Τρίτη, 14 Απριλίου 2015 19:15

Με φιλόδοξους στόχους ξεκινάει το 1ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς

Μιχάλης Αντωνόπουλος, Ελένη Αλειφέρη, Θανάσης Κυριαζόπουλος και Αγγελική Τσικρικού Μιχάλης Αντωνόπουλος, Ελένη Αλειφέρη, Θανάσης Κυριαζόπουλος και Αγγελική Τσικρικού

ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Με μεγάλες φιλοδοξίες ξεκινάει την Παρασκευή το 1o Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας. Φιλοδοξεί να γίνει ένας θεσμός που θα επηρεάζει τους διεθνείς οργανισμούς οι οποίοι χαράζουν πολιτική για τα συγκεκριμένα προϊόντα. Οι σκοποί και το πρόγραμμα του Φεστιβάλ παρουσιάστηκαν το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου…

ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Με μεγάλες φιλοδοξίες ξεκινάει την Παρασκευή το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας. Φιλοδοξεί να γίνει ένας θεσμός που θα επηρεάζει τους διεθνείς οργανισμούς οι οποίοι χαράζουν πολιτική για τα συγκεκριμένα προϊόντα. Οι σκοποί και το πρόγραμμα του Φεστιβάλ παρουσιάστηκαν το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου…

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο του Elite City Resort και όπως τόνισε, κατά τη συνέντευξη Τύπου, η αντιπεριφερειάρχης, Ελένη Αλειφέρη, πρόκειται για μια διοργάνωση που αποσκοπεί όχι μόνο στην εμπορική προώθηση του ελαιολάδου και της ελιάς Καλαμών αλλά κυρίως στη διατύπωση τεκμηριωμένων παρεμβάσεων κατά τη διαμόρφωση της πολιτικής και στρατηγικής της χώρας για το ελαιόλαδο. Αυτός ο σκοπός, σημείωσε, ώθησε την Περιφέρεια Πελοποννήσου να συμμετάσχει σε αυτή τη διοργάνωση.
Ακόμη η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας τόνισε ότι το ελαιόλαδο είναι ο σημαντικότερος πόρος της Μεσσηνίας και δράσεις όπως το συγκεκριμένο φεστιβάλ συνδράμουν ώστε ο πόρος αυτός να μεγαλώσει περαιτέρω.
Επιπλέον, η Ελένη Αλειφέρη σημείωσε πως έχει γίνει τόσο καλή δουλειά για την προετοιμασία του φεστιβάλ ώστε να μπορεί να μιλήσει κανείς ακόμη και για βάσεις που μπαίνουν για την καθιέρωση αυτής της διοργάνωσης και σε διεθνές επίπεδο.
Τέλος, υπογράμμισε ότι έχει εξαιρετική σημασία το γεγονός ότι έχουν προσκληθεί ως εισηγητές σημαντικά πρόσωπα, που μπορούν να βοηθήσουν ώστε να βελτιωθεί και η κουλτούρα των καλλιεργητών και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων στον ελαιοκομικό τομέα, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω ανάπτυξή του.
Το Φεστιβάλ έχει διοργανωθεί από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας.
Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, η προσπάθεια για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ έχει ξεκινήσει πριν από τρία χρόνια περίπου. Ανέφερε ότι το Φεστιβάλ στήνεται σε μια γερή βάση, γι’ αυτό και υπάρχει η αισιοδοξία ότι η διοργάνωση αυτή θα έχει σημαντική εξέλιξη τα επόμενα χρόνια.
Εξήγησε ότι βασικός σκοπός των διοργανωτών είναι να αξιοποιηθεί το μεγάλο πλεονέκτημα της περιοχής, το όνομα Καλαμάτα, που είναι διεθνώς γνωστό, μόνο όμως για τις βρώσιμες ελιές μέχρι τώρα.
Εξίσου σημαντικός σκοπός είναι η καταγραφή των τάσεων που υπάρχουν γύρω από το ελαιόλαδο διεθνώς. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, έχουν προσκληθεί ως εισηγητές σημαντικοί επιστήμονες και άλλοι παράγοντες του συγκεκριμένου τομέα. Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος επέμεινε επάνω σε αυτό, επαναλαμβάνοντας ότι σκοπός είναι η καταγραφή των διεθνών τάσεων και όχι τόσο η πώληση των προϊόντων που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.
Επίσης, ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας σημείωσε ότι άλλος μεγάλος στόχος είναι η δημιουργία ενός διεθνούς αξιόπιστου διαγωνισμού ελαιολάδου και πως για το σκοπό αυτό η επιδίωξη είναι να δημιουργηθεί μια μόνιμη οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού, με συμμετοχές από το Επιμελητήριο, το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας του ΤΕΙ και άλλους καταξιωμένους φορείς.
Τέλος ο Μιχάλης Αντωνόπουλος τόνισε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι ανήμπορη να παρέμβει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή και διεθνείς οργανισμούς, όπως το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, για την πολιτική όσον αφορά το ελαιόλαδο. Σημείωσε λοιπόν ότι ένας από τους σκοπούς του Φεστιβάλ είναι και αυτός, να μπορεί να ασκηθεί τέτοια παρέμβαση.
Ο Θανάσης Κυριαζόπουλος, εκπρόσωπος της εταιρίας συμβούλων επιχειρήσεων «Ανέλιξη», που υποστηρίζει οργανωτικά το Φεστιβάλ, σημείωσε ότι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα λειτουργήσει και έκθεση, με 27 εκθέτες, η οποία θα είναι ανοιχτή την Παρασκευή από τις πέντε το απόγευμα έως τις εννέα το βράδυ, το Σάββατο από τις δέκα το πρωί έως τις εννέα το βράδυ και την Κυριακή από τις δέκα το πρωί έως τις επτά το βράδυ. Σε ό,τι αφορά το συνεδριακό κομμάτι του Φεστιβάλ, ο Θανάσης Κυριαζόπουλος τόνισε ότι θα γίνουν 23 εισηγήσεις από αναγνωρισμένους επιστήμονες και τεχνοκράτες, ενώ την Κυριακή θα λειτουργήσουν τρία εξειδικευμένα «workshops», με θέματα «Ορθές ελαιοκομικές πρακτικές», «Marketing και εξαγωγές ελαιοκομικών προϊόντων» και «Δυνατότητες χρηματοδότησης για ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών».
Επιπλέον ο κ. Κυριαζόπουλος σημείωσε ότι θα γίνει ανοιχτή συζήτηση για τα προβλήματα και τις προοπτικές του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα και της ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτα.
Τέλος σημείωσε ότι τα βραβεία του διαγωνισμού ποιότητας ελαιολάδου, με όνομα «Πανέλαιον», θα επιδοθούν το απόγευμα της Κυριακής, με ανακοινώσεις που θα κάνει ο επιστημονικός υπεύθυνος του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ Καλαμάτας, Βασίλης Δημόπουλος, ενώ την Κυριακή το μεσημέρι θα γίνει γαστρονομική εκδήλωση, με είδη της Μεσογειακής κουζίνας.
Στ.Μ.