Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2023 10:36

Χαρίτσης: Χαριστική βολή στους αγρότες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με το φιάσκο των ψαλιδισμένων επιδοτήσεων

Χαρίτσης: Χαριστική βολή στους αγρότες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με το φιάσκο των ψαλιδισμένων επιδοτήσεων

Την άμεση διόρθωση και καταβολή των σωστών ποσών προκαταβολής των επιδοτήσεων, αλλά και την παρέμβαση της δικαιοσύνης για αυτό που έχει συμβεί σε βάρος των δικαιούχων αγροτών, ζητά ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Χαρίτσης. Υπογραμμίζει ότι πρόκειται για την χαριστική βολή στους αγρότες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη…

 

Πιο συγκεκριμένα σε γραπτή του δήλωση ο Αλέξης Χαρίτσης τονίζει: «Την ώρα που ο αγροτικός κόσμος της χώρας βρίσκεται σε απόγνωση και προσπαθεί να ανταπεξέλθει μέσα σε ένα ζοφερό οικονομικό περιβάλλον, εν μέσω ιλιγγιωδών αυξήσεων σε πρώτες ύλες, φυτοφάρμακα και καύσιμα, φυσικών καταστροφών και τραγικής έλλειψης εργατών γης, η κυβέρνηση με την επιτελική ανικανότητα της του δίνει την χαριστική βολή.

Με ένα πρωτοφανές φιάσκο κατά την διάρκεια της ολοκλήρωσης μιας τυπικής  διαδικασίας, όπως είναι η πίστωση των ευρωπαϊκών ενισχύσεων, η πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης του ΟΠΕΚΕΠΕ είτε δεν πιστώθηκε καν, είτε πιστώθηκε κουτσουρεμένη στους λογαριασμούς των αγροτών. Υπενθυμίζω ότι πρόκειται για την πρώτη πληρωμή της βασικής ενίσχυσης (α’ πυλώνας) που γίνεται υπό το καθεστώς της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2021-2027. Οι πόροι αυτοί, όπως επανειλημμένα είχε επισημάνει και καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, λόγω των παραλείψεων και των κενών που υπήρχαν στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο που συνέταξε η κυβέρνηση της Ν.Δ., κατέληγαν μειωμένοι, ενώ στην πορεία περιορίζονταν περαιτέρω.  Ένα ακόμη ξεκάθαρο δείγμα πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη βυθίζει με την ανικανότητά της ακόμη περισσότερο στην απόγνωση τον πρωτογενή τομέα.

Σε αυτό το πλαίσιο η προσπάθεια του αρμόδιου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης να μεταθέσει τις βαρύτατες ευθύνες του στην  διορισμένη από τον ίδιο διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν πείθει κανέναν.

Απαιτείται η άμεση διόρθωση όλων των προκαταβολών που δεν καταβλήθηκαν ή καταβλήθηκαν με μειωμένα ποσά ως ενιαία ενίσχυση στους παραγωγούς μας. Παράλληλα η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει χρέος να διερευνήσει άμεσα και σε βάθος γιατί φθάσαμε σήμερα σ’ αυτό το εθνικό ναυάγιο».