Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020 18:29

Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Μεσσηνίας στον τουρισμό αλλά και η ανάγκη εκσυγχρονισμού και προσαρμογής

Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Μεσσηνίας στον τουρισμό αλλά και η ανάγκη εκσυγχρονισμού και προσαρμογής

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΛΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
Η Μεσσηνία πρέπει να εκσυγχρονίσει και να προσαρμόσει το τουριστικό προϊόν της στις νέες τάσεις ζήτησης, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Δημήτρης Καραλής. Πρέπει, είπε συγκεκριμένα, να διατηρήσει το φυσικό περιβάλλον, να κάνει επιλογές πράσινης ανάπτυξης και να αναδείξει εναλλακτικές μορφές του τουρισμού, ιδιαίτερα τον Τουρισμό Υγείας και Ευεξίας. Ωστόσο ο Δημήτρης Καραλής ήταν γενικά αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι η Μεσσηνία έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον τουρισμό, είναι μέχρι τώρα ασφαλής υγειονομικά προορισμός σε ό,τι αφορά το νέο κορονοϊό…

Για τον τουρισμό μίλησε ο Δημήτρης Καραλής χθες, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Elite City Resort, για την έναρξη συνεργασίας της Ένωσης Ξενοδόχων με το City Hospital για τα μέτρα σχετικά με το νέο κορονοϊό. 

Είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας: “Δεν αποτελεί υπερβολή αν ισχυριστούμε ότι η Ελλάδα πρόσθεσε, μέσα από την πανδημία, ένα επιπλέον στοιχείο στην πλούσια τουριστική της παρακαταθήκη. Και αυτό είναι η ασφάλεια που επιτεύχθηκε με την έγκαιρη θωράκιση της χώρας από την υγειονομική επιδρομή. 

Οφείλουμε να κεφαλαιοποιήσουμε αυτή την “προίκα” που από μόνη της είναι ικανή να μας δώσει προβάδισμα στην ελκυστικότητα μας ως τουριστικού προορισμού. Γιατί, στις μέρες μας, αυτό προέχει πέρα από οτιδήποτε άλλο στην επιλογή ενός ταξιδιώτη. Με λίγα λόγια, πρέπει να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα μέτρα προστασίας ώστε και να διατηρήσουμε τη φήμη μας ως ασφαλούς χώρας αλλά και να μη χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε μια επιπλέον κρίση μέσα στην κρίση από ενδεχόμενες ατυχείς επιλογές σε επίπεδο υγειονομικής θωράκισης. 

Μιλώντας για τη Μεσσηνία, ειδικότερα, έχουμε το ευτύχημα -και ελπίζουμε να το διατηρήσουμε- ότι δεν είχαμε κανένα καταγεγραμμένο κρούσμα, πράγμα που μας προσδίδει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ακόμα και σε εσωτερικό επίπεδο, πέρα από όλα τα άλλα που, ως περιοχή, έχουμε να παρουσιάσουμε. 

Οφείλουμε να στηριχθούμε σε αυτό, χωρίς όμως να εφησυχάζουμε. γιατί, πέρα από όλα τα άλλα, το προϊόν που προσφέρουμε πρέπει και να εκσυγχρονιστεί και να προσαρμοστεί στις νέες τάσεις της ζήτησης. Και αυτές έχουν να κάνουν τόσο με την περιβαλλοντική προστασία και την πράσινη ανάπτυξη όσο και με την ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού που ακόμα και πριν την πανδημία αλλά και σήμερα αποτελούν βασικό στοιχείο της διεθνούς ζήτησης. 

Η φύση παίζει, τώρα περισσότερο παρά ποτέ, πρωταρχικό ρόλο στο να καταστήσει ένα προορισμό ελκυστικό. Το ίδιο σημαντικό είναι το τοπίο και η αρχιτεκτονική που δίνουν και το “χρώμα”, την ταυτότητα κάθε περιοχής. Η άναρχη συνεπώς ανάπτυξη του Τουρισμού χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, χωρίς μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και χωρίς την εναρμόνιση ακόμα και με την πολιτιστική παράδοση κάθε τόπου ενέχουν τον κίνδυνο αλλοίωσης της φυσιογνωμίας του, πράγμα που, τελικά, βλάπτει την ελκυστικότητα και την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος που θέλουμε να προσφέρουμε. 

Η εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών, όπως η γεωθερμία, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μεταφοράς κατοίκων και επισκεπτών, το smarparking, το smartilighting και η πιστοποίηση υπηρεσιών στο χώρο της τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών, όπως τα προγράμματα “Σύζευξις” και “Cloud” που ήδη εφαρμόζονται από πολλούς Δήμους δημιουργούν πρότυπα προορισμών που, πέρα από τον “πράσινο” χαρακτήρα τους αποδεικνύουν την εναρμόνιση με τη σύγχρονη τεχνολογική εξέλιξη. Η διαμόρφωση κουλτούρας οικολογίας αποτελεί στοιχείο του σύγχρονου πολιτισμού. Και αυτό είναι και παραμένει βασική υποχρέωση όλων μας. 

