Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016 18:37

Μέσα σε καταιγισμό "πυρών" η αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Καλαμάτας

Μέσα σε καταιγισμό "πυρών" η αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Καλαμάτας

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 
Ακόμη μεγαλύτερο καταιγισμό «πυρών» περιελάβανε το φετινό θέαμα που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας για τον γιορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης. Μικροί και μεγάλοι, γυναίκες και κορίτσια, συμμετείχαν στην αναπαράσταση της απελευθέρωσης με παλιά τουφέκια και πιστόλες και έριχναν συνεχώς στον αέρα! Οι εκδηλώσεις έγιναν παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, αλλά ο κόσμος ήταν λιγότερος από τα προηγούμενα χρόνια. Πιθανότατα φοβήθηκε την απειλή καταιγίδας…

Η αναπαράσταση ήταν μια καλή επανάληψη όσων ακριβώς έγιναν και τα προηγούμενα χρόνια. Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων υπήρξε μια προσθήκη κατ’ εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος, μετά την αναπαράσταση της ορκωμοσίας των οπλαρχηγών που απελευθέρωσαν την πόλη, ζήτησε να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες.
Νωρίτερα σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε σχετικά: «Σήμερα, ημέρα βαρύτατου πένθους για το Βέλγιο, την Ευρώπη αλλά και για ολόκληρη την πολιτισμένη Ανθρωπότητα, εμπνεόμενοι από το μήνυμα της «Μεσσηνιακής Γερουσίας», στέλνουμε ηχηρό μήνυμα ανεπιφύλακτης αλληλεγγύης προς τον Βελγικό λαό και τους λοιπούς εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Παράλληλα είπε ότι πρέπει «να υπερασπισθούμε όλοι μαζί και χωρίς καμία ρωγμή ατομισμού, τον 'Ανθρωπο ως θεμέλιο του κοινού μας ευρωπαϊκού οικοδομήματος». Kαι εξέφρασε την βεβαιότητά του, ότι «τότε ο πολιτισμός θα νικήσει την βαρβαρότητα. Και το φως της ειρήνης και της αδελφοσύνης θα σκορπίσει το σκοτάδι της τρομοκρατίας, η οποία εκπορεύεται από στυγνούς εγκληματίες εχθρούς της ανθρωπότητας».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραβρέθηκε στη δοξολογία που τελέστηκε στους Αγίους Αποστόλους, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Ηλίου Αθηναγόρα και Μεσσηνίας Χρυσόστομου.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εργασίας, Αναστάσιος Πετρόπουλος, ενώ παραβρέθηκαν ακόμη ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, οι βουλευτές Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο εκπαιδευτικός Μάριος Αθανασόπουλος, που στον επίλογό του σημείωσε: «Έχει παρατηρηθεί πως όλοι οι λαοί στις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας τους ανατρέχουν στο παρελθόν τους και αναζητούν πρότυπα ζωής για το παρόν τους και προπάντων για το μέλλον τους. Σε μια τέτοια κρίσιμη καμπή όπου βρίσκεται και ο δικός μας λαός σήμερα, οι αγώνες αλλά και τα ιδανικά που ενέπνευσαν εκείνους τους όχι και τόσο παλιούς προγόνους μας βρίσκονται μπροστά μας και μας απλώνουν το χέρι για να επικοινωνήσουμε με αυτά. Σε μια κρίση πρωτίστως πνευματική τα όπλα μας πρέπει να είναι πρωτίστως πνευματικά, πίστη στο Θεό και στις αστείρευτες δυνάμεις του ελληνισμού, θέληση για πρόοδο και αγώνα, μέχρι να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις των καιρών, αγάπη υγιή για την πατρίδα και τα ιδανικά που απορρέουν από αυτήν. Ιδανικά που είναι ταυτόχρονα ευρωπαϊκά και παγκόσμια. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να φανούμε αντάξιοι αυτών των ανθρώπων που 195 χρόνια πριν εδώ, την ίδια ημέρα, στον ίδιο τόπο που πατάμε, διακήρυξαν το μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο ότι οι Έλληνες δεν χάθηκαν ακόμα, ότι οι Έλληνες παλεύουν και θα παλεύουν εσαεί για τα ιδανικά κάθε ανθρώπου, σε όποια εποχή όπου και αν βρίσκεται».
Στ.Μ. 

-

-

-

-

-

-

-