Τρίτη, 24 Απριλίου 2012 01:51

Ιδρύεται Συνεταιρισμός Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών στο Δήμο Μεσσήνης

Ιπποφαές Ιπποφαές

ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ 
ΙΠΠΟΦΑΟΥΣ ΤΟ ΒΑΡΟΣ

Ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη εναλλακτικών καλλιεργειών, που μπορούν να δημιουργήσουν ένα πρόσθετο εισόδημα στους παραγωγούς και να συμβάλουν στην αναζωογόνηση της υπαίθριου, έγινε την Κυριακή στη Μεσσήνη. Αποφασίστηκε η ίδρυση Συνεταιρισμού Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών στο Δήμο Μεσσήνης, ο οποίος ξεκινάει με την ανάπτυξη της καλλιέργειας του ιπποφαούς.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή στο Δημαρχείο Μεσσήνης συναντήθηκαν μέλη της ομάδας παραγωγών ιπποφαούς από όλη την Ελλάδα. Η πλειοψηφία τους ήταν από το Νομό Μεσσηνίας και ιδιαίτερα από το Δήμο Μεσσήνης. Τα μέλη της ομάδας παραγωγών ενέκριναν το καταστατικό ίδρυσης Συνεταιρισμού Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών.
O Συνεταιρισμός θα έχει έδρα τη Μηλίτσα του Καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης και αριθμεί στα 100 μέλη. Στην παρούσα φάση έχουν φυτέψει γύρω στα 200 στρέμματα ιπποφαούς, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να διπλασιάσουν την καλλιέργειά τους.
Στα πλαίσια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία όπου εξελέγη Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά και προσωρινή Διοίκηση, η οποία θα αναλάβει την κατάθεση του εγκεκριμένου καταστατικού στο Πρωτοδικείο την ερχόμενη Παρασκευή, ώστε να ιδρυθεί και επίσημα ο νέος Συνεταιρισμός.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναπτύχθηκε διάλογος σχετικά με οργανωτικά θέματα, τα οποία θα διευθετηθούν επακριβώς όταν ο Συνεταιρισμός αποκτήσει την τελική του υπόσταση, καθώς και με θέματα καλλιέργειας ιπποφαούς και λοιπών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που πρόκειται να φυτευτούν από τα μέλη το προσεχές χρονικό διάστημα.
Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, έδωσε το παρών στην εκδήλωση και χαιρέτισε το πρώτο πρακτικό βήμα της δημιουργίας Συνεταιρισμού τονίζοντας ότι ο Δήμος θα είναι αρωγός και θα συμβάλει στην ενίσχυση της προοπτικής παραγωγής.
Ανέφερε ότι η λύση στην κρίση βρίσκεται στην επιστροφή στον πρωτογενή τομέα, στην καλλιέργεια, τη μεταποίηση και την προώθηση των αγροτικών προϊόντων. Για το λόγο αυτό ο Δήμος προχώρησε στην ίδρυση του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο στοχεύει στη συμβουλευτική υποστήριξη των αγροτών αναφορικά με παραδοσιακές αλλά και νέες συμπληρωματικές καλλιέργειες αρωματικών και εναλλακτικών φυτών, σημείωσε ο δήμαρχος.
Τέλος, αναφέρθηκε στη διεκδίκηση, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των κτημάτων στην Εύα και το Αβραμιού, όπου προγραμματίζεται να γίνει Ελαιοκομικό Περιβαλλοντικό Πάρκο και Θεματικό Πάρκο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, αντίστοιχα.