Πέμπτη, 19 Μαϊος 2016 18:51

"Η Ελλάδα της κρίσης: Υπάρχει ελπίδα;": Πανεπιστημιακοί θα δώσουν τη δική τους απάντηση τη Δευτέρα

"Η Ελλάδα της κρίσης: Υπάρχει ελπίδα;": Πανεπιστημιακοί θα δώσουν τη δική τους απάντηση τη Δευτέρα

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ-ΤΕΙ 
Πέντε καθηγητές πανεπιστημίων, οι Πάνος Καζάκος, Παναγιώτης Λιαργκόβας, Αντώνης Μακρυδημήτρης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και Δημήτρης Σωτηρόπουλος θα επιχειρήσουν τη Δευτέρα να δώσουν τη δική τους απάντηση στο ερώτημα αν υπάρχει ελπίδα να ξεφύγει η Ελλάδα από τη βαθύτατη κρίση στην οποία έχει μπει…

Πρόκειται για εκδήλωση του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Πελοποννήσου, που θα γίνει τη Δευτέρα, στις έξι το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, με τίτλο «Η Ελλάδα της κρίσης: Υπάρχει ελπίδα;».
Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, «τo 2016 θα είναι συνολικά το ένατο έτος μιας πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης με πτώση του ΑΕΠ από το 2008 που πλησιάζει το 28% αθροιστικά και ανεργία της τάξης πάνω από 24%. Αυτή η τεράστια πτώση του ΑΕΠ είναι συγκρίσιμη με τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις του 20ου και 21ου αιώνα. Στο τέλος του έτους, η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι παγκοσμίως η 2η μεγαλύτερη ύφεση τα τελευταία 100 χρόνια και η πρώτη σε διάρκεια, ξεπερνώντας ακόμη και τη μεγάλη ύφεση των ΗΠΑ.H δραστική βελτίωση της κατάστασης δεν είναι εύκολη υπόθεση.  Η χώρα είναι αντιμέτωπη με συσσωρευμένες υστερήσεις δεκαετιών (και της περιόδου των προηγούμενων Μνημονίων) στα μεταρρυθμιστικά ζητήματα και με ένα σαθρό υπόβαθρο της δημόσιας οικονομίας- επίσης κληρονομημένο από το παρελθόν. Μετά την αξιολόγηση, θα  καταφέρει να ξεφύγει η χώρα από τον φαύλο κύκλο λιτότητας και μείωσης του βιοτικού επιπέδου; Υπάρχει ελπίδα;
Στο ερώτημα αυτό θα απαντήσουν οι παρακάτω πέντε Καθηγητές Πανεπιστημίων: δύο Οικονομολόγοι, ένας Νομικός, ένας Διοικητικός Επιστήμονας και ένας Ιστορικός την Δευτέρα 23/5/2016, ώρα 18.00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας.
Λίγα λόγια για τον ομιλητές
Ο Πάνος Καζάκος είναι Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Συμβουλίου του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πελοποννήσου. Έχει πλούσια εκπαιδευτική δραστηριότητα στα γνωστικά αντικείμενα της πολιτικής οικονομίας (μακροοικονομικής), των διεθνών οικονομικών σχέσεων, του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη, της ευρωπαϊκής οικονομικής ενοποίησης και της οικονομικής θεωρίας της πολιτικής. Έχει διδάξει στην Ελλάδα, στη Γερμανία και στις ΗΠΑ. Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή των Ελλήνων.
Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, κάτοχος της έδρας Jean Monnet. Διετέλεσε Πρόεδρος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών κατά την περίοδο  2007-12 και στη συνέχεια Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή των Ελλήνων από τον Δεκέμβριο του 2012 μέχρι σήμερα. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Clark της Μασαχουσέτης (ΗΠΑ), απ' όπου έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα (Ph.D). Υπήρξε υπότροφος του Αμερικανικού Ιδρύματος Fulbright και του κοινωφελούς ιδρύματος Α/φών Π. Μπάκαλα.
Ο Αντώνης Μακρυδημήτρης είναι Καθηγητής της διοικητικής επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία εξωτερικού του ΙΚΥ στο London School of Economics and Political Science και το University College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Ως υπότροφος του ιδρύματος Fulbright διετέλεσε το 1992 επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ, καθώς και στα Πανεπιστήμια Cambridge και Λονδίνου της Αγγλίας.
Ο Θεόδωρος Παπθεοδώρου είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Διετέλεσε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κατά την περίοδο 2009-2012 και στη συνέχεια Υφυπουργός Παιδείας από τον Ιούνιο του 2012 ως τον Ιούνιο του 2013 στην τρικομματική Κυβέρνηση συνεργασίας. Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1965 και εκεί τελείωσε το Πειραματικό Σχολείο και στο Πρότυπο Κλασσικό Λύκειο. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές και Διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Poitiers στη Γαλλία.
Ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1972. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας τού Τμήματος ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, του ΑΤΕΙ Πελοποννήσου από το 2014. Ασκεί επίσης τα καθήκοντα του ∆ιευθυντή του ∆ι-Ιδρυματικού ΠΜΣ, «Επιχειρηματικότητα & ∆ιακυβέρνηση» (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ΑΤΕΙ Πελοποννήσου). Είναι Αρχισυντάκτης του παλαιότερου ελληνικού περιοδικού ιδεών, της ΝΕΑΣ ΕΣΤΙΑΣ, και τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας, Η Καθημερινή, στο ένθετο «Τέχνες & Γράμματα».