Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016 14:56

Ο ναρκισσισμός της Καλαμάτας δεν βοηθάει να βρεθεί το αφήγημα για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα...

Πολύδωρος Καρυοφύλλης και Έκτωρ Τσατσούλης (αριστερά) Πολύδωρος Καρυοφύλλης και Έκτωρ Τσατσούλης (αριστερά)

ΨΑΧΝΕΙ Ο ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΗΣ
Απουσιάζει το πρόβλημα και το αίτημα από την Καλαμάτα. Απουσιάζει το κύριο αίτημα επάνω στο οποίο θα χτιστεί το αφήγημα για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021. Ένα αίτημα και ένα αφήγημα που είναι αναγκαίο τόσο για να πειστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα επιλέξει την Πολιτιστική Πρωτεύουσα όσο και για να κινητοποιήσει τους κατοίκους της πόλης, ιδίως τους νέους, ώστε να γίνει υπόθεση όλης της Καλαμάτας το θέμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας, Πολύδωρος Καρυοφύλλης, απευθύνει δημόσιο κάλεσμα για τη συνδημιουργία, όπως είπε, του αφηγήματος…

Το βράδυ της Τετάρτης, στην ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο, ο Πολύδωρος Καρυοφύλλης κάλεσε τον κόσμο που προσήλθε να περιγράψει με μία μόνο λέξη ποιο είναι κατά τη γνώμη του το πρόβλημα της Καλαμάτας, το πρόβλημα το οποίο η πόλη θα βοηθηθεί να αντιμετωπίσει μέσα από τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Το πρόβλημα το οποίο θα βοηθήσει και την ομάδα του ώστε να χτίσει το αφήγημα που χρειάζεται για τη διεκδίκηση του τίτλου.
Ωστόσο οι απαντήσεις που έλαβε ο καλλιτεχνικός διευθυντής δεν ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες του. Για την ακρίβεια, πολλές από τις απαντήσεις που έδωσε ο κόσμος δεν αναφέρονταν σε προβλήματα της Καλαμάτας αλλά σε θετικά της στοιχεία!
Ο Πολύδωρος Καρυοφύλλης σχολίασε ότι η Καλαμάτα είναι ένας ευλογημένος τόπος, ένας τόπος που τα έχει όλα, που έχει ανθρώπους χαρούμενους σε καινούργιους ποδηλατόδρομους. Ένας τόπος στον οποίο θα ήθελε να μετοικήσει και ο ίδιος με την ομάδα του. Τόνισε όμως ότι η εικόνα αυτή μοιάζει με μακέτα και δεν μπορεί να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στην Καλαμάτα.
Αντίθετα, συνέχισε, η άλλη υποψήφια πόλη, η Ελευσίνα (υποψήφια είναι επίσης και η Ρόδος), έχει αφήγημα, το οποίο αναφέρεται στην αποβιομηχάνιση της περιοχής της. Σχολίασε μάλιστα ότι το σύνθημα της Ελευσίνας, το «Ευφορία», θα μπορούσε τελικά να το έχει η Καλαμάτα και, αντίστροφα, το σύνθημα της Καλαμάτας, «Rising» (ανατολή, έγερση), θα μπορούσε να το έχει η Ελευσίνα.
Οι αναφορές αυτές του Πολύδωρου Καρυοφύλλη προκάλεσαν αντιδράσεις μέρους του ακροατηρίου, που δεν ήταν μεγάλο, ενώ έγιναν και παρατηρήσεις ότι αυτή η διαδικασία έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί από την προηγούμενη φάση του διαγωνισμού για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα και όχι τώρα που απομένει λίγος καιρός μέχρι τον τελικό.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής συμφώνησε ότι αυτή η συζήτηση έπρεπε να έχει γίνει από καιρό πριν, από την άλλη όμως υπογράμμισε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα το Γραφείο Υποψηφιότητας έκανε εξαιρετική δουλειά –αναφέρθηκε και στην προκάτοχό του Έλενα Πέγκα- κάτι που είπε ότι αποδεικνύεται από την πρόκριση της πόλης στον τελικό.
Πάντως η προσπάθεια της ομάδας του Πολύδωρου Καρυοφύλλη για την εύρεση του αιτήματος ή του προβλήματος επάνω στο οποίο θα χτιστεί το αφήγημα της διεκδίκησης συνεχίζεται και για το λόγο αυτό θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις με ανθρώπους της πόλης καθώς και συνεδρίες με ομάδες εργασίας.
Ακόμη, ο Πολύδωρος Καρυοφύλλης αναφέρθηκε στους δημιουργούς της περιοχής και της χώρας, τονίζοντας ότι θα προσπαθήσει να προβάλει τη δημιουργία τους, μέσα στα πλαίσια όμως που ορίζει ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ο οποίος, όπως εξήγησε, αποσκοπεί στην εισαγωγή και όχι στην εξαγωγή καλλιτεχνικών δημιουργιών. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο θεσμός αυτός αποσκοπεί στο να εισάγει ευρωπαϊκότητα κάθε Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα, στο να γίνεται σε κάθε τέτοια πόλη ένα ντους ευρωπαϊκών ιδεών σαν να πρόκειται για ένα μηχανισμό για την κοινή ευρωπαϊκή συνείδηση. Είπε λοιπόν ο Πολύδωρος Καρυοφύλλης ότι σε αυτό το πλαίσιο θα γίνουν συνέργειες με πολιτιστικούς θεσμούς του εξωτερικού και ακριβώς μέσα από αυτές τις συνέργειες θα προβληθούν οι καλλιτέχνες του τόπου και της χώρας.
Σύντομη τοποθέτηση έκανε κατά την εκδήλωση ο επικεφαλής του Γραφείου Υποψηφιότητας, Έκτωρ Τσατσούλης, που παρουσίασε και τα στελέχη του Γραφείου στην τελική αυτή φάση του διαγωνισμού, όπως τους συνεργάτες του παρουσίασε και ο Πολύδωρος Καρυοφύλλης.
Στ.Μ.