Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2016 14:54

Πήγαμε στην “XANADU” του Βαγγέλη Γκόκα

Ελεάννα Μαρτίνου, Βαγγέλης Γκόκας, Χρήστος Ιωακειμίδης, Κατερίνα Ζαφειροπούλου, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος Ελεάννα Μαρτίνου, Βαγγέλης Γκόκας, Χρήστος Ιωακειμίδης, Κατερίνα Ζαφειροπούλου, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος

Της Μαρίας Νίκα 
XANADU ή ZANANTOY. «Ο τίτλος της έκθεσης αναφέρεται στη θερινή πρωτεύουσα του Κινέζου αυτοκράτορα Κουμπλάι Χαν, που μεταφέρθηκε στη δυτική παράδοση ως ένας παραμυθένιος τόπος αρμονίας, άνεσης και αφθονίας. Κατά τον ίδιο τρόπο ο Γκόκας χτίζει τα έργα του πάνω σε μια ονειρική λογική που είναι δύσκολο να ερμηνευθεί και αποτελείται από γριφώδεις και άγνωστους κανόνες. Η θεματική του δεν εμπεριέχει μόνο ό,τι βλέπουμε αλλά και πολλά άλλα τα οποία δεν βλέπουμε αλλά στα οποία εμπλεκόμαστε», διαβάζουμε στο καλαίσθητο ενημερωτικό έντυπο για την έκθεση του Βαγγέλη Γκόκα.

GKOKAS-VAGGELIS-05-08-16.jpgΤα εγκαίνια έγιναν την Πέμπτη το βράδυ στο Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας (Παλιό Γυμνάσιο Παραλίας, Ναυαρίνου 8) και παρόντες ήταν πολλοί άνθρωποι της τέχνης, ιδίως εικαστικοί που κατάγονται από τη Μεσσηνία - διακοπές Δεκαπενταύγουστου γαρ. Ανάμεσά τους, ο ζωγράφος Βαγγέλης Δημητρέας, ο γλύπτης, διευθυντής του Εικαστικού Τομέα της Φάρις Παναγιώτης Λαμπρινίδης, η εικαστικός Ελεάννα Μαρτίνου και ο αδελφός της, αρχιτέκτονας, Σταύρος Μαρτίνος, οι εικαστικοί Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος και Κατερίνα Ζαφειροπούλου, μαζί με τον πατέρα τους ζωγράφο - αγιογράφο Κώστα Ζαφειρόπουλο, ο ζωγράφος Σωτήρης Τζαμουράνης, αλλά και ο γνωστός ιστορικός της Τέχνης Χρήστος Ιωακειμίδης.   
GKOKAS-VAG-LAMPRINIDHS-PAN-05-08-16.jpgΤην έκθεση διοργάνωσε το Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας, του Εικαστικού Εργαστηρίου της Φάρις, σε συνεργασία με το Mataroa Contemporary Art Center (με υπεύθυνο τον Ιπποκράτη Παπαδημητράκο), μια νέα πρωτοβουλία του μη-κερδοσκοπικού εργαστηρίου επιχειρηματικού πολιτισμού Mataroa, που ξεκινά τις δράσεις του με το πρώτο Painting Session. Πρόκειται για σύντομες διαδραστικές ατομικές εκθέσεις, καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών, με στόχο την ανάπτυξη της πολιτιστικής κουλτούρας της τοπικής κοινωνίας.

Βαγγέλης Γκόκας
O Βαγγέλης Γκόκας γεννήθηκε στην Κόρινθο το 1969. Σπούδασε στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1988-1994) και στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης (1995-1997). Παρουσίασε τη δουλειά του σε ατομικές (Elika Gallery, γκαλερί Tint, Batagianni Gallery, Stigma) και ομαδικές εκθέσεις (Πινακοθήκη Κοσόβου, Μπιενάλε της Αθήνας, ΕΜΣΤ, Μουσείο Μπενάκη, κ.λπ.). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Τα έργα του για την έκθεση της Καλαμάτας έχουν παραχωρηθεί από τη γκαλερί ELika».

Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας, Ναυαρίνου 8, Παραλία
Διάρκεια έκθεσης: 4 - 24 Αυγούστου
Ώρες λειτουργίας: 19:00 - 22:00

GKOKAS-VAG-OIKOGENEIA-06-08-16.jpg