Τρίτη, 03 Ιουλίου 2018 22:16

“Χρειάζεται βελτίωση των υποδομών στον τουρισμό της Στούπας”

“Χρειάζεται βελτίωση των υποδομών στον τουρισμό της Στούπας”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΕΑ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΝΤΕ 
Από τότε που γνωρίζω τον Γιάννη Θεοδωρακέα έχουμε μιλήσει αμέτρητες φορές για ζητήματα του τουρισμού και κάθε φορά βγαίνω σοφότερος από τις συζητήσεις μαζί του σε ό,τι σχετίζεται με τον ευαίσθητο αυτό τομέα, που αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομικής ανάκαμψης για τη χώρα μας και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αλματώδη εξέλιξη με τα ρεκόρ επισκεψιμότητας να καταρρίπτονται συνεχώς…

Δραστήριος επιχειρηματίας στον τουριστικό τομέα ο Γιάννης Θεοδωρακέας, ήταν από τους πρώτους που είδε μακριά την τουριστική προοπτική της Μάνης και της Στούπας ειδικότερα, στην οποία ο ίδιος λειτουργεί με την οικογένειά του. Και

ύστερα από περισσότερα από 30 χρόνια τουριστικής δραστηριότητας αποδείχτηκε πως είχε δίκιο.

Με επιτυχημένη θητεία και ως πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Στούπας, στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 και τις αρχές του νέου αιώνα, ο Γιάννης Θεοδωρακέας έχει πλέον διαμορφώσει προ πολλού σαφή και ολοκληρωμένη άποψη για την τουριστική κίνηση στην Στούπα και την κατέθεσε για μία ακόμη φορά στη συζήτηση που είχαμε μαζί του στο ξενοδοχείο του “Το Λεύκτρον”.

-Ποιο είναι το προφίλ των επισκεπτών στην περιοχή όλα αυτά τα χρόνια;

Οι Εγγλέζοι είναι περίπου το 80% και οι υπόλοιποι είναι κυρίως Ολλανδοί και Νορβηγοί. Όλοι αυτοί έρχονται μέσω των τουριστικών πρακτορείων. Αυτοί που έρχονται από μόνοι τους είναι κυρίως Γερμανοί, κάποιοι Αμερικανοί και άλλοι κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες. Οι περισσότεροι από όσους ανέφερα είναι μεσαίας τάξης και πάνω. Και διακρίνονται για το υψηλό τους μορφωτικό επίπεδο καθώς και την ευγένεια της συμπεριφοράς τους, κυρίως οι Εγγλέζοι.

Το σημαντικότερο όμως είναι πως πολλοί εξ αυτών έρχονται στη Στούπα και στο ξενοδοχείο μας επί σειρά ετών, πάνω από 10 συνεχόμενα χρόνια, ορισμένοι και περισσότερα. Υπάρχει μάλιστα και ένας Ελβετός που έρχεται ανελλιπώς 31 ολόκληρα χρόνια.

-Που οφείλεται αυτή η προτίμηση στην περιοχή κατά τη γνώμη σας;

Ομολογώ ότι με έχει απασχολήσει αρκετές φορές και το έχω συζητήσει μαζί τους. Εκείνο που μου λένε ως απάντηση ότι τους αρέσει πολύ και τους εντυπώζει θα έλεγα πως είναι η ησυχία και η γαλήνη που βρίσκουν στην περιοχή μας και βέβαια οι υψηλού επιπέδου ποιοτικές υπηρεσίες που προσφέρουμε όσοι ασχολούμαστε επαγγελματικά με τον τουρισμό.

Πρέπει να σας πω, όπως ξέρετε άλλωστε, ότι στην περιοχή της Στούπας υπάρχουν πολύ αξιόλογα καταλύματα για επισκέπτες με απαιτήσεις και αυτό αναγνωρίζεται συνεχώς και από όλους. Αρκεί να σας πω ότι πολλά καταστήματα στην περιοχή μας διαθέτουν ατομικές πισίνες, τις οποίες προτιμούν οι επισκέπτες μας, εκτός βέβαια από τις θαυμάσιες παραλίες μας, τη Στούπα, την Καλόγρια αλλά και την Χαλικούρα, που είναι αναγνωρισμένες διεθνώς.

-Οι Έλληνες που έρχονται είναι αρκετοί;

Οι Έλληνες έρχονται κυρίως τον Αύγουστο και για λιγότερες μέρες από τους ξένους.

