Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2012 02:56

«Κάθε αιμοδότης και ένας ήρωας» το σύνθημα της ημέρας

«Κάθε αιμοδότης και ένας ήρωας» το σύνθημα της ημέρας

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ 
ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ 
Ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξουμε, για να γίνουμε περισσότερο χρήσιμοι στην κοινωνία. Σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη, μπορούμε και εμείς να ενταχθούμε στην ομάδα των ξεχωριστών ανθρώπων που προσφέρουν λίγο από το αίμα τους σώζοντας ζωές. Στην Παραλία της Καλαμάτας, κοντά στο «Πανελλήνιο», θα λειτουργήσει από τις επτά το απόγευμα μέχρι τις εννέα το βράδυ κιόσκι της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας, στο οποίο θα μπορούν να ενημερώνονται οι υποψήφιοι εθελοντές.

Η Κωνσταντίνα Πολίτη, επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου Αθηνών και επιστημονική σύμβουλος του ΚΕΕΛΠΝΟ, γράφει για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: «Με σύνθημα «Κάθε αιμοδότης είναι ένας ήρωας» θα εορτάζεται φέτος η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και οι συνεργαζόμενοι φορείς, που επέλεξαν το σύνθημα αυτό, επισημαίνουν ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να γίνει ήρωας δίνοντας απλά αίμα, καθώς οι εθελοντές αιμοδότες ανταποκρίνονται στις επείγουσες ανάγκες κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, θέτοντας τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές τους.
Οι εθελοντές αιμοδότες προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα, από όλες τις περιοχές, τις θρησκείες και τις ηλικίες. Με την επιλογή τους να δωρίσουν αίμα αποδεικνύουν τη δύναμη της ανθρώπινης αλληλεγγύης, που σώζει ζωές.

Ιστορικό
Σημειώνεται ότι η 14η Ιουνίου επιλέχθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών, και τη Διεθνή Εταιρεία Αιμοδοσίας (ISBT). Η επιλογή αυτή έγινε ως ένδειξη τιμής και ανάμνησης στην ημέρα που γεννήθηκε ο Karl Landsteiner, ο Γερμανός γιατρός που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος το 1900 και ο οποίος τιμήθηκε για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη με το βραβείο Nobel.
Την 14η Ιουνίου τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, προσφέροντας δίχως ανταμοιβή δύο πολύτιμα για κάποιους συνανθρώπους του αγαθά: δέκα λεπτά από το χρόνο του και 450 κυβικά εκατοστά από τα 5-6 λίτρα αίματος που διαθέτει.

Μήνυμα
Το μήνυμα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη δεν είναι μόνο να εξαλείψει την προκατάληψη, το φόβο και την άγνοια γύρω από την αιμοδοσία μέσω της ενημέρωσης, αλλά κυρίως:
να προσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότες,
να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες
να μεταγγίσει στη νέα γενιά αιμοδοτών την ιδέα της μη αμειβόμενης εθελοντικής αιμοδοσίας.

Παρούσα Κατάσταση
Η μετάγγιση αίματος και παραγώγων του βοηθάει στο να σωθούν εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο. Μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του προσδόκιμου της ποιότητας ζωής των ασθενών, που πάσχουν από απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, ενώ υποστηρίζει και στηρίζει περίπλοκες ιατρικές και χειρουργικές διαδικασίες. Σήμερα, σε 62 χώρες, τα εθνικά αποθέματα αίματος βασίζονται στην εθελοντική και μη αμειβόμενη αιμοδοσία. Ωστόσο σε 40 χώρες η κατάθεση αίματος από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον των ασθενών εξακολουθεί να αποτελεί προϋπόθεση για διασφάλιση της επάρκειας αίματος, ενώ η αμειβόμενη αιμοδοσία εξακολουθεί να αποτελεί υπαρκτή κατάσταση σε μερικές χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά κοινωνικά προβλήματα.
Στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για όλες τις χώρες είναι μέχρι το 2020 η απόκτηση επάρκειας αίματος, που θα προσφέρεται εξ’ ολοκλήρου από εθελοντές αιμοδότες.