Πέμπτη, 19 Μαϊος 2016 19:26

Το ΚΚΕ παρουσιάζει την πρότασή του για το Ενιαίο 12χρονο Σχολείο Σύγχρονης Γενικής Παιδείας

Το ΚΚΕ παρουσιάζει την πρότασή του για το Ενιαίο 12χρονο Σχολείο Σύγχρονης Γενικής Παιδείας

ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Η πρόταση του ΚΚΕ για το ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, που βάζει στο επίκεντρο «την πνευματική ανύψωση της εργατικής τάξης και όλων των καταπιεσμένων στρωμάτων, για την απόσπασή τους από την επιρροή της αστικής ιδεολογίας», θα παρουσιαστεί την Κυριακή το βράδυ στην Καλαμάτα. Μια εκδήλωση που εντάσσεται στο πλαίσιο της μεγάλης εκδήλωσης για το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου, η οποία θα γίνει την άλλη Κυριακή, με ομιλητές τον Δημήτρη Κουτσούμπα και την Κυριακή Καμαρινού. Στην εκδήλωση που θα γίνει αυτή την Κυριακή στην Καλαμάτα θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Έρευνας της ΚΕ του ΚΚΕ…

Όπως σημειώνει στη σχετική πρόσκλησή της η Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ, η εκδήλωση για την παρουσίαση της πρότασης του ΚΚΕ για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο Σύγχρονης Γενικής Παιδείας «θα γίνει με την μορφή της παρουσίασης της αντίστοιχης έκδοσης που πρόσφατα κυκλοφόρησε και διακινείται μέσω της Σύγχρονης Εποχής.
Στον πρόλογο της έκδοσης αναφέρονται: «Στην εκατοντάχρονη πορεία του, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έθεσε συνεχώς στο επίκεντρο της προσοχής του την πνευματική ανύψωση της εργατικής τάξης και όλων των καταπιεσμένων στρωμάτων, για την απόσπασή τους από την επιρροή της αστικής ιδεολογίας. Το ενδιαφέρον αυτό πηγάζει από την ίδια τη φυσιογνωμία του, ως συνειδητό, οργανωμένο, πρωτοπόρο τμήμα της εργατικής τάξης που έχει στρατηγικό στόχο την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Οι πρωτοπόρες ιδέες του, η επίδραση της Οκτωβριανής Επανάστασης, έδωσαν τη δυνατότητα να στρατευθούν στις γραμμές του ή γύρω του κορυφαίοι παιδαγωγοί που άφησαν πίσω τους ανυπέρβλητες θεωρητικές παρακαταθήκες και πρακτικό εκπαιδευτικό έργο για τη μόρφωση του λαού μας.
Το Τμήμα Παιδείας και Έρευνας παρουσιάζει την εμπλουτισμένη πρόταση του ΚΚΕ για το σχολείο των λαϊκών αναγκών, των κοινωνικών δυνατοτήτων και απαιτήσεων της εποχής μας. Το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, αποτελεί εξειδίκευση της προγραμματικής αντίληψης του Κόμματος, για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού-κομμουνισμού, τη διαπαιδαγώγηση του νέου ανθρώπου. Είναι η «καρδιά» της εκπαιδευτικής αντίληψης του Κόμματος, πηγάζει από τις δυνατότητες της εποχής, το επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων και είναι στον αντίποδα της στρατηγικής του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, είναι πρόταση πάλης στο σήμερα, που ως Κόμμα επιδιώκουμε να μπολιάσει τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του λαϊκού κινήματος, αποτελεί πεδίο ταξικής πάλης ενάντια στις σύγχρονες αστικές εκπαιδευτικές προσαρμογές».
Η πρόταση του ΚΚΕ για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο είναι μια επικαιροποίηση της πρότασης που το Κόμμα είχε επεξεργαστεί και δημοσιοποιήσει πριν από 16 χρόνια περίπου. Στην ίδια βασική κατεύθυνση για Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο Γενικής Παιδείας, η πρόταση εμπλουτίστηκε με βάση τις εξελίξεις στην αστική στρατηγική για την εκπαίδευση, αλλά και με βάση το Πρόγραμμα του Κόμματος που ψηφίστηκε στο 19ο Συνέδριο. Παράλληλα, λαμβάνει υπόψη τη συλλογική μελέτη που έκανε το ΚΚΕ στο 18ο Συνέδριό του για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στη Σοβιετική Ένωση.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Μάη 2016 στις 8.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής στην Καλαμάτα. Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Έρευνας της ΚΕ του ΚΚΕ. Στον ίδιο χώρο θα εκτίθεται και η έκθεση για το Λαϊκό διδασκαλείο Πελοποννήσου, το Σάββατο 21/5 από τις 10:00πμ έως τη 1:00μμ και την Κυριακή 22/5 από τις 6:00μμ έως τις 10:00 μμ.
Η παραπάνω εκδήλωση και η έκθεση εντάσσονται στα πλαίσια των δραστηριοτήτων που αναπτύσσει η Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας, με αφορμή την εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα Τρόπαια Αρκαδίας στις 29 Μάη 2016. Το Λαϊκό Διδασκαλείο λειτούργησε το 1948 στα πλαίσια της δράσης της 3ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας σαν ταχύρρυθμη Διδασκαλική Ακαδημία για δασκάλους. Στην εκδήλωση αυτή θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και η Κυριακή Καμαρινού Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας.