Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016 09:46

Ο Δήμος υπογράφει συμβόλαιο για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα χωρίς να έχει το χρήμα!

Ο Δήμος υπογράφει συμβόλαιο για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα χωρίς να έχει το χρήμα!

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 30.000.000 ΕΥΡΩ 
Η απόφαση που πήρε το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας αποτελεί στην ουσία εξουσιοδότηση υπογραφής συμβολαίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη φιλοξενία του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, το 2021, εφόσον βέβαια η Καλαμάτα κερδίσει τον τίτλο το Νοέμβρη. Αυτό το συμβόλαιο όμως ορίζει ότι το κόστος για την Καλαμάτα θα ξεπεράσει τα 30.000.000 ευρώ. Και χθες το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο ουσιαστικά δεσμεύτηκε ότι αναλαμβάνει αυτό το δυσβάσταχτο κόστος, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως απόφαση ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την Περιφέρεια ούτε από άλλο Δήμο και φορέα (εκτός μόνο του Δήμου Μεσσήνης) ότι θα συμμετέχει στην κάλυψη μέρους του κόστους!…

Ήταν μια συζήτηση που δείχνει το βαθμό της απαξίωσης του Δημοτικού Συμβουλίου από τη δημοτική αρχή. Απαξίωση γιατί ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, δεν καταδέχθηκε να παρακολουθήσει τις τοποθετήσεις των περισσότερων δημοτικών συμβούλων αλλά και των επικεφαλής του Γραφείου Υποψηφιότητας, αλλά έκανε βόλτες έξω από την αίθουσα και κάθισε στο έδρανό του μόνο για να τοποθετηθεί. Και ενώ και σε αυτή τη συζήτηση για το θέμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είχε αυτή τη συμπεριφορά, στην τοποθέτησή του είπε πόσο σημαντικό είναι για την Καλαμάτα αυτό το στοίχημα, όπως και πόσο σημαντικό είναι το ότι υπάρχει ενότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και μπορεί να αναρωτηθεί κανείς που την είδε ο δήμαρχος την ενότητα, όταν από τις πέντε μειοψηφίες οι δύο δεν έδωσαν θετική ψήφο και μία αποχώρησε, με τους εκπροσώπους τους να κατηγορούν το δήμαρχο και τη δημοτική αρχή ότι εκείνοι με την απαξιωτική στάση τους έχουν επιλέξει να μην υπάρχει ενότητα.  
Το μείζον ζήτημα που μπήκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση είναι το που θα βρεθούν τα περισσότερα από τα 30.000.000 ευρώ που χρειάζονται για τη φιλοξενία του θεσμού και την υλοποίηση του προγράμματος.
Ο δήμαρχος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα βοηθήσει οικονομικά η κυβέρνηση, διότι, όπως τόνισε, το 2021 η Καλαμάτα, εφόσον κερδίσει τον τίτλο, δεν θα εκπροσωπεί απλά τον εαυτό της αλλά θα είναι η εθνική και η ευρωπαϊκή εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού πολιτισμού και των ευρωπαϊκών αξιών. Επίσης σημείωσε ότι υπάρχει ρητή και κατηγορηματική δέσμευση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη στήριξη της Καλαμάτας, όπως και Δήμων της Μεσσηνίας αλλά και ευρύτερα της Πελοποννήσου.
Ο επικεφαλής του Γραφείου Υποψηφιότητας, Έκτωρ Τσατσούλης, όπως και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Πολύδωρος Καρυοφύλλης, εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι τελικά το κόστος θα είναι αρκετά μικρότερο από τα 30.000.000 ευρώ, ενώ τόνισαν ότι πρόκειται για επένδυση που θα δημιουργήσει μεγαλύτερα κέρδη, αρκεί να υπάρχει σοβαρή διαχείριση και στρατηγική. Επίσης ο κ. Τσατσούλης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι θα υπάρξει σημαντική οικονομική υποστήριξη από τους ομογενείς και μάλιστα αναφέρθηκε και σε αναμενόμενη στήριξη από το Ίδρυμα Κλίντον, στη διοίκηση του οποίου ανέφερε ότι συμμετέχει Μεσσήνιος ομογενής.
Στ.Μ.