Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023 19:43

Αναγγελία ζημιάς στα σύκα από τον καύσωνα του Ιούλιου και τις δυ-νατές καταιγίδες του Σεπτεμβρίου

Αναγγελία ζημιάς στα σύκα από τον καύσωνα του Ιούλιου και τις δυ-νατές καταιγίδες του Σεπτεμβρίου

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Μετά την τεκμηρίωση που έγινε από τη ΣΥΚΙΚΗ, για τις ζημιές που έχουν προκληθεί στα σύκα από τον καύσωνα του Ιουλίου και τις δυνατές καταιγίδες του Σεπτεμβρίου, ο ΕΛΓΑ προέβη σε αναγγελία για την υποβολή δηλώσεων ζημιάς μέχρι τις 6 Οκτωβρίου…

 

Με ανακοινώσεις τους η ΣΥΚΙΚΗ και ο Δήμος Μεσσήνης καλούν τους πληγέντες συκοπαραγωγούς να υποβάλουν τις δηλώσεις ζημιάς προκειμένου να αποζημιωθούν.

Πιο συγκεκριμένα η ΣΥΚΙΚΗ ανακοίνωσε: «Σε συνέχεια σχετικών εγγράφων της ΣΥΚΙΚΗΣ προς τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που προκάλεσε ο παρατεταμένος δεκαπενθήμερος  καύσωνας του Ιουλίου και  οι τελευταίες πρωτόγνωρες  βροχοπτώσεις που επικράτησαν σε όλες τις συκοπαραγωγικές περιοχές, ακολούθησαν συνεχείς επικοινωνίες με τον φορέα του ΕΛΓΑ και  υπήρξε άμεση και ουσιαστική ανταπόκριση από  το  Διευθυντή του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Τρίπολης κύριο Ασσιούρα Ιωάννη. 

Στις 13 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στις εγκαταστάσεις μας, του Προέδρου, του Διευθυντή και των Γεωπόνων της ΣΥΚΙΚΗΣ με κλιμάκιο του ΕΛΓΑ παρουσία  του κυρίου Ασσιούρα, όπου παρουσιάστηκαν διεξοδικά τα ευρήματα των ζημιών τα οποία συσωρευτικά προκλήθηκαν από τα ανωτέρω ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση και αμέσως  μετά έγιναν αυτοψίες σε συκοχώραφα, παρουσία των Γεωπόνων της ΣΥΚΙΚΗΣ προς τεκμηρίωση της άσχημης κατάστασης της συκοπαραγωγής.

Στη συνέχεια   το Υποκατάστημα Τρίπολης του ΕΛΓΑ προέβη σε αναγγελία για υποβολή δηλώσεων ζημιάς από τους συκοπαραγωγούς.

Σας γνωστοποιούμε πως για το Δήμο Μεσσήνης η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ζημιάς είναι μέχρι τις 6 Οκτωβρίου 2023.

 Από αύριο θα αποσταλεί  από τη ΣΥΚΙΚΗ ενημερωτικό μήνυμα στους συκοπαραγωγούς  όλων των Δήμων της Νοτίου Πελοποννήσου για την προθεσμία υποβολής δηλώσεων ζημιάς στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ».

Από την πλευρά του ο Δήμος Μεσσήνης ανακοίνωσε: «Σε αναγγελία ζημιάς προχώρησε ο Δήμος Μεσσήνης σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες για τις συκοκαλλιέργειες που επλήγησαν από τις έντονες βροχοπτώσεις στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι η ζημιά θα υπολογιστεί αθροιστικά με τη ζημιά που προκλήθηκε από τον καύσωνα κατά το τελευταίο 10ήμερο του Ιουλίου.

Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων δήλωσης ζημιάς θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023.

Οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στον αρμόδιο ανταποκριτή του ΕΛΓΑ για την κάθε Δημοτική Κοινότητα στην οποία ανήκει το αγροτεμάχιό τους, όπως αυτή αναγράφεται στην Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/εκτροφής ΕΛΓΑ 2023.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στον Πρόεδρο της Κοινότητας που ανήκουν τα αγροτεμάχια, στο Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Μεσσήνης στο τηλ. 2722360218 ή στο Δημαρχείο Μεσσήνης στο τηλ. 2722360100».