Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019 19:41

Μέτρα για την πάταξη του παρεμπορίου προτείνει και ζητεί ο βουλευτής Περικλής Μαντάς

Μέτρα για την πάταξη του παρεμπορίου προτείνει και ζητεί ο βουλευτής Περικλής Μαντάς

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 
“Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το υπουργείο σας για την καταπολέμηση του παραεμπορίου; Θα προβείτε στις κινήσεις που απαιτούνται προκειμένου να δημιουργηθεί στην χώρα μας ένας ενιαίος εθνικός φορέας αντιμετώπισης του παραεμπορίου;” Αυτές είναι οι ερωτήσεις που απευθύνει ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Περικλής Μαντάς, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη. Ο βουλευτής κ. Μαντάς τονίζει ότι το παρεμπόριο, είτε με τους πλανόδιους πωλητές είτε και μέσα από ηλεκτρονικά καταστήματα, πλήττει σοβαρά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στην περιφέρεια της χώρας, πέραν απώλειας πολύτιμων πόρων από το κράτος λόγω της μη καταβολής των νόμιμων φόρων, πόρων που θα μπορούσαν να διατεθούν για την ανάπτυξη…

Ειδικότερα ο βουλευτής κ. Μαντάς, όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του πολιτικού του γραφείου, “στην ερώτησή του αναφέρεται στην προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί αφενός στην αποτελεσματική πάταξη του παραεμπορίου, και αφετέρου στην έμμεση στήριξη των νόμιμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα της επαρχίας, οι οποίες γίνονται θύματα αθέμιτου ανταγωνισμού. Στην ερώτηση γίνεται αναφορά στην μεγέθυνση του προβλήματος, τόσο λόγω της διαχρονικής ύπαρξης των διαφόρων πλανόδιων μικροπωλητών που εμπορεύονται παράνομα προϊόντα, όσο και λόγω της λειτουργίας ολόκληρων διαδικτυακών καταστημάτων-αποθηκών, τα οποία είτε παράνομα, είτε νόμιμα μπορούν και διακινούν χιλιάδες παράνομα και απομιμητικά προϊόντα.

Για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου προτείνεται να δημιουργηθεί ένας ενιαίος εθνικός φορέας, ο οποίος θα συγκεντρώνει σε ένα σώμα όλες τις σχετικές αρμοδιότητες του κράτους. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα μπορέσει να υπάρξει στοχευμένη αστυνόμευση των περιοχών που ανθεί το παραεμπόριο, ενώ επίσης θα μπορεί να υλοποιηθεί συστηματικός έλεγχος των φυσικών και ηλεκτρονικών καταστημάτων που εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση προϊόντων. Επιπλέον θα δίνεται η δυνατότητα εξάρθρωσης κυκλωμάτων διαφθοράς, που μπορεί να βρίσκονται και εντός του κρατικού μηχανισμού, καθώς και θα μπορούν να υλοποιηθούν καμπάνιες ευαισθητοποίησης του καταναλωτικού κοινού”.