Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2016 13:46

Ανοίγει στο κοινό ο Άγιος Νικόλαος Αλαγονίας

Ανοίγει στο κοινό ο Άγιος Νικόλαος Αλαγονίας

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ
Τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Αλαγονίας θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 24 Ιουλίου. Πρόκειται για ένα ακόμη έργο αποκατάστασης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΕΠ ΔΕΠΙΝ (ΕΣΠΑ) και αποδίδεται στο κοινό...

Ο υστεροβυζαντινός ναός του Αγίου Νικολάου στην Μεσόρουγα Αλαγονίας ανήκει στον τύπο του ελεύθερου σταυρού με τρούλο και χρονολογείται στις πρώτες δεκαετίες του 14ου αι., με μία δεύτερη οικοδομική φάση στον 17ο αι. μετά από την οποία φιλοτεχνήθηκαν και οι σωζόμενες τοιχογραφίες. Ο ναός βρίσκεται σε κομβική θέση για τον έλεγχο του βασικότερου ορεινού περάσματος που συνέδεε τη Μεσσηνία με τη Λακωνία. Ο κεραμοπλαστικός διάκοσμος στα τύμπανα της εγκάρσιας κεραίας, σε συνδυασμό με τα μορφολογικά στοιχεία του αρχικού τρούλου, επιβεβαιώνουν τους στενούς δεσμούς του οικοδομικού συνεργείου που κατασκεύασε το μνημείο με την αρχιτεκτονική παράδοση του Δεσποτάτου του Μορέως.
Η ολοκλήρωση του έργου, όπως σημειώνεται από την προϊσταμένη της Εφορείας Ευαγγελία Μηλίτση, οφείλεται σε πολλούς ανθρώπους, κυρίως στον Μιχάλη Κάππα, τη Σταυρούλα Παπανικολοπούλου, τη Σίσσυ Αγγελοπούλου και τη Βασιλική Μπάκα.
Η εκδήλωση της Κυριακής θα γίνει στις 11.00 το πρωί και υποστηρίζεται ευγενικά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αλαγονίας.