Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2016 00:21

"Αγια-Σωτήρα": Από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία, από τα σπουδαία αναστηλωτικά επιτεύγματα

ΕΓΙΝΕ Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΩΝ 
Δεν αποκαταστάθηκε απλά ένα εξαιρετικά σημαντικό βυζαντινό μνημείο. Κυρίως πραγματοποιήθηκε ένα τεχνικό επίτευγμα από τους μηχανικούς και τα άλλα στελέχη των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού. Αυτό το μνημείο και αυτό το επίτευγμα θαύμασαν εκατοντάδες άνθρωποι το απόγευμα της Πέμπτης, στα θυρανοίξια της «Αγια-Σωτήρας του Μοριά», του ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στους Χριστιάνους της Τριφυλίας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, που αργότερα τιμήθηκε στην Κυπαρισσία από το Δήμο Τριφυλίας…

«Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες βυζαντινές εκκλησίες και ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Πελοποννήσου», τόνισε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση, υπογραμμίζοντας την εξαιρετική εσωτερική διακόσμηση του ναού, κυρίως με μάρμαρο και σημειώνοντας τη σύνδεση της εκκλησίας με την αυτοκρατορική οικογένεια του Αλέξιου Α’ Κομνηνού.
Εκείνος που υπογράμμισε τη συμβολή και τον ρόλο των στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού για την άριστη αποκατάσταση του μνημείου ήταν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης.
Ο δε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, Θεμιστοκλής Βλαχούλης, υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα έργο με μεγάλες τεχνικές δυσκολίες και στο οποίο αξιοποιήθηκαν ιδιαίτερες τεχνικές, κάτι που έδωσε στα στελέχη της Υπηρεσίας του εμπειρίες και γνώσεις οι οποίες τώρα αξιοποιούνται σε άλλα μεγάλα έργα. Ο κ. Βλαχούλης δήλωσε ευτυχής για την πολύ καλή υλοποίηση του έργου και για το πλήθος του κόσμου που προσήλθε στην εκδήλωση των εγκαινίων. Σημείωσε δε ότι ήταν ο πρώτος που έκανε αποτύπωση του συγκεκριμένου ναού, 25 χρόνια πριν, όταν εργαζόταν στις Υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού στην Καλαμάτα. Τότε, ανέφερε, ο ναός ήταν ένας περιστεριώνας ενώ τώρα είναι ένα μνημείο άρτια αναστηλωμένο και γεμάτο κόσμο.
Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, μεταξύ άλλων εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όσους συνέβαλαν για την ολοκλήρωση αυτού του έργου. Ανακοίνωσε δε ότι μετά την εκδήλωση ο Δήμος Τριφυλίας θα τιμούσε τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, για τη μεγάλη προσφορά του στον πολιτισμό, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη για τη συμβολή του και τον αγώνα του για την υλοποίηση του έργου, καθώς και την Εφορεία Αρχαιοτήτων για το δικό της έργο.
Ο Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας, Χρυσόστομος, σημείωσε ότι η αποκατάσταση του μνημείοu αποτελεί το πιο ευτυχές έργο της περιόδου της ταπεινής διακονίας του. Σημείωσε ότι ο ναός αναγέρθηκε στα τέλη του 11 αιώνα, καταστράφηκε το 1825 από τον Ιμπραήμ, γκρεμίστηκε το 1886 από το μεγάλο σεισμό της Τριφυλίας, το 1938 αποφασίστηκε από την κυβέρνηση η αναστήλωσή του, η οποία όμως διακόπηκε λόγω του πολέμου που ακολούθησε και οι εργασίες ξανάρχισαν το 1948 χωρίς όμως το αποτέλεσμα να έχει την απαιτούμενη αρτιότητα. Ο Μητροπολίτης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας ότι ως υπουργός Πολιτισμού έδειξε ολόθερμο ενδιαφέρον για να προχωρήσει το έργο. Ευχαρίστησε επίσης για τη συμβολή τους την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, τον περιφερειάρχη, τον δήμαρχο Τριφυλίας και τον πρώην δήμαρχο του πρώην Δήμου Φιλιατρών, Άλκη Ξύγκα.
Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Ευαγγελία Μηλίτση, σημείωσε επίσης ότι για την ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου του ναού θα εκπονηθεί μελέτη από το Δήμο Τριφυλίας, σε συνεργασία με την Υπηρεσία της. Ανέφερε ακόμη ότι πριν από δύο χρόνια ολοκληρώθηκε μια ακόμη σημαντική αναστήλωση στην περιοχή, στη βυζαντινή εκκλησία της Ανάληψης Φιλιατρών.
Ο Πέτρος Τατούλης ανέφερε ότι ο ίδιος, ως υπουργός Πολιτισμού, υπέγραψε στις 2 Νοεμβρίου 2011, την ολοκλήρωση της μελέτης αναστήλωσης του ναού. Πρόσθεσε ότι για το έργο αυτό είχαν δείξει έμπρακτα ενδιαφέρον σειρά υπουργών και στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού, από τον Ευάγγελο Βενιζέλο το 1998, την Ελισάβετ Παπαζώη στη συνέχεια, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη συμβολή της πρώην γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, που ήταν παρούσα.
Στ.Μ.

Θεμιστοκλής Βλαχούλης, Ελένη Αλειφέρη, Ευαγγελία Μηλίτση, Παναγιώτης Κατσίβελας, Λίνα Μενδώνη και Πέτρος Τατούλης


-


-


-


-


-

Θεμιστοκλής Βλαχούλης