Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013 21:19

Άμεση αντίδραση του δημάρχου για την προσπάθεια ακύρωσης του ΠΟΠ "Καλαμάτα"!

Άμεση αντίδραση του δημάρχου για την προσπάθεια ακύρωσης του ΠΟΠ "Καλαμάτα"!

ΒΡΩΣΙΜΕΣ ΕΛΙΕΣ ΚΑΛΑΜΩΝ
Άμεσα αντέδρασε ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, στην πρωτοφανή προσπάθεια της ένωσης των μεταποιητών βρώσιμης ελιάς (ΠΕΜΕΤΕ), για την ακύρωση του ΠΟΠ Καλαμάτα όσον αφορά τις βρώσιμες ελιές Καλαμών. Έστειλε αυστηρή επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και στο γραφείο του πρωθυπουργού…

Ο δήμαρχος ζητάει από τον υπουργό, Αθανάσιο Τσαυτάρη, να απορρίψει την αίτηση της ΠΑΜΕΤΕ, για την οποία αφήνει να εννοηθεί ότι δεν διστάζει να ζημιώσει ακόμη και την εθνική προσπάθεια, για την αύξηση των εξαγωγών των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, προκειμένου να προωθήσει τα εμπορικά συμφέρονταν των μελών της.
Στην επιστολή του ο δήμαρχος υπογραμμίζει: «Διαμαρτυρόμαστε έντονα κατά της προσπάθειας της ΠΕΜΕΤΕ (μεταποιητές – εξαγωγείς βρώσιμης ελιάς) να ακυρωθεί η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης «Ελιά Καλαμάτας». Η εξωφρενική αυτή απαίτηση προκαλεί την εναντίωση οιουδήποτε σκεπτόμενου ανθρώπου, δεδομένου ότι στρέφεται κατά του δεύτερου σπουδαιότερου ελληνικού brand name όσον αφορά στα αγροδιατροφικά προϊόντα, μετά τη φέτα ΠΟΠ. Στην ενέργεια αυτή, δυστυχώς, η ΠΕΜΕΤΕ προβαίνει την ώρα που προσδοκούμε να αποτελέσουν διέξοδο στην κρίση τα επώνυμα, ποιοτικά προϊόντα της χώρας μας, επιδιώκοντας την αύξηση του όγκου και της αξίας των εξαγωγών τους.
Τη στιγμή κατά την οποία όλοι προσπαθούν να αποκτήσουν κατοχύρωση του προϊόντος τους με ονομασία ΠΟΠ, βρισκόμαστε μπροστά στο πρωτοφανές αίτημα της ΠΕΜΕΤΕ για το αντίστροφο! Μάλιστα, το αιτιολογεί αυτό επικαλούμενη εμπορικούς λόγους. Υπεύθυνες για τις εμπορικές επιδόσεις τους είναι οι ίδιες οι επιχειρήσεις και φυσικά δεν ευθύνεται μια Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης προϊόντος, στην οποία δεν εναντιώθηκαν όταν κατοχυρώθηκε στις 21/06/1996 από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισημαίνω, δε, ότι η ίδια η ΠΕΜΕΤΕ αναφέρει στο δελτίο Τύπου, με το οποίο ανακοινώνει ότι στρέφεται κατά της ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας, πως «από το 2003 καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες με όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προς την εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (…) για την ανεύρεση λύσης σχετικά με την ομαλή διακίνηση της ταυτόσημης - δημοφιλούς εμπορικής ονομασίας Kalamata olives (…)». Η ΠΕΜΕΤΕ μεταβάλλει, δηλαδή, άποψη κατά τα εμπορικά συμφέροντα των μελών της, αφού από το 1996 μέχρι το 2003 ΔΕΝ προέβαλε αντιρρήσεις στην ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας! Αλίμονο εάν το ΠΟΠ της καλύτερης βρώσιμης ελιάς παγκοσμίως άλλαζε κατά τα μεταβαλλόμενα εμπορικά συμφέροντα των επιχειρήσεων…
Ο Δήμος Καλαμάτας ζητεί από το Υπουργείο σας να απορρίψει τις αβάσιμες αιτιάσεις της ΠΕΜΕΤΕ και να εγκρίνει το αίτημα επέκτασης της ζώνης ΠΟΠ για την ελιά Καλαμάτας, από το Νομό Μεσσηνίας στις όμορες περιοχές της νότιας Πελοποννήσου. Με τον τρόπο αυτό θα προστατευθεί η ΠΟΠ Καλαμάτα για την ελιά και το προϊόν θα αποκτήσει κρίσιμη μάζα, εμπορικώς αξιοποιήσιμη. Ζητεί δε από εσάς προσωπικά να δώσετε αυστηρές εντολές στον ΟΠΕΓΕΠ – AGROCERT ώστε να εντείνει τους ελέγχους, με τη συνδρομή του ΟΠΕΚΕΠΕ, φτάνοντας μέχρι το χωράφι, ώστε ελιά ΠΟΠ Καλαμάτα να ονομάζεται μόνο εκείνο το εκλεκτό προϊόν που συμμορφώνεται προς την παρούσα κοινοτική και εθνική νομοθεσία».