη στήριξη των σταφιδοπαραγωγών με την απόσυρση των περσινών αποθεμάτων του προϊόντος. Ο Περικλής Μαντάς υπέβαλε στη Βουλή Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, με την οποία ζητά να του κοινοποιηθεί το αίτημα του υπουργού προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ειδικό πρόγραμμα απόσυρσης αποθεμάτων μαύρης κορινθιακής σταφίδας εσοδείας 2020…

Σε σχετική ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου του βουλευτή κ. Μαντά σημειώνονται τα εξής: “Το μείζον ζήτημα με την κορινθιακή σταφίδα και η ανάγκη να υλοποιηθεί άμεσα πρόγραμμα απόσυρσης αποθεμάτων για τη σοδιά 2020, βρέθηκαν στο επίκεντρο της νέας παρέμβασης που πραγματοποίησε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που υπέβαλε ο βουλευτής από τη Μεσσηνία, ζητείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να καταθέσει στη Βουλή το επίσημο αίτημα του υπουργείου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το οποίο η ελληνική πλευρά αιτήθηκε «ειδικό πρόγραμμα απόσυρσης αποθεμάτων μαύρης κορινθιακής σταφίδας εσοδείας 2020». Στην αίτησή του ο κ. Μαντάς πραγματοποιεί αναφορά στα δελτία τύπου που εξέδωσε το υπουργείο τόσο στις 4 Νοεμβρίου, όσο και στις 16 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, στα οποία γίνεται μνεία αφενός σε «άσκηση πιέσεων» προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να επιτραπεί η ένταξη του προϊόντος σε πρόγραμμα απόσυρσης, αφετέρου ότι ο υπουργός «επανέφερε το αίτημα της Ελλάδας προς την ΕΕ για ειδικό πρόγραμμα απόσυρσης της μαύρης κορινθιακής σταφίδας».

Η νέα παρέμβαση του κ. Μαντά έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή, όπως και άλλων δράσεων που έχουν πραγματοποιηθεί για το θέμα, κυρίως μέσω κοινοβουλευτικών ερωτήσεων και συστηματικής επικοινωνίας με το υπουργείο ακόμα και πριν το φετινό καλοκαίρι. Σύμφωνα με τον βουλευτή, στόχος όλων των παρεμβάσεων ήταν πάντοτε η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει ανακύψει λόγω της πανδημίας, με την υπερ-συσσώρευση αποθεμάτων σταφίδας προηγούμενης σοδειάς. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Μαντά, το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σήμερα σε κατάρρευση τη τιμή του προϊόντος, ενώ έχει πλήξει ιδιαίτερα τους παραγωγούς και τους συνεταιριστικούς φορείς που έχουν συγκεντρώσει το αδιάθετο προϊόν στις αποθήκες τους, με αποτέλεσμα η αγορά να έχει σχεδόν ολοκληρωτικά καταρρεύσει.

Παράλληλα όπως διαπιστώθηκε κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του κ. Μαντά στη Βουλή, το υπουργείο ακόμα δεν έχει καταλήξει σε ένα ολοκληρωμένο, αποτελεσματικό και υλοποιήσιμο σχέδιο προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση, παρά το γεγονός ότι έχει στα χέρια του την απαραίτητη τεκμηρίωση τόσο της ύπαρξης των αποθεμάτων, όσο και τη νομική γνωμοδότηση ότι μπορεί να προβεί σε πρόγραμμα απόσυρσης, ούτως ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η ομαλότητα στην αγορά. Κατά τον βουλευτή λόγω της πολύ μεγάλης καθυστέρησης του υπουργείου, οι επιλογές έχουν περιοριστεί πλέον σημαντικά και προκειμένου να διασωθούν έστω και τώρα η αγορά και οι παραγωγοί, θα πρέπει άμεσα να αναζητηθούν λύσεις απόσυρσης με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους και όχι ευρωπαϊκούς, με παράλληλη σχετική ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”.