Σε ό,τι αφορα΄τις εναλλακτικές μορφές, αρκεί να αναλογιστούμε ότι ζούμε στην εποχή των ευκαιριών για τον Τουρισμό. Ευκαιριών που διαθέτουν οι προορισμοί και ευκαιριών που αναζητούν οι επισκέπτες. 

Στόχος μας είναι και παραμένει η δημιουργία προϋποθέσεων και συνθηκών “συνάντησης” αυτών των ευκαιριών. Και η Μεσσηνία προσφέρεται, χάρη στον πολιτιστικό, τον ιστορικό και το θρησκευτικό της πλούτο που έρχονται να συμπληρώσουν τη μοναδικότητα των φυσικών της στοιχείων σε ξηρά και θάλασσα. Ωστόσο, οφείλουμε να κοιτάξουμε και λίγο πιο μακριά, πέρα από τα γνωστά και τετριμμένα. Θα αναφερθώ σε ένα ενδεικτικό παράδειγμα: 

Σε μια εποχή αναζήτησης ευκαιριών αξιοποίησης των ποιοτικών στοιχείων του τουριστικού προϊόντος με στόχο τόσο την ανάδειξη ειδικών θεματικών μορφών Τουρισμού όσο και την άμβλυνση της εποχικότητας, ο Τουρισμός Υγείας και Ευεξίας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην περιοχή μας. 

Και αυτό, γιατί ο Τουρισμός Υγείας, στον οποίο υπάγεται και ο ιατρικός τουρισμός, λειτουργεί θετικά στην επέκταση της τουριστικής περιόδου και, συνεπώς, στην ομοιογενή, κατά το δυνατόν, κατανομή του τουριστικού πλήθους στο χώρο και στο χρόνο και αποτελεί μια εξαιρετικά κερδοφόρα βιομηχανία ετήσιου τζίρου 20 δισ. δολαρίων και 30 εκατ. χρηστών των υπηρεσιών υγείας. Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι μέχρι το τέλος του 2020, το ποσοστό του ηλικιακού στρώματος 65+, θα ανέρχεται στο εντυπωσιακό ποσοστό του 20% επί του συνόλου του πληθυσμού στην Ευρώπη, είναι σαφές ότι εξελίσσεται σε δυναμικό υποτομέα του Τουρισμού. Πολύ περισσότερο που η συγκεκριμένη δημογραφική ομάδα, αναδεικνύεται σε υπολογίσιμη ταξιδιωτική δύναμη καθώς φαίνεται να διαθέτει ευχέρεια χρόνου, τους απαραίτητους οικονομιούς πόρους και επιθυμία για ταξίδια σε κοντινούς προορισμούς, εντός και εκτός της χώρας διαμονής. 

Είναι αυτονόητο, συνεπώς, ότι η Μεσσηνία, χάρη και στο σημαντικό πλεονέκτημα της οδικής πρόσβασης, θα μπορούσε να διεκδικήσει ένα σημαντικό μερίδιο σε αυτή την ειδική μορφή Τουρισμού, που καλύπτει όλο το φάσμα των υπηρεσιών από τις επεμβάσεις μέχρι και την αποκατάσταση. 

Στόχος είναι πλέον να δούμε τον τουρισμό με τις προοπτικές του αύριο αποφεύγοντας τη μίζερη λογική του σήμερα με πεπατημένες που ήδη έχουν ξεπεραστεί από τα γεγονότα. Αυτό σημαίνει ότι οφείλουμε να ανασκουμπωθούμε, να συνταχθούμε σε μια ενιαία γραμμή πλεύσης, να συνεργαστούμε και να δουλέψουμε όλοι μαζί χωρίς αποκλεισμούς και προσωποπαγείς πολιτικές. 

Εμείς οι ξενοδόχοι της Μεσσηνίας, αποδείξαμε ότι, ακόμα και την εποχή της υγειονομικής κρίσης αλλά και τώρα, δεν προτάξαμε το ατομικό συμφέρον αλλά συλλογικό. Αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε ευελπιστώντας ότι θα έχουμε το μερίδιο του ρόλου και τη δυνατότητα του λόγου που εκ των πραγμάτων μας ανήκει. 

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η σημερινή συζήτηση θα αποτελέσει την απαρχή αξιοποίησης των ιδεών που καταθέτουμε με εμβάθυνση σε επιμέρους τομείς όπως η ανάδειξη του Τουρισμού Υγείας και Ευεξίας την οποία υποδείξαμε”.