Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013 16:55

Ελαιόλαδο "ΠΟΠ Καλαμάτα" σε όλη τη Μεσσηνία με την καινούργια σοδειά

Ελαιόλαδο "ΠΟΠ Καλαμάτα" σε όλη τη Μεσσηνία με την καινούργια σοδειά

ΜΙΣΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ 20/10
Η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης απομένει προκειμένου να επεκταθεί η ένδειξη «ΠΟΠ Καλαμάτα», όσον αφορά το ελαιόλαδο, σε όλη τη Μεσσηνία. Επιτέλους κλείνει αυτό το θέμα, που μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του εισοδήματος των παραγωγών…

Για το θέμα συζήτησε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς, με τους αρμόδιους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τα υπεύθυνα υπηρεσιακά στελέχη, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο υπουργείο.
Εκεί ενημερώθηκε επίσης ότι η καταβολή του 50% της επιδότησης θα ξεκινήσει μετά τις 20 Οκτώβρη, ότι προσεχώς θα στελεχωθεί το Εργαστήριο Πιστοποίησης Ελαιολάδου στο Ινστιτούτο Ελαίας Καλαμάτας κ.ά.
Ειδικότερα, ο Παναγιώτης Αλευράς συνάντησε τους γραμματείς του υπουργείου Μόσχο Κορασίδη και Δημήτρη Μελά και η ενημέρωση που είχε είναι:
Για τη στελέχωση του Εργαστηρίου Πιστοποίησης Ελαιολάδου ο κ. Κορασίδης επαναβεβαίωσε τη δέσμευση του Υπουργού ότι αυτό θα γίνει μέσα από το πρόγραμμα πρόσληψης 100 ερευνητών.
Για την ίδρυση μετεωρολογικού σταθμού στα Φιλιατρά, τα οποία αποτελούν το 3ο κέντρο θερμοκηπιακών καλλιεργειών της χώρας, θα εξετασθεί η δυνατότητα να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
Για την εξισωτική αποζημίωση στους κτηνοτρόφους θα πιστωθούν άμεσα - εντός των ημερών - τα 50 εκ. ευρώ στους λογαριασμούς τους.
Τέθηκε επίσης το θέμα της κορινθιακής σταφίδας και θα εξετασθεί η δυνατότητα να μπει στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης με τη νέα Κ.Α.Π., ώστε να διασφαλιστεί η επιδότηση σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Όσον αφορά την επέκταση του Π.Ο.Π. Ελαιολάδου Καλαμάτας σε όλο το Ν. Μεσσηνίας ο κ. Μελάς ανέφερε ότι η απόφαση της ευρωπαϊκής επιτροπής είναι θετική και ο κ. Αλευράς επεσήμανε και συμφωνήθηκε να εκδοθεί σύντομα η σχετική υπουργική απόφαση, ώστε το παραγόμενο φετινό ελαιόλαδο όλου του Ν. Μεσσηνίας να χαρακτηρισθεί ως Π.Ο.Π.
Τέλος, όσον αφορά την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης (50%) ύψους 1,1 δις ευρώ, σύντομα ολοκληρώνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι και διαπιστώνεται ότι όλα βαίνουν καλώς, ενώ αναμένεται ότι μετά τις 20 Οκτωβρίου θ’ αρχίσουν οι πληρωμές.