Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2021 20:22

Run Messinia: Δέκα Μαραθώνιοι σε δέκα συνεχόμενες μέρες με τερματισμό στην Πύλο

Photos: Run Messinia by Angelos Zymaras Photos: Run Messinia by Angelos Zymaras

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο ιστορικός υπερμαραθώνιος δρόμος Run Messinia, ο οποίος ξεκίνησε το Σάββατο 2 Οκτώβρη από την Αρεόπολη της Μάνης και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 11 Οκτώβρη, στην Πύλο, αφού περάσει από Δήμους της Μεσσηνίας, της Αρκαδίας και της Λακωνίας στους οποίους σημειώθηκαν σημαντικά γεγονότα κατά την επανάσταση την Ελληνική Επανάσταση…

Οι διοργανωτές σημειώνουν ότι “το Run Messinia ξεκίνησε όπως και η ελληνική επανάσταση, με μια μικρή ομάδα ανθρώπων και αγωνιστών που κόντρα σε όλες τις δυσκολίες και τις αντίξοες συνθήκες, αργότερα συσπειρώθηκε και μεγάλωσε για να καταφέρει να σταθεί στα πόδια της, να αντισταθεί και να νικήσει. Έτσι και οι αθλητές του Run For Freedom, έκαναν την εκκίνηση του άθλου τους το Σάββατο 2 Οκτωβρίου από την Αρεόπολη του Δήμου Ανατολικής Μάνης, απ’ όπου ξεκίνησε και η ελληνική επανάσταση. Πλήθος κόσμου και κάτοικοι της περιοχής βρέθηκαν δίπλα στους αθλητές και χειροκρότησαν την προσπάθειά τους. Οι δρομείς πέρασαν από τη Στούπα του Δήμου Δυτικής Μάνης και τερμάτισαν στην Καρδαμύλη, στον Πύργο του Μούρτζινου.

Την Κυριακή 3 Οκτωβρίου ο αγώνας για την ελευθερία συνεχίστηκε από την Καρδαμύλη. Οι δρομείς με ομοψυχία πέρασαν από τη Βέργα και το ιστορικό Τείχος της Βέργας και κατέληξαν στην Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων στην καρδιά της Μεσσηνίας. 

Από την πλευρά της η Badwater Ultramarathon Finisher (217km) και Spartathlon Ultra Race Finisher (246km) Γεωργία Μήτσιου, δήλωσε: «Αξίζει τον κόπο να γνωρίσουμε από κοντά τις ομορφιές της περιοχής και να αναλογιστούμε, τρέχοντας, όλα αυτά που είχαν συμβεί πριν 200 χρόνια για την επανάσταση».

Αντίστοιχα, ο Marathon des Sables Finisher (Sahara 250km) και αθλητής του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας Βασίλης Κουμανάκος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κάθε μέρα τρέχουμε περίπου μια μαραθώνια απόσταση και περνάμε από τα λημέρια στα οποία έζησαν και πολέμησαν οι επαναστάτες του 1821. Τιμούμε τη μνήμη τους, αναδεικνύουμε το έργο τους και ίσως καταφέρουμε να νιώσουμε κάτι από αυτά που ένιωσαν και αυτοί».

Τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, οι αθλητές διέσχισαν τη Νέδουσα και τερμάτισαν στην Αλαγονία, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής από τους κατοίκους και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αλαγονίας, σε μια ημέρα με έντονη συγκινησιακή φόρτιση. Στον αγώνα αυτό συμμετείχε και ο Πρωταθλητής & Μέλος της Εθνικής Ομάδας Τένις με Αμαξίδιο, Γιώργος Λαζαρίδης, ενώ όλοι οι αθλητές μαζί με τον συνοδό του βοήθησαν ώστε να διανύσουν όλοι μαζί μια απόσταση 33.7χλμ. Στο πλαίσιο της συμμετοχής του ο Γιώργος Λαζαρίδης δήλωσε: «Είμαι πολύ υπερήφανος. Είναι μεγάλη στιγμή για μένα να τρέξω σε δρόμους που έχουν βαδίσει οι ήρωες του 1821. Είναι τεράστια τιμή και χαίρομαι που συμμετέχω σε αυτή τη δράση μαζί με μεγάλους αθλητές».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλαγονίας δήλωσε: «Καλώς ήρθατε στην Αλαγονία. Ένα ιστορικό χωριό, γενέτειρα του αγωνιστή Βασιλάκη που πολέμησε μαζί με τον Νικηταρά σε πολλές μάχες του 1821 και είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην επανάσταση. Ευχαριστούμε πολύ τη διοργάνωση που τίμησε την Αλαγονία και τα χωριά του Ταϋγέτου και πάνω απ’ όλα τους αθλητές που έτρεξαν».

Την Τρίτη 5 Οκτωβρίου, οι δρομείς με εκκίνηση από την Αλαγονία πέρασαν από το Δυρράχιο και το Νεοχώρι του Δήμου Μεγαλόπολης και ολοκλήρωσαν την προσπάθειά τους στην Πολιανή διανύοντας 47.77χλμ. 

Στον 5ο αγώνα τους, από την Πολιανή, την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου, οι συμμετέχοντες διέσχισαν τη Σκάλα και κατέληξαν στην Παλουκόραχη του Δήμου Οιχαλίας τρέχοντας σε μια απόσταση 29.59χλμ.

Οι επιπλέον δρομείς που έχουν ενσωματωθεί μέχρι στιγμής στον αγώνα για την Ελευθερία είναι κατά αλφαβητική σειρά οι Ιωάννης Δημόπουλος, Κωνσταντίνος Dean Καρνάζης, Βασιλική Καρπούζα, Χρήστος Μαυρίκιος, Άντζελα Τερζή, καθώς και δρομείς του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας. Ενώ στους επόμενους αγώνες, αναμένεται να προστεθούν οι Δημήτρης Τρουπής, Απόστολος Τζουμάκας, καθώς και δρομείς του Συλλόγου Σπαρτιάτες Δρομείς.

Ο αγώνας συνεχίζεται στους Δήμους Οιχαλίας, Μεσσήνης, Τριφυλίας και Πύλου-Νέστορος”.