-Η κρίση έχει παίξει κάποιο ρόλο στη μειωμένη επισκεψιμότητα των Ελλήνων;

Θεωρώ πως ναι αλλά παρόλη την κρίση οι Έλληνες, έστω και για λίγες μέρες, επισκέπτονται την περιοχή μας, κυρίως τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού. Εκτός βέβαια από αυτούς που διαθέτουν σπίτια στην περιοχή και έρχονται συχνότερα.

-Καλά αυτά, αναρωτιέμαι όμως αν τελικά όλα είναι ρόδινα;

Δεν είναι. Και μην γελιώμαστε. Χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα. Να σας πω μόνο ενδεικτικά ότι υπάρχουν ακόμα χωματόδρομοι μέσα στον οικισμό. Και όπως καταλαβαίνετε χρειάζεται να ασφαλτοστρωθούν και αυτό ακόμα δεν έχει γίνει.

Μέσα στο καλοκαίρι ακόμα παρατηρείται κατά καιρούς πρόβλημα υδροδότησης σε ορισμένα σημεία της περιοχής μας...

-..Αυτό απ’ όσο γνωρίζω είναι όντως μεγάλο και συνεχές πρόβλημα…

Δυστυχώς πολύ μεγάλο και διαχρονικό. Και παρόλες τις προσπάθειες που έγιναν κατά καιρούς μέσω γεωτρήσεων για να βρεθεί νερό, οι προσπάθειες αυτές δεν πέτυχαν. Θεωρώ πως το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αν πάρουμε νερό από την Καλαμάτα. και εξ όσων γνωρίζω ο αγωγός έχει φτάσει ήδη μέχρι τις Κιτριές. Και εδώ νομίζω εύλογα μπορώ να αναρωτηθώ, τόσο δύσκολο είναι να έρθει τελικά μέχρι εδώ;

Άλλο ζήτημα επιτακτικής προτεραιότητας, λόγω της αυξανόμενης τουριστικής κίνησης, είναι ο Βιολογικός Καθαρισμός που έχει ανάγκη η περιοχή μας. Βέβαια οι μεγάλες μονάδες που δραστηριοποιούνται εδώ έχουν ήδη τους δικούς τους Βιολογικούς, ενώ υπάρχουν και στεγανοί βόθροι για τις μικρότερες. Νομίζω όμως πως ένας Βιολογικός Καθαρισμός με μεγαλύτερες δυνατότητες θα είναι επιτακτικά αναγκαίος το επόμενο διάστημα.

Και βέβαια η περιοχή χρειάζεται ένα λειτουργικό πολεοδομικό σχέδιο για το μέλλον, που σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να έχει επιπτώσεις στον τουρισμό.

Για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα ζητήματα που ανέφερα χρειάζεται να ενεργοποιηθεί δραστήρια η τοπική αυτοδιοίκηση, ο Δήμος στην προκειμένη περίπτωση και να καταλάβει επιτέλους ότι ο τουρισμός ως δραστηριότητα συμβάλλει καθοριστικά στην  οικονομική ζωή και ανάπτυξη της περιοχής.

-Θεωρείτε πως δεν το έχει καταλάβει;

Νομίζω πως όχι στο βαθμό που χρειάζεται. Να σκεφτείτε ότι στην περιοχή μας έχουμε επαναλαμβανόμενους επισκέπτες για πάρα πολλά χρόνια, πολλοί μάλιστα ήδη μένουν μόνιμα εδώ κι ο Δήμος δεν σκέφτηκε ποτέ να τους τιμήσει έστω συμβολικά για την πολυετή παρουσία τους στην περιοχή  μας.

-Έχετε κάνει κάποια ανάλογη πρόταση;

Αρκετές φορές αλλά δεν έχω εισακουστεί. Φαίνεται πως είναι δύσκολο να καταλάβουν οι αρμόδιοι πως αυτοί οι επισκέπτες είναι οι καλύτεροι διαφημιστές του τόπου μας.

 

Να σταθούμε λοιπόν στην πρόταση του Γιάννη Θεοδωρακέα, με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση που είχαμε. Δεν νομίζω τελικά ότι είναι τόσο δύσκολο άλλωστε να γίνει μια σχετική εκδήλωση με πρωτοβουλία του Δήμου. Απόφαση χρειάζεται και κυρίως η ανάλογη θέληση εκ μέρους των αρμοδίων.

Θανάσης Παντές