Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2023 14:19

«Εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας» - Ομοσπονδία επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

φωτό αρχείο από σύσκεψη της Ομοσπονδίας με κυβερνητικούς βουλευτές φωτό αρχείο από σύσκεψη της Ομοσπονδίας με κυβερνητικούς βουλευτές

Την έντονη αντίθεσή της εκφράζει στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Μεσσηνίας για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που επιβάλει ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Η Ομοσπονδία πριν απευθυνθεί με επιστολή της στον υπουργό, από τον οποίο ζητά την αναστολή προώθησης του νομοσχεδίου και την πραγματοποίηση διαβούλευσης, κάλεσε σε συνέλευση τα Σωματεία μέλη της τα οποία καθολικά ζήτησαν την αλλαγή του νομοσχεδίου…

 

Η επιστολή της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Μεσσηνίας προς τον κ. Χατζηδάκη έχει ως εξής: «Αξιότιμε κ. Υπουργέ, απευθυνόμαστε προς εσάς εκ μέρους της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Μεσσηνίας, μέλος της ΓΣΕΒΕΕ, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή μας στην πρόθεση της Κυβέρνησης να προβεί σε αύξηση της φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών, πλήττοντας τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, που ήδη δοκιμάζονται σφοδρά από τις πρόσφατες οικονομικές κρίσεις.

Σε μια περίοδο αυξανόμενων δημοσίων εσόδων αλλά μειούμενης αγοραστικής δύναμης λόγω της εντεινόμενης ακρίβειας, η επιλογή για επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων φαίνεται ως αδικαιολόγητη και αντιπαραγωγική. Η γενίκευση της φοροδιαφυγής ως φαινόμενο που αφορά αποκλειστικά τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις είναι παραπλανητική και αδικεί τις λίγες ή πολλές επιχειρήσεις που συμμορφώνονται με τις φορολογικές υποχρεώσεις.

Με αφορμή τη συνεδρίασή μας, που έλαβαν μέρος το σύνολο των σωματείων μέλη μας κ.α. και τη διατύπωση της ανωτέρω θέσης, ζητάμε την άμεση αναστολή της εφαρμογής του νέου φορολογικού νομοσχεδίου και την εξαντλητική διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, τους κοινωνικούς εταίρους και τα επιμελητήρια πριν από την κατάθεσή του στη Βουλή.  Επιθυμούμε τη διεξαγωγή μίας ανοικτής και ειλικρινούς διαδικασίας, όπου θα ληφθούν υπόψη οι πραγματικές συνθήκες και οι ειδικές ανάγκες των ελεύθερων επαγγελματιών, των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων.

Ζητούμε ακόμη την εξέταση εναλλακτικών μέτρων που θα μπορούσαν να αποφέρουν τα επιδιωκόμενα δημόσια έσοδα, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση και τη βιωσιμότητα των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων. Προτείνουμε την ενσωμάτωση κινήτρων για την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης, αντί της επιλογής επιβαρυντικών μέτρων που ενδέχεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω στένωση της ήδη πιεσμένης αγοράς.

Σας καλούμε να λάβετε υπόψη τη συγκυρία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα, προκειμένου να εφαρμόσετε μία πολιτική που θα ενισχύει την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

Ευελπιστούμε στην άμεση και θετική ανταπόκρισή σας».