Δευτέρα, 02 Απριλίου 2012 18:03

«Πονοκέφαλος» στους πατατοπαραγωγούς της Μεσσήνης από το «κίνημα της πατάτας»

«Πονοκέφαλος» στους πατατοπαραγωγούς της Μεσσήνης από το «κίνημα της πατάτας»

ΕΞΙΣΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΦΡΕΣΚΟ 
ΠΡΟΪΟΝ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟ

Στη φάση προ της συγκομιδής μπαίνει η πατατοκαλλιέργεια στις περιοχές της Μεσσήνης και του Μπουρνιά και εύλογα δημιουργείται αγωνία για την τιμή που θα πιάσει το προϊόν και τη ζήτησή του από την αγορά. Η αγωνία αυτή επιτείνεται από το κλίμα που έχει δημιουργήσει το λεγόμενο «κίνημα της πατάτας», το οποίο, ενδεχομένως, ισοπεδώνει στη συνείδηση του καταναλωτή την αξία της φρέσκιας και πρώιμης πατάτας με το προϊόν που έχει παραχθεί πολλούς μήνες πριν.

Με σκοπό να μη μείνει η πατάτα αζήτητη, ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, απευθύνθηκε σήμερα με επιστολή του τόσο στον αρμόδιο γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Στέφανο Κομνηνό, όσο και στον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Παναγιώτη Αλευρά, στους οποίους υπογραμμίζει την ανάγκη πραγματοποίησης αυστηρών ελέγχων, ώστε στα σημεία πώλησης να αναγράφεται η περιοχή προέλευσης, αλλά και να διαχωρίζονται οι ντόπιες από τις εισαγόμενες, όπως επίσης και οι φρέσκιες από τις αποθηκευμένες και κατεψυγμένες.
Ειδικότερα, ο Στάθης Αναστασόπουλος γράφει στην επιστολή του: «Δεδομένου ότι ξεκινάει τις επόμενες ημέρες η συγκομιδή της ανοιξιάτικης πατάτας Μεσσήνης, ενός προϊόντος με αναγνωρισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που οφείλονται στην πρωιμότητα της παραγωγής, την ιδιαιτερότητα και καταλληλότητα του εδάφους της περιοχής μας και τις κλιματικές συνθήκες, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να απευθυνθούμε σε εσάς και να σας ζητήσουμε τη διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς εισοδήματος των πατατοπαραγωγών μας, μέσω των κάτωθι προτάσεών μας:
Εντατικοποίηση των ελέγχων στην ποιότητα της εισαγόμενης πατάτας από χώρες που δεν πληρούν τις ευρωπαϊκές οδηγίες καλλιέργειας, με στόχο την προστασία της υγείας των καταναλωτών. Εντατικοποίηση των ελέγχων στην τήρηση της νομοθεσίας, αναφορικά με την αναγραφή του τόπου προέλευσης της πατάτας, στα σημεία πώλησης, προκειμένου να απαλειφθούν τα φαινόμενα ελληνοποίησής της. Θα πρέπει, επίσης, να ενταθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός σε όλη την αλυσίδα παραγωγής μέχρι την κατανάλωση, ο οποίος θα διασφαλίσει τη μείωση της τιμής του τελικού προϊόντος προς όφελος του καταναλωτή, αλλά και του παραγωγού, και θα αποτρέψει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Τέλος, πρέπει να γίνεται διαχωρισμός της πατάτας σε νωπό προϊόν και κατεψυγμένο, ώστε να δικαιολογείται η μεγάλη διακύμανση της τιμής, καθώς και η ποιότητα του προϊόντος.
Στις ανωτέρω προτάσεις μας, ως μοναδικός μας στόχος διαφαίνεται η προστασία της τοπικής καλλιέργειας πατάτας, των συμφερόντων των πατατοκαλλιεργητών μας, αλλά και του καταναλωτή. Ευελπιστώντας στην υποστήριξή σας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία».
Στ.Μ.