Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2016 18:24

Έργα της Ζιζέλ Ντενεμουστιέ στο Μουσείο Χαρακτικής Κατσουλίδη

ΜΕΣΣΗΝΗ
Έκθεση χαλκογραφίας στο Μουσείο Χαρακτικής Τέχνης Τάκη Κατσουλίδη στη Μεσσήνη, θα παρουσιάσει η καταξιωμένη χαράκτρια Ζιζέλ Ντενεμουστιέ από τις Βρυξέλλες. Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 30 Ιουλίου στις 8.00 το βράδυ, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Αυγούστου...

«Η μορφοπλαστική επιδεξιότητα της Ντενεμουστιέ, σε συνδυασμό με την άρτια τεχνική της, προσδίδει στα έργα της μια ιδιαίτερη εκφραστικότητα και μια μοναδική ονειρική ατμόσφαιρα πέρα από αυτά καθαυτά τα εικονιζόμενα», σημειώνει στον κατάλογο η ιστορικός της Tέχνης Λουϊζα Καραπιδάκη, επιμελήτρια της έκθεσης. «Oι συνθέσεις της, παρά τη ρεαλιστική τους απόδοση, παραπέμπουν συχνά σε φαντασιακούς τόπους, τοπία και χώρους, οικείους όσο και ανοίκειους, φυσικούς όσο και υπερφυσικούς. Άλλωστε, η υπερρεαλιστική διάθεση της καλλιτέχνιδας δηλώνεται ενίοτε από περιγραφικές λεπτομέρειες, κυρίαρχες στη συνολική εικόνα, εικόνες-κλειδιά, που παραπέμπουν σε επιλεγμένους εννοιολογικούς συνειρμούς…
Τα χαρακτικά έργα της Gisèle Deneumoustier με τους περίτεχνους και ποιητικούς τίτλους, “το παζλ του ωκεανού”, “το πεπρωμένο ενός φτερού”… χαρακτηρίζονται από την κλασσική αισθητική ενός μαγευτικού ρεαλισμού, μιας τέχνης ακαθόριστου χρόνου αλλά διαχρονικής αξίας, που προσκαλεί τον θεατή σε μια εκ βαθέων ανάγνωση, αφού τον έχει ήδη κερδίσει με την εξπρεσιονιστική αφηγηματικότητα και τη σημασιολογική βαρύτητά της».

Η Μεσσήνη στηρίζει την Καλαμάτα
για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Ο Δήμαρχος της Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης αναφέρει σχετικά με την έκθεση: «Με την πρωτοβουλία αυτή καθώς και με άλλες που έχουμε προγραμματίσει, σκοπός μας είναι να εγγράψουμε την Μεσσήνη στον χάρτη των πολιτιστικών δρώμενων της Μεσσηνίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Πολλοί μιλούν για πολιτιστική αποκέντρωση. Εμείς το κάνουμε πράξη. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα που η γειτονική Καλαμάτα βρίσκεται στην τελική ευθεία για να πάρει το χρίσμα της πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Η Μεσσήνη, το Νησί μας, ως τόπος δημιουργίας και έμπνευσης που πάντα υπήρξε, δεν θα ήταν δυνατό να λείψει από αυτή την προσπάθεια. Οι κάτοικοι του Δήμου Μεσσήνης και οι επισκέπτες μας θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να θαυμάσουν έργα υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας».
Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται στη Λουΐζα και τον Τάκη Αναστόπουλο, καθώς, όπως σημειώνεται, η καθοριστική συμβολή τους τόσο στη σύλληψη της ιδέας όσο και στην υλοποίηση της, επέτρεψε την πραγματοποίηση της έκθεσης, καθώς και στο Μουσείο Χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη για τη φιλοξενία.

Μουσείο Χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη
Καρατζά 15, Μεσσήνη
Τηλ. 27220 24212

Ακολουθούν φωτογραφίες της χαράκτριας και έργων της
Φωτογράφος: Luc Scrobiltgen, Bruxelles