Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2023 18:50

“Τσεκουρεμένες” επιδοτήσεις, ανοιχτές τιμές στο γάλα, ανυπαρξία έργων υποδομής κινητοποιούν τους αγρότες

“Τσεκουρεμένες” επιδοτήσεις, ανοιχτές τιμές στο γάλα, ανυπαρξία έργων υποδομής κινητοποιούν τους αγρότες

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Την αντίδρασή τους για την περαιτέρω δυσχερή θέση στην οποία οδηγούνται με τις “τσεκουρεμένες” προκαταβολές της επιδότησης, με τις ανοιχτές τιμές στο γάλα, με την ανυπαρξία έργων υποδομής, ιδίως άρδευσης, με τη μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου κατά 50% και τα σχόλια που εκτοξεύονται εναντίον τους για την αύξηση στην τιμή του λαδιού, υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το πρωί…

 

Μέσα από αυτή κάλεσαν τα μέλη του συλλόγου και γενικότερα τους αγρότες της περιοχής σε Γενική Συνέλευση για τη συζήτηση των προβλημάτων, αύριο Σάββατο, στις εφτά το απόγευμα, στο Δημαρχείο της Μεσσήνης, καθώς και σε κοινή συνάντηση του Συλλόγου με τον Αγροτικό Σύλλογο Χανδρινού, την Τρίτη, προκειμένου αφενός να συζητήσουν για το πως μπορούν να προστατέψουν την παραγωγή ελαιολάδου και αφετέρου για να εκλέξουν την προσωρινή διοικούσα επιτροπή της Ομοσπονδίας αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων Μεσσηνίας και να προχωρήσουν σε δράσεις για την διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

Ο γραμματέας του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης, Σπύρος Νικολόπουλος, ανέφερε ότι οι αγροτοκτηνοτρόφοι βρίσκονται μπροστά σε μια ακόμη πολύ δύσκολη χρονιά. Αναφέρθηκε στις “τσεκουρεμένες” επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης) υπογραμμίζοντας ότι διαχρονικά ο Σύλλογος τονίζει πως η αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκοπό έχει το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Πρόσθεσε ότι για τις μειωμένες επιδοτήσεις παρουσιάζεται το φαινόμενο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να κατηγορεί την ηγεσία του ΟΠΕΚΕ, όταν αυτός εποπτεύεται από το υπουργείο και η ηγεσία του έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση. 

Αναφέρθηκε, τέλος, στην τιμή του ελαιολάδου, σημειώνοντας ότι γίνονται διάφορα σχόλια σε βάρος των παραγωγών για τη μεγάλη αύξηση, τονίζοντας όμως ότι οι δεν είναι οι παραγωγοί που αισχροκερδούν, αντίθετα φέτος θα δουν την παραγωγή τους μειωμένη κατά 50% ίσως και παραπάνω. 

Ο αντιπρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης, Κώστας Δουρούμης, αναφέρθηκε στην έλλειψη έργων υποδομής, ιδιαίτερα για την άρδευση των καλλιεργειών, κάτι που είπε ότι καταστρέφει τα δέντρα από την ξηρασία την ίδια ώρα που τα νερά χάνονται στη θάλασσα. 

Ο Παναγιώτης Θλιμμένος, από την πλευρά του, μιλώντας για την τιμή του ελαιολάδου, τόνισε ότι οι παραγωγοί πέρσι πούλησαν 3 με 3,5 ευρώ το κιλό, όμως το λάδι στα ράφια των σούπερ μάρκετ πουλήθηκε πάνω από 9 ευρώ. Μάλιστα ζήτησε να γίνουν έλεγχοι στα περιουσιακά στοιχεία και τις καταθέσεις των αγροτών, για να φανεί αν αισχροκερδούν, αλλά μαζί να γίνει έλεγχος και στα περιουσιακά στοιχεία και τις καταθέσεις των εμπόρων. 

Για το γάλα ο Παναγιώτης Θλιμμένος ανέφερε ότι οι κτηνοτρόφοι καλούνται να δώσουν το γάλα τους με ανοιχτές τιμές, χωρίς να ξέρουν τι θα εισπράξουν και αν θα καταφέρουν να βγάλουν τα έξοδα τους. 

Κλείνοντας ο Σπύρος Νικολόπουλος πρόσθεσε ότι εκτός των άλλων προβλημάτων υπάρχουν και οι δύο πόλεμοι, στην Ουκρανία και στη Γάζα, οι οποίοι θα δημιουργήσουν ακόμη δυσμενέστερες συνέπειες για τους παραγωγούς. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, συνέχισε, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν το όπλο την αγωνιστικότητας, το οποίο όσες φορές χρησιμοποίησαν στο παρελθόν κατάφεραν να επιτύχουν αποτελέσματα. 

Στ.Μ.