Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013 09:00

Καθησυχαστικός ο Παναγιώτης Αλευράς για το ΠΟΠ ελιά Καλαμάτα

Καθησυχαστικός ο Παναγιώτης Αλευράς για το ΠΟΠ ελιά Καλαμάτα

ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΠΕΜΕΤΕ
«Δεν ανησυχούμε αλλά επαγρυπνούμε» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Αλευράς, που ευελπιστεί ότι δεν θα ευοδωθεί το πρωτοφανές αίτημα της ΠΕΜΕΤΕ (μεταποιητές και εξαγωγείς βρώσιμων ελιών) για την ακύρωση του ΠΟΠ «Καλαμάτα» όσον αφορά τις ελιές. Ο Π. Αλευράς χθες συζήτησε το θέμα με τον Κώστα Κατσούλη,…

…πρόεδρο του Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας», ενώ η άποψή του είναι ότι το αίτημα της ΠΕΜΕΤΕ αφενός δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά και αφετέρου κινείται  έξω από τους κοινοτικούς κανονισμούς που αφορούν τα ΠΟΠ προϊόντα.
Ο κ. Αλευράς δήλωσε ότι «υπάρχει διαρκής συνεννόηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και παρότι τα συμφέροντα είναι μεγάλα, δεν ανησυχούμε, αλλά επαγρυπνούμε», ενώ στη συνάντηση με τον κ. Κατσούλη καθορίστηκε κοινή τακτική επίτευξης της επέκτασης της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας στους όμορους νομούς, με όλους τους αρμόδιους φορείς.
Ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε τους λόγους για τους οποίους δεν ευσταθεί το αίτημα της ΠΕΜΕΤΕ και συγκεκριμένα:
H ΠΟΠ της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμάτας είναι κατοχυρωμένη και διαχειριστής του ονόματος είναι η Ε.Α.Σ. Μεσσηνίας και οι παραγωγοί.
Στα προϊόντα ΠΟΠ. η ποικιλία είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη για να κατοχυρώσουν την ονομασία τους (εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, καλλιεργητικές τεχνικές, δεσμοί, παράδοση κ.λ.π)
Άλλο πράγμα είναι η ελιά Καλαμών που αφορά την ποικιλία και άλλο είναι η ελιά ΠΟΠ Καλαμάτας, που σκόπιμα κάποιοι θέλουν να το συγχέουν. Θεωρούμε ορθή και εύστοχη ενέργεια την προτεινόμενη επέκταση της ΠΟΠ επιτραπέζιας ελιάς Καλαμάτας στους όμορους νομούς, διότι αυξάνεται η παραγόμενη ποσότητα στους 15.000 τόνους, χωρίς να υποβαθμίζεται η ποιότητα του εξαιρετικού προϊόντος.
Ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο η απόφαση πλέον του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την επέκταση του ΠΟΠ «Καλαμάτα» όσον αφορά τις βρώσιμες ελιές στους όμορους νομούς. Για χρονικό διάστημα δύο μηνών από την ημέρα της ανάρτησης θα μπορούν να υποβληθούν ενδεχόμενες ενστάσεις. «Παρακολουθούμε το θέμα και τεκμηριωμένα θα απορρίψουμε ενδεχόμενες ενστάσεις, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», είπε ο κ. Αλευράς.