Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018 17:54

Θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης αλλά γι’ αυτούς που δεν έχουν πρόβλημα!...

Βαγγέλης Ξυγκώρος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Δήμος Παπαδημητρίου Βαγγέλης Ξυγκώρος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Δήμος Παπαδημητρίου

ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
Τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση είναι θετικά αλλά με τις αυστηρές προϋποθέσεις που έχουν θεσπιστεί είναι αδύνατο να τα αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Κατά συνέπεια είναι απαραίτητο να γίνουν μεγάλες βελτιώσεις στις συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αυτά ανέφεραν εκπρόσωποι φορέων και επιχειρηματίες στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δήμο Παπαδημητρίου και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, όπως και στον ειδικό γραμματέα για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, Φώτη Κουρμούση, το πρωί, στην ενημερωτική εκδήλωση που έγινε στο Επιμελητήριο, για τη ρύθμιση των χρεών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών…

Οι μεν υπουργοί αναγνώρισαν ότι οι φορείς και οι επιχειρηματίες έχουν σε ένα βαθμό δίκιο και ιδιαίτερα ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι οι θεσμοί ήταν αμετακίνητοι στο να αποδεχτούν τις προτάσεις της κυβέρνησης για την αποτελεσματικότερη στήριξη των επιχειρηματιών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Πρόσθεσε ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ότι το καλοκαίρι, που όπως είπε η χώρα θα απαλλαγεί από την επιτροπεία, θα έχει η κυβέρνηση μεγαλύτερες δυνατότητες να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα που μπορούν να ικανοποιηθούν. Από την άλλη όμως ο ειδικός γραμματέας Φώτης Κουρμούσης άφησε να εννοηθεί ότι είναι αδύνατο οι ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες να γίνουν ευνοϊκότερες καθώς υποστήριξε ότι είναι οι πιο ευνοϊκές που ισχύουν στην Ευρώπη.

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δήμος Παπαδημητρίου, ξεκίνησε την τοποθέτησή του τονίζοντας ότι η εθνική οικονομία έχει μπει σε πορεία ανάκαμψης και επικαλέστηκε γι’ αυτό τοποθετήσεις και του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών.

Ο υπουργός ανέφερε ότι ο ρόλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι σημαντικός για την ανάπτυξη της οικονομίας και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση έχει θεσπίσει μέτρα για την υποστήριξή τους, όπως τον εξωδικαστικό μηχανισμό για τη ρύθμιση των οφειλών, τις 120 δόσεις, την εξωδικαστική διαμεσολάβηση, ενώ προχωρεί στην ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας που θα χορηγεί χρηματοδοτήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιπλέον ο κ. Παπαδημητρίου διαβεβαίωσε ότι υπάρχει το πλαίσιο που διασφαλίζει ότι δεν θα γίνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Κατρούγκαλος επίσης σημείωσε ότι η οικονομία έχει γυρίσει σελίδα, πρόσθεσε όμως ότι η πολύχρονη κρίση έχει αφήσει μεγάλες πληγές και στόχος της κυβέρνησης είναι η ανόρθωση της κοινωνίας. Αυτό, συνέχισε, θα επιτευχθεί και με την εξασφάλιση ρευστότητας για τις τράπεζες, ύστερα από τις αποτυχημένες, με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως τόνισε, ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών. Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι για την ευστάθεια του τραπεζικού ζητήματος ιδιαίτερη σημασία έχει το θέμα των κόκκινων δανείων, το οποίο ανέφερε ότι η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει παίρνοντας χρήματα όχι από αυτούς που δεν έχουν αλλά από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Στο χαιρετισμό του ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης με αρμοδιότητα την επιχειρηματικότητα, Περικλής Μαντάς, ζήτησε βελτίωση των μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση για να διευκολυνθούν αυτοί που έχουν ανάγκη, ενώ ανέφερε ότι προς την κατεύθυνση της υποστήριξης της οικονομίας η Περιφέρεια Πελοποννήσου ζητάει τη στήριξη και της κυβέρνησης για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της για την ίδρυση και λειτουργία περιφερειακής τράπεζας.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βαγγέλης Ξυγκώρος, επίσης ανέφερε ότι στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, με τις προϋποθέσεις που ισχύουν, δεν μπορούν να ενταχθούν επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, παρά το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση του πλαισίου ένταξης στο μηχανισμό.

Επίσης κατέθεσε, μεταξύ άλλων, προτάσεις, σχετικά με το σοβαρό ζήτημα των πυρόπληκτων δανείων.

Ο ειδικός γραμματέας για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, Φώτης Κουρμούση, απάντησε σε ερωτήσεις που του έθεσαν επιχειρηματίες για το πώς μπορούν να υποστηριχθούν επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Στ.Μ.