Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2020 17:14

Μη επιστρεπτέα ενίσχυση για την εστίαση - Θα τη δώσει η κυβέρνηση στον κλάδο που μαστίζεται;

Μη επιστρεπτέα ενίσχυση για την εστίαση - Θα τη δώσει η κυβέρνηση στον κλάδο που μαστίζεται;

ΧΑΡΙΤΣΗΣ-ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ 
Στην επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει ο βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, για την αναγκαιότητα καταβολής, μέσα από το ΕΣΠΑ ή άλλα προγράμματα, μη επιστρεπτέας ενίσχυσης στον κλάδο της εστίασης, αναμένεται να απαντήσει αύριο, Παρασκευή, το πρωί, στην Ολομέλεια της Βουλής, ο ερωτώμενος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Αλέξης Χαρίτσης, από την Εθνική Στατιστική Αρχή, ο τζίρος στην εστίαση έχει μειωθεί κατά 57%, ενώ υπάρχουν περιοχές που η μείωση έχει φτάσει ακόμη και το 90%. Και αυτά τα δραματικά στοιχεία αφορούν έναν κλάδο που απασχολεί 350.000 εργαζόμενους...

Ειδικότερα ο Αλέξης Χαρίτσης στην επίκαιρη ερώτησή του σημειώνει ότι “Η κρίση του κορωνοϊού έχει ήδη εξαιρετικά σοβαρές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, οι οποίες επιδεινώθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση κατά την διαχείριση της πανδημίας. Ένας από τους κλάδους που πλήττονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα από την αρχή της πανδημίας είναι αυτός της εστίασης, με πτώση του τζίρου κατά μέσο όρο 57% που σε ορισμένες περιοχές φτάνει ακόμα και το συντριπτικό 90%, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Οι δε δυνατότητες πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό για την συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων του κλάδου, που είναι ατομικές, μικρές και πολύ μικρές, είναι σχεδόν ανύπαρκτες. 

Κατόπιν αυτών,

Επειδή στην εστίαση δραστηριοποιούνται περί τις 80.000 επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 350.00 εργαζόμενους, που μαζί με τα συμβοηθούντα μέλη φτάνουν τους 430.000 και συνολικό κύκλο εργασιών που για το 2018 άγγιξε τα 6 δισ. ευρώ. 

Επειδή η μετάθεση μέρους των υποχρεώσεων για μερικούς μήνες και η προσφυγή σε νέο δανεισμό δεν εξασφαλίζουν την επιβίωση επιχειρήσεων που μπαίνουν εκ νέου σε lockdown. 

Επειδή τα προγράμματα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης των περιφερειών περιλαμβάνουν κριτήρια που καθιστούν εξαιρετικά αβέβαιη την ένταξη σε αυτά των επιχειρήσεων εστίασης. 

Επειδή το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι 1 στις 3 επιχειρήσεις δεν θα επαναλειτουργήσουν μετά την άρση των περιορισμών, κάτι που θα έχει άμεση επίπτωση την απώλεια 120.000 θέσεων εργασίας. 

Επειδή θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι συνολικές επιπτώσεις στο σύνολο της παραγωγικής αλυσίδας (πρωτογενής παραγωγή, αγροδιατροφή, μεταποίηση τροφίμων, τουρισμός). 

Επειδή στο ΕΣΠΑ είναι πλέον επιλέξιμες όλες οι πληγείσες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου και μάλιστα με 100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, δηλαδή με μηδενική επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

Πέραν της ενίσχυσης που απαιτείται για το σύνολο της οικονομίας, προτίθεστε, έστω και τώρα, να αξιοποιήσετε τους πόρους του ΕΣΠΑ ή άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη δημιουργία στοχευμένου προγράμματος μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης που δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία;”