Τρίτη, 05 Ιουλίου 2016 21:10

Από τον Μπαχ στο οριακό και αμφίβολο μέλλον της Ευρώπης...

Η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κατερίνα Κασιούμη Η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κατερίνα Κασιούμη

22ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Της Μαρίας Νίκα

Θέματα που δεν αφήνουν ασυγκίνητο τον άνθρωπο ο οποίος ενδιαφέρεται για ό,τι συμβαίνει γύρω του, περιλαμβάνουν οι παραστάσεις του φετινού 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (15 - 26 Ιουλίου). Υπαρξιακά ζητήματα, η σχέση του ανθρώπου με το χορό και τη μουσική, η εξουσία που ασκούμε στους άλλους ή που μας ασκούν οι άλλοι, μη αρτιμελείς χορευτές που εντυπωσιάζουν, αλλά και σοβαρά ερωτήματα για το αμφίβολο μέλλον της Ευρώπης…

Το ενδιαφέρον πρόγραμμα παρουσίασε τη Δευτέρα το βράδυ η καλλιτεχνική διευθύντρια Κατερίνα Κασιούμη, ενώ ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας ευχαρίστησε για τη στήριξη της φετινής διοργάνωσης τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά και τον Μεσσήνιο υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξη Χαρίτση, καθώς και την τέως καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Βίκυ Μαραγκοπούλου για τη μεγάλη προσφορά της τα προηγούμενα 22 χρόνια. Ευχήθηκε δε καλή επιτυχία στην Κατερίνα Κασιούμη, εκφράζοντας αμέριστη υποστήριξη από πλευράς Δήμου.

 

Κεντρικό πρόγραμμα

 

"Links" του Αντώνη Φωνιαδάκη με το Μπαλέτο της ΕΛΣ (φωτο 5). Ο διεθνώς αναγνωρισμένος διευθυντής του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αφιερώνει αυτή τη χορογραφία σε δύο κορυφαίους κλασσικούς συνθέτες. Τον Μπαχ και τον Χέντελ, οι οποίοι αν και γεννήθηκαν την ίδια χρονιά και έζησαν σε κοντινές πόλεις, δεν συναντήθηκαν ποτέ. Ο Φωνιαδάκης δημιουργεί μια συνάντηση (Links - Συνδέσεις) των δύο μουσικών σε μια παράσταση υψηλής αισθητικής.
Παρασκευή 15, Σάββατο 16 Ιουλίου, 22.00, Μέγαρο Χορού, Κεντρική Αίθουσα

 

"10.000 Litres" της Ευαγγελίας Κολύρα (φωτο 6). Η χορογράφος η οποία ζει στο Λονδίνο, βασίζει το έργο της στη ζωτική ανθρώπινη λειτουργία της αναπνοής. Ο τίτλος «10.000 λίτρα» αναφέρεται στην ποσότητα αέρα που κυκλοφορεί στο σώμα κάθε μέρα.
"Me on top" της Άρτεμης Λαμπίρη (φωτο 7). Πέντε άνθρωποι, πέντε ιστορίες. Μια μητέρα, ένα παιδί, ένας φίλος, ένας σύντροφος, ένα αφεντικό. Μια παράσταση χορού για τις σχέσεις εξουσίας στην καθημερινή μας ζωή. Συμμετέχει η Καλαματιανή χορεύτρια Ιωάννα Παρασκευοπούλου.
Σάββατο 16 Ιουλίου, 19.00, Μέγαρο Χορού - Στούντιο

 

"Opus" του Χρήστου Παπαδόπουλου από την ομάδα “Λέων και Λύκος” (φωτο 8). Μια παράσταση βασισμένη στην κλασσική μουσική, η έννοια της οποίας παραπέμπει σε μια μορφή μουσικής σύνθεσης (opus) που χαρακτηρίζεται από αυστηρή δομή και πολυμορφία. Βασικός άξονας της παράστασης είναι η μελέτη της δομής αυτής, η αποκωδικοποίηση και εντέλει η οπτικοποίησή της ζωντανά στη σκηνή.
Κυριακή 17, Δευτέρα 18 Ιουλίου, 20.00, Μέγαρο Χορού - Στούντιο

 

"Στην άκρη του βατήρα" της Μαρίας Γοργία (ομάδα Αμάλγαμα) (φωτο 9). Μια σύγχρονη γυναίκα κολυμπά ανάμεσα στις αντιφάσεις της, στην αναποφασιστικότητά της και στα αδιέξοδα που κατά κύριο λόγο δημιουργεί η ίδια στον εαυτό της. Το έργο περιέχει σκηνές διάδρασης με το κοινό. Χορεύει η εκρηκτική Καλαματιανή περφόρμερ Σάνια Στριμπάκου. 
Τρίτη 19, Τετάρτη 20 Ιουλίου, 20.00, Μέγαρο Χορού - Στούντιο

 

"Drops of peace" των Σοφί Μπουλμπουλιάν - Λίας Χαράκη - Αποστολίας Παπαδαμάκη (ομάδες Dk-Bel, Pelma, Quasi Stellar) (φωτο 3). Οι τρεις χορογράφοι δημιούργησαν αυτή την παράσταση ως απόηχο του “Drops of breath”, της πρώτης διεθνώς υποβρύχιας παράστασης χορού. Το έργο θα παρουσιαστεί σε ανοιχτό χώρο, στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, και παρότι πρόκειται για παράσταση του κεντρικού προγράμματος του Φεστιβάλ, θα έχει ελεύθερη είσοδο.
Τρίτη 19 Ιουλίου, 22.00, Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων

