Πέμπτη, 03 Απριλίου 2014 02:17

Ολλανδική επιχειρηματική αποστολή σε θερμοκήπια της Τριφυλίας

Ολλανδική επιχειρηματική αποστολή σε θερμοκήπια της Τριφυλίας

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΑΦΕΣ
Ολοκληρώθηκε χθες, Τετάρτη, η επιχειρηματική αποστολή οκτώ Ολλανδικών επιχειρήσεων και του πανεπιστημίου του Wageningen στην Ελλάδα, με επίκεντρο την Τριφυλία. Ο στόχος της αποστολής ήταν να προωθηθεί η δημιουργία σχέσεων συνεργασίας για τις επιχειρήσεις και την τεχνολογική ανάπτυξη μεταξύ των…

…παραγωγών, των προμηθευτών, των συμβούλων, των μηχανικών, των εμπόρων και των ερευνητών από την Ελλάδα και την Ολλανδία.
Τη Δευτέρα σε χώρο της Ολλανδικής Πρεσβείας στην Αθήνα η αποστολή είχε ανοιχτή συνάντηση και συζήτηση με τον Ολλανδό πρέσβη Jan Th. Versteeg, τον εκπρόσωπο του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Κουτσομήτρο, τον γενικό γραμματέα 'Ερευνας & Τεχνολογίας Παναγιώτη Χατζηνικολάου, τον ερευνητή Θωμά Μπαρτζάνα, εκπρόσωπο του ΙΕΤΕΘ/ΕΚΕΤΑ και τα στελέχη της ΑΝΕΛΙΞΗΣ Θανάση Κυριαζόπουλο και Γιώργο Βασιλόπουλο. Στη συνάντηση έγινε αμοιβαία ενημέρωση και παρουσιάσεις θεμάτων γύρω από την παραγωγή κηπευτικών και τις νέες τεχνολογίες. Στελέχη της μεσσηνιακής εταιρείας συμβούλων «ΑΝΕΛΙΞΗ» παρουσίασαν τη σημερινή κατάσταση του τομέα των κηπευτικών στην Τριφυλία, τις προοπτικές ανάπτυξης του τομέα σε όλο το τόξο της Δυτ. Πελοποννήσου και τα κίνητρα που προβλέπονται από τις κοινοτικές και εθνικές πολιτικές.
Τις δύο επόμενες ημέρες, Τρίτη και Τετάρτη, η ολλανδική αποστολή κατέλυσε στην Κυπαρισσία όπου επισκέφθηκε τη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης & Κτηνιατρικής και είχε συνάντηση με τον Δ/ντή κ. Αντώνη Παρασκευόπουλο και το επιστημονικό προσωπικό της Δ/νσης. Στη συνέχεια η αποστολή συνοδευόμενη από τον κ. Παρασκευόπουλο και τα στελέχη της ΑΝΕΛΙΞΗΣ, τη γεωπόνο Άννα Πετρέα και τον μηχ/γο μηχανικό Παναγιώτη Κυριακόπουλο, επισκέφθηκαν 9 θερμοκηπιακές μονάδες στην Τριφυλία όπου διαπίστωσαν το υψηλό επίπεδο των μονάδων και του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής.
Την Τρίτη το βράδυ στην Κυπαρισσία έγινε ανοιχτή ημερίδα - συνάντηση φορέων και επιχειρήσεων με τους Ολλανδούς. Συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΤΕΙ Πελοποννήσου, οι καθηγητές Τάσος Κώτσιρας και Χρήστος Μουρούτογλου, του «ΕΛΓΟ Δήμητρα», ο κ. Γιώργος Τσουμάνης, οι γεωπόνοι Αρ. Παπανικολάου και Α. Πάττας της Δ/νσης Αγροτικής οικονομίας Μεσσηνίας, εκπρόσωποι 6 επιχειρήσεων και πολλοί παραγωγοί και εκπρόσωποι Συνεταιρισμών. Στην ημερίδα μίλησαν ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος και ο καθηγητής του Wageningen κ. Αθ. Σαπουνάς. Ο κ. Παρασκευόπουλος έκανε αναλυτική παρουσίαση των προοπτικών του τομέα των κηπευτικών στην περιοχή από την Πάτρα μέχρι την Πύλο, λόγω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει, και ο καθηγητής του Wageningen κ. Αθ. Σαπουνάς αναφέρθηκε στις νέες προκλήσεις που φέρνει η τεχνολογία στον τομέα των κηπευτικών.
Στη συνέχεια έγιναν αρκετές συναντήσεις «ένας προς έναν» μεταξύ των Ολλανδών και των ελληνικών φορέων και επιχειρήσεων, όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη εκτενούς πεδίου συνεργασίας των δύο πλευρών και τέθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξή της.
Η επιχειρηματική αποστολή οργανώθηκε από τον ολλανδικό οργανισμό RVO και το Δίκτυο καινοτομίας ΠΡΑΞΗ σε συνεργασία με την Ολλανδική Πρεσβεία, τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και την εταιρεία «ΑΝΕΛΙΞΗ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων». Η επιχειρηματική αποστολή τέθηκε υπό την αιγίδα της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας που συνέβαλε αποφασιστικά στην επιτυχή της διασύνδεση με το παραγωγικό και επιστημονικό δυναμικό της περιοχής.
Όπως σημειώνει η «ΑΝΕΛΙΞΗ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων», «με τέτοιου είδους πρωτοβουλίες επιδιώκουμε τη διεύρυνση των συνεργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων πέρα από σύνορα και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τεχνολογίας προς όφελος της ανταγωνιστικότητάς τους».