Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023 10:33

Οι πατατοπαραγωγοί στον περιφερειάρχη - Έκλεισε ραντεβού με τον υπουργό - Έλεγχοι σε μανάβικα και λαϊκές

Οι πατατοπαραγωγοί στον περιφερειάρχη - Έκλεισε ραντεβού με τον υπουργό - Έλεγχοι σε μανάβικα και λαϊκές

Μικτά κλιμάκια ελέγχου καταστημάτων μαναβικής και λαϊκών αγορών, ώστε να υπάρχουν πινακίδες για την προέλευση της πατάτας που πωλούν, αποφάσισε να συγκροτήσει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, μετά από συνάντηση που είχε χθες, Πέμπτη, στο γραφείο του στην Τρίπολη, με πατατοπαραγωγούς από την περιοχή της Μεσσήνης, η οποία έχει ξεκινήσει κινητοποιήσεις, κυρίως για τις αθρόες εισαγωγές πατάτας από Αίγυπτο λίγο πριν ξεκινήσουν τη συγκομιδή, με κίνδυνο τη διαμόρφωση τιμής κάτω του κόστους. Ο περιφέρειας ανακοίνωσε ακόμη στους παραγωγούς ότι τους έκλεισε ραντεβού με τον  υπουργό, Γιώργο Γεωργαντά, στις 23 Μαρτίου, καθώς και ότι θα ενταχθούν οι έλεγχοι στο λιμάνι του Κιάτου, όπου φέρονται πως έχουν ξεφορτώσει πατάτα από το εξωτερικό δέκα καράβια. 

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοίνωσε σχετικά ότι “ο περιφερειάρχης γνωστοποίησε ότι εξασφάλισε συνάντησή τους με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά, στο υπουργείο, στην Αθήνα, στις 11 το πρωί την ερχόμενη Πέμπτη 23 Μαρτίου.

Κατά τη σημερινή συνάντηση με τον περιφερειάρχη Π. Νίκα στην Τρίπολη-στην οποία μετείχαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος αρμόδιος Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα και θεμάτων αναπτυξιακών νόμων, όπως επίσης και υπηρεσιακοί παράγοντες από τις Γενικές Διευθύνσεις Ανάπτυξης, Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας και Εσωτερικής Λειτουργίας-, οι εκπρόσωποι των πατατοπαραγωγών εξέφρασαν τον προβληματισμό και την διαμαρτυρία τους για την εισαγωγή πατάτας από το εξωτερικό, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο δυσχερή την ήδη άσχημη θέση στην οποία έχουν περιέλθει λόγω του πλήθους των συγκυριών οι οποίες έχουν προκύψει.

Στην σύσκεψη αποφασίστηκε ένταση των ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας στο λιμάνι του Κιάτου, όπου σύμφωνα με τις καταγγελίες των παραγωγών πάνω από 10 πλοία έχουν ήδη ξεφορτώσει ποσότητες πατάτας από το εξωτερικό.

Επιπλέον, η μεταφορά των δειγμάτων στην Αθήνα, στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, θα γίνεται αποκλειστικά από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ακόμα, αποφασίστηκε η συγκρότηση μικτών κλιμακίων υπαλλήλων και στις 5 Π.Ε. της Περιφέρειας, προκειμένου να ελέγχονται τυποποιητήρια, καταστήματα μαναβικής και λαϊκές αγορές, για να διασφαλίζεται ότι θα αναγράφεται η χώρα προέλευσης της πωλούμενης πατάτας.

Παράλληλα, η Περιφέρεια θα αναλάβει να προετοιμάσει εκστρατεία, κυρίως από τα μέσα ενημέρωσης, για την προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων”.