Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013 01:58

Ναι στα αιτήματα των αγροτών, όχι στο κλείσιμο δρόμων

Ναι στα αιτήματα των αγροτών, όχι στο κλείσιμο δρόμων

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Στηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι τα αιτήματα των αγροτών, δεν θεωρούν ωστόσο ότι το κλείσιμο των δρόμων μπορεί να φέρει θετικά γι’ αυτούς αποτελέσματα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν να καθίσουν όλοι στο ίδιο τραπέζι και να ανοίξουν διάλογο για το αγροτικό ζήτημα...

«Ως Οικολόγοι Πράσινοι Πελοποννήσου καλούμε όλους, σε ένα κοινό τραπέζι διαλόγου, για το Αγροτικό πρόβλημα, με την συμμετοχή των αγροτοσυνδικαλιστών, του αγροτικού κόσμου, του Υπουργού, των βουλευτών, του Περιφερειάρχη, των Δημάρχων, και των εμπλεκόμενων φορέων. Το οποίο το έχει ανάγκη ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος για να ακουστεί η πραγματική αλήθεια», σημειώνουν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι Πελοποννήσου.
Γενικότερα για το αγροτικό ζήτημα σημειώνουν: «Το να είναι κάποιος επαγγελματίας αγρότης και ειδικότερα Νέος γεωργός στη χώρα σήμερα είναι πολύ δύσκολο, με πολλές παραμέτρους που και η κυβέρνηση τους αγνοεί, με επικίνδυνες συνέπειες για την παραγωγική μας βάση.
Η Γεωργική έρευνα δεν έχει καμία κοινωνική ανταποδοτικότητα, οι καλές γεωργικές πρακτικές είναι ανύπαρκτες αφού δεν υπάρχουν αγροτικά σχολεία και δομές να τις διοχετεύσουν στους νεότερους. Η επιβίωση των Νέων γεωργών είναι προβληματική, δίχως Αγροτικό Επιμελητήριο, τεχνική και χρηματοδοτική υποστήριξη. Μια κατάσταση προβληματική, που η πολιτική εκμετάλλευση από την όποια πολιτική δύναμη, δεν προσφέρει καμιά λύση.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουμε τα αιτήματα των αγροτών, για ισότιμη πρόσβαση τους σε πόρους, γνώσεις, τεχνικές συμβουλές και εγγυήσεις, ώστε να επιβιώσουν οικονομικά σε εποχή κρίσης. Εκτιμούμε ότι το κλείσιμο των εθνικών οδών δεν επιλύει κανένα πρόβλημα, απλά τα μεταφέρει σε άλλους κλάδους που εξ ίσου απειλούνται με κατάρρευση. Η κοινωνική ένταση, από πρακτικές που η μια κοινωνική ομάδα στρέφεται εναντίον άλλων, δεν οδηγεί πουθενά αυτό άλλωστε  φαίνεται και από τις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις. Αυτή τη πρακτική την έχουν μάθει πολύ καλά οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις.
Μια παραγωγική τάξη, η αγροτική, έχει καταρρεύσει και αγωνίζεται για άλλη μια φορά για την επιβίωσή της, ακριβώς επειδή απέτυχε η αγροτική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Απέτυχε, γιατί δε μπόρεσε να :
-προσφέρει ένα αξιόπιστο ΟΣΔΕ, βασικό εργαλείο άσκησης της αγροτικής πολιτικής,
-ολοκληρώσει τους δασικούς χάρτες και ορίσει τους μόνιμους βοσκοτόπους για τη κτηνοτροφία,
-θέσει αξιόπιστα ψηφιακά δεδομένα για τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα.
-δημιουργήσει Αγροτικό Επιμελητήριο με σαφές θεσμικό πλαίσιο για την Πράσινη αγροτική επιχειρηματικότητα και τους Νέους γεωργούς,
-ολοκληρώσει τις εγκρίσεις των Σχεδίων βελτίωσης και δεν έχει προσφέρει ακόμη χρηματοδοτικά εργαλεία και εγγυήσεις για 7.600 Επενδυτικά Σχέδια σε αντίθεση με τις ταχύτατες διαδικασίες που ισχύουν σε άλλους κλάδους της οικονομίας.
-στηρίξει τη νησιωτική και ορεινή παραγωγή.
Λέμε, λοιπόν, ΟΧΙ :
-στην προβληματική επιβίωση των αγροτών
-στην κοροϊδία των αγροτών
-στο ξεπερασμένο υφιστάμενο αγροτικό μοντέλο
-στις πελατειακές σχέσεις και την διαφθορά
Λέμε ένα μεγάλο ΝΑΙ :
-στην Ποιοτική γεωργία
-στα Δίκτυα παραγωγών καταναλωτών για απευθείας διακίνηση προϊόντων
-στη Στήριξη των πληθυσμών της υπαίθρου
-στη Στήριξη νέων γεωργών
-στις νέες μορφές δράσης που ενώνουν και δε διχάζουν την κοινωνία
-στην ενότητα του αγροτικού κινήματος
-στην Ενίσχυση των Αγροτικών Συνεταιριστικών Ομάδων που διαθέτουν επιχειρησιακό σχέδιο, από την παραγωγή του προϊόντος μέχρι την τυποποίηση και προώθησή του
-στην Ενημέρωσης των αγροτών για νέους τύπους καλλιεργειών αλλά και για τάσεις που επικρατούν στις Διεθνείς αγορές
-στην Παραχώρηση προς εκμετάλλευση αξιοποιήσιμης Δημόσιας Γης
-στην εκπαίδευση των αγροτών στη διαχείριση φυτοφαρμάκων