Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2016 16:24

Ξεκινούν οι προβολές του “festival μηδέν”, πρεμιέρα στο Καλλιτεχνικό Στέκι

Ξεκινούν οι προβολές του “festival μηδέν”, πρεμιέρα στο Καλλιτεχνικό Στέκι

ΜΕΤΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Ο ΘΕΣΜΟΣ 
Ώρες έχουν μείνει για την πρεμιέρα των διήμερων προβολών του “festivalμηδέν”, αύριο, Πέμπτη, στις 11 το πρωί, στο Καλλιτεχνικό Στέκι Καλαμάτας. Σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, οι διοργανωτές παρουσίασαν το πρόγραμμα, κυρίως όμως αναφέρθηκαν στο έργο και την εμπειρία των 12 χρόνων από την έναρξη του Φεστιβάλ, αλλά και στην μετεξέλιξη του θεσμού, που «απλώνει» την καλλιτεχνική του δραστηριότητα με περισσότερες προβολές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και δίνει ακόμη μεγαλύτερο βάρος στις συνεργασίες με άλλους καλλιτεχνικούς θεσμούς και δίκτυα από όλο τον κόσμο. Το “festival μηδέν”, όπως φάνηκε και στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, είναι ένας θεσμός με εξαιρετική οργάνωση, με υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο και με αστείρευτη αγάπη των διοργανωτών του προς τους καλλιτέχνες και προς τη βιντεοτέχνη ως μέσο επικοινωνίας και εσωτερικού προβληματισμού…

Στη συνέντευξη Τύπου τοποθετήθηκαν κυρίως οι καλλιτεχνικές διευθύντριες του “festival μηδέν”, Μαργαρίτα Σταυράκη και Γιούλα Παπαδοπούλου, που τόνισαν ότι ο θεσμός, μετά από 12 χρόνια δράσης, έχει συσσωρεύσει μεγάλο πλούτο εμπειρίας και γνώσης, που πλέον πρέπει να συνδέσει τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα με το μέλλον. Και σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσαν, αποφασίστηκε η αλλαγή της μορφής της διοργάνωσης, που πια εγκαταλείπει το τριήμερο στην Καλαμάτα με την προβολή πολλών εκατοντάδων έργων βιντεοκαλλιτεχνών και από φέτος διοργανώνει προβολές με λιγότερα βίντεο, ώστε να μην υπερφορτώνεται το κοινό, διευρύνει τις συνεργασίες του με καλλιτεχνικές ομάδες του εξωτερικού, όπως και τη συμμετοχή του σε καλλιτεχνικές διοργανώσεις και στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι το “festival μηδέν” αναγνωρίζεται διεθνώς ως καλλιτεχνικός φορέας της βιντεοτέχνης, γι’ αυτό και έχει σταθερή συνεργασία με καλλιτεχνικές ομάδες από διάφορες χώρες του κόσμου. Όπως σημείωσαν μάλιστα η Μαργαρίτα Σταυράκη και η Γιούλα Παπαδοπούλου, το φεστιβάλ, πέρα από τις εκδηλώσεις του και τις διοργανώσεις στις οποίες συμμετέχει, έχει να παρουσιάσει δουλειά και στον τομέα της έρευνας της βιντεοτέχνης. Έχει δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο αρχείο, μια τεράστια συλλογή έργων βιντεοτέχνης και παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη βιντεοκαλλιτεχνών, από τα πρώτα τους μάλιστα βήματα.

Γιούλα Παπαδοπούλου, Μαργαρίτα Σταυράκη, Σταύρος Καπέτης και Νίκος Ποδιάς
Οι καλλιτεχνικές διευθύντριες του “festival μηδέν” σημείωσαν ότι οι προβολές ξεκινούν στις 11 το πρωί της Πέμπτης στο Καλλιτεχνικό Στέκι Καλαμάτας, το οποίο ευχαρίστησαν θερμά για τη σταθερή συνεργασία του. Στις οχτώ το βράδυ θα ξεκινήσουν προβολές στη Δημοτική Πινακοθήκη «Α. Τάσσος», ευχαριστώντας επίσης θερμά τη «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εικαστικού Εργαστηρίου, Παναγιώτη Λαμπρινίδη, για τη συνεργασία τους. Το βράδυ της Πέμπτης, στις 10:30, θα γίνουν προβολές και πάρτι στο «Baba Yaga», στη στοά Λόντου. Την Παρασκευή το πρωί οι προβολές θα συνεχιστούν στο Καλλιτεχνικό Στέκι, ενώ στις 9:20 το βράδυ θα γίνουν προβολές στο Καφέ Cine, σε συνεργασία με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, την οποία και ευχαρίστησαν γι’ αυτό. (Το αναλυτικό πρόγραμμα δείτε το εδώ).
Η συνέντευξη έκλεισε με την προβολή δύο εντυπωσιακών έργων βιντεοτέχνης, τόσο από καλλιτεχνικής άποψης όσο και από την πλευρά ότι πρόκειται για δημιουργίες που απαιτούν κόπο, φαντασία, δημιουργικότητα και γνώση.
Στη συνέντευξη Τύπου πλαισίωσαν τις καλλιτεχνικές διευθύντριες οι Σταύρος Καπέτης, συνεργάτης του φεστιβάλ και Νίκος Ποδιάς, από την ομάδα της καλλιτεχνικής επιμέλειας.
Εκφράστηκαν επίσης ευχαριστίες για το Κέντρο Νέων Καλαμάτας, που στηρίζει σταθερά τη διοργάνωση, για το Δήμο Καλαμάτας, που κάλυψε τα έξοδα για την εκτύπωση των προγραμμάτων και για όλους όσοι βοηθούν και υποστηρίζουν το φεστιβάλ.
Στ.Μ.