Σάββατο, 14 Μαϊος 2016 20:22

Αφιερωμένα στην Κοραλία Θεοτοκά τα φετινά Πολυδούρεια

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Είναι περισσότερο γνωστή με το επώνυμο του συζύγου της, του λογοτέχνη και διανοητή Γιώργου Θεοτοκά. Ωστόσο, η Κοραλία Ανδρειάδη υπήρξε Ελληνίδα ποιήτρια και πεζογράφος με τη δική της διαδρομή στο χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας. Σε αυτήν τη γυναίκα και το έργο της είναι αφιερωμένα τα φετινά Η΄ Πολυδούρεια, που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 21 Μαΐου, στις 7.00 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας...

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει και η απονομή του Βραβείου Ποίησης Μαρία Πολυδούρη. Συμμετέχει το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας.
Διοργάνωση: Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας, Δήμος Καλαμάτας

Βιογραφικό της Κοραλίας Θεοτοκά
Κόρη του Δημητρίου Ανδρειάδη και της Ελένης Στεφάνου, από την Κωνσταντινούπολη και τον Πόντο (Σαμψούντα) αντίστοιχα, η Κοραλία Ανδρειάδη γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο στις 5 Μαΐου 1935. Τελείωσε το γυμνάσιο στη Σχολή Χατζιδάκη και σπούδασε στην Πάντειο Σχολή Πολιτικών Επιστημών. Παράλληλα, με τη βοήθεια του πατέρα της, ασχολήθηκε με την εισαγωγή ινδικών ταινιών και ταξίδεψε στις Ινδίες αλλά και στην Ευρώπη. Το 1962 πήρε δίπλωμα ξεναγού και εργάστηκε ως ξεναγός για μικρό διάστημα. Το 1963 εκδόθηκε η πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο Απόπειρες, ενώ ποιήματά της είχαν ήδη δημοσιευτεί στο περιοδικό Νέα Εστία.
Στις 11 Ιουλίου 1966 παντρεύτηκε τον Γιώργο Θεοτοκά, ο οποίος πέθανε λίγους μήνες αργότερα, στις 30 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου. Έκτοτε αφοσιώθηκε στη φροντίδα του εκδιδομένου και ανέκδοτου έργου του Θεοτοκά. Το 1967 εξέδωσε τη δεύτερη συλλογή ποιημάτων της Σε άλλο φως, αλλά αρνήθηκε τη διακίνησή της στο εμπόριο λόγω της μεσολάβησης της δικτατορίας. Από την ίδια χρονιά ως το 1974 υπήρξε μέλος της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικών Προβλημάτων (Ε.Μ.Ε.Π.). Από το 1969 ως το 1973 παρακολούθησε τη σειρά μαθημάτων ιστορίας της Τέχνης από τον Παντελή Πρεβελάκη, στη Σχολή Καλών Τεχνών. Το 1971 εκδόθηκε η συλλογή της Η ταυτότητα και το 1975 η σύνθεση Το Ποίημα Οι Μεγάλες Διαδικασίες.
Από το 1974 ήταν μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Συμπαράστασης Κυπρίων, προσφέροντας βοήθεια σε κύπριους πρόσφυγες. Το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 1976 αυτοκτόνησε, πέφτοντας από την ταράτσα του σπιτιού της, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 90, στην Αθήνα.
(Βιογραφικό από τον ιστότοπο el.wikipedia.org)