Τετάρτη, 06 Μαϊος 2020 23:06

Δεν επαιτούμε, απαιτούμε! Μέτρα στήριξης της εστίασης

Δεν επαιτούμε, απαιτούμε! Μέτρα στήριξης της εστίασης

“ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ” ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Άδειες καρέκλες, χωρίς ζωή, κίνηση, συναισθήματα, παγωμένη και έρημη εικόνα δηλαδή το βράδυ στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. Ήταν η εκδήλωση επαγγελματιών της εστίασης της περιοχής. Ανάλογη πραγματοποιήθηκε σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, με αίτημα τη θέσπιση μέτρων στήριξης της εστίασης ώστε να μείνει ζωντανός ένας κλάδος με χιλιάδες θέσεις εργασίας και από τον οποίο εξαρτώνται πολλά άλλα επαγγέλματα…

Οι άδειες καρέκλες τοποθετήθηκαν στην περιοχή της πλατείας πριν από τα αγάλματα και μπροστά τους είχε τοποθετηθεί ένα τραπέζι με έξι καθίσματα, που συμβόλιζε τα έξι κόμματα του Κοινοβουλίου, βάζοντας το ερώτημα τι κάνουν ώστε η εστίαση να σταθεί όρθια σε αυτή την κρίση. 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, Ανδρέας Ζαγάκος τόνισε ότι έχει κατατεθεί συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων στην πολιτική εξουσία για τη στήριξη της εστίασης, το οποίο περιλαμβάνει τη μείωση του ΦΠΑ στο 6 και 13%, την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, την εξασφάλιση κεφαλαίου ώστε οι επαγγελματίες να μπορέσουν να κάνουν τις προμήθειές τους ενόψει του ανοίγματος των καταστημάτων και της θερινής περιόδου. Ο κ. Ζαγάκος τόνισε ότι μέχρι τώρα η κεντρική εξουσία δεν έχει πάρει αποφάσεις, ενώ σχολίασε πως απολύσεις δεν θα γίνουν για τον απλό λόγο ότι δεν έχει γίνει προσλήψεις, δηλαδή είναι ήδη άνεργοι χιλιάδες εργαζόμενοι που θα δούλευαν στα καταστήματα εστίασης. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η δημοτική αρχή και έχει αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο για τη στήριξη των επαγγελματιών. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη μη καταβολή των δημοτικών τελών για την περίοδο που τα καταστήματα είναι κλειστά σύμφωνα με τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ανακοίνωσε ότι το μέτρο θα επεκταθεί και στις πληττόμενες επιχειρήσεις, σημείωσε ότι δεν γίνονται αναγκαστικές εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών,  ότι μειώθηκαν τα ενοίκια και πως το ποσό που πρέπει να πληρώσουν οι μισθωτές μπορούν να το καταβάλουν σε δόσεις. Ακόμη ο δήμαρχος τόνισε ότι ο Δήμος θα βοηθήσει και με άλλους τρόπους, φροντίζοντας τις διάφορες περιοχές ώστε να είναι ελκυστικές και να αναδεικνύεται η ομορφιά του τόπου, ιδιαίτερα της ακτογραμμής. Τέλος ο κ. Βασιλόπουλος υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις χρειάζονται ρευστότητα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει με μέτρα που να την εξασφαλίζουν διαφορετικά, όπως είπε, θα κινδυνεύσει η συνοχή του κοινωνικού ιστού. 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Βαγγέλης Ξυγκώρος, επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής μέτρων ώστε να έχουν ρευστότητα οι επιχειρήσεις. Σημείωσε ότι με το ξεκίνημα της κρίσης του κορονοϊού η πολιτεία έλαβε μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση, πρόσθεσε όμως ότι επειδή η κρίση έχει διαρκέσει χρειάζονται επιπλέον μέτρα ώστε να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις. 

Ο επαγγελματίας Παναγιώτης Χρυσομάλλης τόνισε ότι οι επαγγελματίες δεν επαιτούν αλλά απαιτούν τη στήριξη της εστίασης. 

Ο Δημήτρης Σκιάς υπογράμμισε ότι κυρίαρχο ζήτημα είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και η οικονομική υποστήριξη με διάφορα μέτρα των επιχειρήσεων.

Ο Κώστας Παυλόπουλος ζήτησε μέτρα στήριξης των επαγγελματιών χωρίς να χαθεί άλλος χρόνος. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας, Παναγιώτης Λύρας, εκφράζοντας επίσης την ανάγκη στήριξης των επαγγελματιών και της εστίασης. 

Στ.Μ.