Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2016 09:20

Το Μπαλέτο της Λυρικής ανοίγει απόψε την αυλαία του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Κ. Κασιούμη, Α. Φωνιαδάκης, Π. Νίκας, Σ. Θεοδωρόπουλος, Θ. Ηλιόπουλος. Χ. Λιάππα Κ. Κασιούμη, Α. Φωνιαδάκης, Π. Νίκας, Σ. Θεοδωρόπουλος, Θ. Ηλιόπουλος. Χ. Λιάππα

Της Μαρίας Νίκα
Ο Αντώνης Φωνιαδάκης, διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με το οποίο ανοίγει απόψε το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, βρέθηκε χθες στο δημαρχείο της πόλης. Ο διεθνούς φήμης χορογράφος, πλαισιωμένος από τη διευθύντρια του Φεστιβάλ Κατερίνα Κασιούμη, τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα και τον πρόεδρο της ΕΛΣ Σάκη Θεοδωρόπουλο, μίλησε για το «Links», την παράσταση που θα παρακολουθήσει το κοινό του Φεστιβάλ σήμερα και αύριο στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, ένα χορευτικό θέαμα υψηλού επιπέδου, όπως πρόσθεσε η κα Κασιούμη...

Ο κ. Νίκας σημείωσε ότι η Εθνική Λυρική Σκηνή λαμπρίνει με την παρουσία της την πόλη, καλωσόρισε τον Αντώνη Φωνιαδάκη και ευχαρίστηκσε τον Σάκη Θεοδωρόπουλο για το γεγονός ότι στηρίζει την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία σε κάθε ευκαιρία και κυρίως από τη θέση του στη Λυρική.
Ο κ. Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε στην εξωστρέφεια της ΕΛΣ τα τελευταία χρόνια και στην προσπάθεια να ξεφύγει από το στενό πλαίσιο του Θεάτρου Ολύμπια, δίνοντας παραστάσεις ανά την Ελλάδα και υλοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία. Υποσχέθηκε δε ότι η ΕΛΣ θα είναι ακόμη περισσότερο αρωγός της Καλαμάτας όταν η πόλη επιλεγεί για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο γκαλά όπερας, με το οποίο θα κλείσει φέτος η διοργάνωση του Φεστιβάλ Χορού, τονίζοντας τη συμμετοχή του βαρύτονου Δημήτρη Πλατανιά, ο οποίος ξεκίνησε από την Καλαμάτα και έφτασε να τραγουδά στα μεγαλύτερα θέατρα της Ευρώπης, ενώ επίκειται η εμφάνισή του στην Αμερική, στη Μετροπόλιταν Όπερα.
Για το «Links», την πρεμιέρα του Φεστιβάλ, ο κ. Φωνιαδάκης σημείωσε ότι πρωτοπαρουσιάστηκε τον Απρίλιο και αφορά την αναπάντεχη σύνδεση των δύο μεγάλων συνθετών του μπαρόκ, Μπαχ και Χέντελ, μέσα από ένα μουσικό παζλ που επιμελήθηκε ο συνεργάτης του, Ζουλιάν Ταρίντ. Είναι η τρίτη φορά που συμμετέχει με έργο του στο Φεστιβάλ, αλλά η πρώτη που έρχεται με ένα τόσο μεγάλο σχήμα (60 ατόμων), όπως το μπαλέτο της Λυρικής, το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Εξέφρασε τη διάθεσή του να συμβάλει στην εξωστρέφεια της ΕΛΣ, με στόχο να δώσει και νέα πνοή στο έργο του Μπαλέτου.
Η κα Κασιούμη εξέφρασε τη συγκίνησή της για τη συνεργασία με τον Αντώνη Φωνιαδάκη, με το οποίο διατηρούν φιλία από τα φοιτητικά τους χρόνια στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, δήλωσε τον θαυμασμό της για τη δουλειά του, αλλά και την απόφασή του να επιστρέψει στην Ελλάδα γνωρίζοντας τις δυσκολίες, μετά από μια επιτυχημένη πορεία στο εξωτερικό. Ευχαρίστησε δε τον κ. Θεοδωρόπουλο για τη συνεργασία και την εμφάνιση ενός τόσο μεγάλου σχήματος όπως το Μπαλέτο της Λυρικής στην Καλαμάτα.