 

"Beheld" και "Notturnino" της ομάδας Candoco Dance Company (φωτο 2). To χορευτικό σχήμα “Καντούκο” (από το Can do) συνθέτουν αρτιμελείς και μη χορευτές, οι οποίοι στην Καλαμάτα θα παρουσιάσουν δύο έργα. Το “Beheld” του Αλεξάντερ Γουίτλεϊ εξερευνά τις δυνατότητες αρτιμελών και μη χορευτών, ενώ το “Notturnino” του Τόμας Χάουερτ εμπνέεται από το ντοκιμαντέρ “Tosca΄s Kiss” που αναφέρεται στη ζωή τραγουδιστών της όπερας μετά τη λήξη της καριέρας τους.
Παρασκευή 22, Σάββατο 23 Ιουλίου, 20.00, Μέγαρο Χορού, Κεντρική Αίθουσα

 

"Europium" από την ομάδα RootlessRoot (φωτο 4). Το έργο της Λίντας Καπετανέα (με καταγωγή από τη Σαϊδόνα της Μάνης) και του Γιόζεφ Φρούτσεκ, θέτει το ερώτημα της ευρωπαϊκής και συλλογικής ταυτότητας. Με έμμεσες αναφορές στο ιστορικό γεγονός του ναυαγίου της “Μέδουσας” (1816) στις ακτές της Δυτικής Αφρικής και στα περιστατικά κανιβαλισμού που διαδραματίστηκαν πάνω στην αυτοσχέδια σχεδία του πληρώματος, το μέλλον της Ευρώπης και των αξιών της διαφαίνεται οριακό και αμφίβολο.
Κυριακή 24 Ιουλίου, 22.00, Μέγαρο Χορού, Κεντρική Αίθουσα

 

*Στο τέλος του κειμένου ακολουθούν φωτογραφίες από τις παραστάσεις του κεντρικού προγράμματος

 

Παράλληλες εκδηλώσεις
Κυριακή 17 & Δευτέρα 18.7 | 22:00 | First Position (προβολή), Bess Kargman. Συνδιοργάνωση: CineDoc. Υποστήριξη: Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα. Μέγαρο Χορού - Βεράντα
Τρίτη 19.7 | 18:00 & Κυριακή 24.7 | 12:00 | Μυθικοί χοροί της Μεσσηνίας (έκθεση) & Χορογραφίες της Barbara Kane. Συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας
Τετάρτη 20.7 |12:30 | Drops of Breath (προβολή), Dk-Bel | Sophie Bulbulyan Quasi Stellar | Αποστολία Παπαδαμάκη. Μέγαρο Χορού - Στούντιο
Τετάρτη 20.7 | 22:00 | Cello in my Life Indira Rahmatulla (ρεσιτάλ τσέλου και χορευτικοί αυτοσχεδιασμοί των Στ. Γκόνου, Ν. Πέππα-Τριαντάρη, Ν. Γραμματικοπούλου, Β. Αναγνωστοπούλου). Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο
Πέμπτη 21 & Παρασκευή 22.7 | 22:00 | All This Can Happen (προβολή), Siobhan Davies & David Hinton. Μέγαρο Χορού - Βεράντα
Πέμπτη 21, Παρασκευή 22 & Σάββατο 23.7 | 13:00-22:00 | The Running Tongue (εγκατάσταση/ταινία), Siobhan Davies & David Hinton. Μέγαρο Χορού - Στούντιο
Παρασκευή 22.7 | 18:00 | Screendance: Ομιλία του David Hinton - Συζήτηση. Μέγαρο Χορού - Στούντιο
Κυριακή 24.7 | 20:00 | Παρουσίαση σεμιναρίου της Barbara Kane. Μέγαρο Χορού - Στούντιο
Δευτέρα 25.7 | 20:00 | Παρουσίαση σεμιναρίου της Pat Catterson. Μέγαρο Χορού - Στούντιο
Τρίτη 26.7 | 22:00 | Γκαλά όπερας, Δημήτρης Πλατανιάς. Μέγαρο Χορού - Κεντρική Αίθουσα

Εισιτήρια προπωλούνται:
• Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας 10:00 - 13:00 & 18:30 - 21:00 καθημερινά (εκτός Kυριακής & απογεύματος Σαββάτου)
• Πληροφορίες για εισιτήρια & αγορά μέσω πιστωτικών καρτών (Visa & Mastercard). T: 27210 83088 & 27210 98025 / Φ: 27210 98063 (τις παραπάνω ημέρες & ώρες)
• Προπώληση εισιτηρίων ηλεκτρονικά: www.kalamatadancefestival.gr

Τιμές εισιτηρίων
Παραστάσεις στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας:
- Κεντρική Αίθουσα 15€ & 12€ (φοιτητικό/μειωμένο)*
- Στούντιο 12€ (Γενική είσοδος)
- Ειδική τιμή για τους συμμετέχοντες στα σεμινάρια του Φεστιβάλ: 10€
- Η είσοδος είναι ελεύθερη στις παράλληλες εκδηλώσεις εκτός από το Gala Όπερας στις 26.7.2016
- Η είσοδος είναι ελεύθερη και στην παράσταση Drops of Peace

*H έκδοση μειωμένων εισιτηρίων καθώς και η είσοδος με αυτά στις παραστάσεις γίνεται με την επίδειξη της αντίστοιχης ειδικής κάρτας (Φοιτητική κάρτα / Κάρτα πολιτισμού / Κάρτα ανεργίας / Κάρτα Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων / Κάρτα Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού / Κάρτα ΑΜΕΑ).