Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2016 18:50

Καθηλωτική η Σταυρούλα Μπαρδουνιώτη στο ρόλο της Αγγέλας Παπάζογλου

Γιώργος Αδαμόπουλος, Σταυρούλα Μπαρδουνιώτη, Άγγελος Μπούρας, Δευτέρα βράδυ, αμέσως μετά την πρεμιέρα της "Αγγέλας" Γιώργος Αδαμόπουλος, Σταυρούλα Μπαρδουνιώτη, Άγγελος Μπούρας, Δευτέρα βράδυ, αμέσως μετά την πρεμιέρα της "Αγγέλας"

Της Μαρίας Νίκα 
Την ακούς να μιλάει και νομίζεις ότι πρόκειται για μυθιστόρημα. Κι όμως είναι η ζωή της. Και σίγουρα η πραγματικότητα είναι ακόμη πιο σκληρή από αυτό που περιγράφει. «Μπορεί ένας άνθρωπος να αντέξει τόσο πόνο;» αναρωτιέμαι καθώς παρακολουθώ τη Σταυρούλα Μπαρδουνιώτη στο ρόλο της Αγγέλας Παπάζογλου, βράδυ Δευτέρας στο καφενείο «Ελλάς»...

Σε απόσταση αναπνοής από το κοινό, αφηγείται, κοιτάζει τους θεατές στα μάτια, τους ακουμπάει στον ώμο και είναι σαν να απευθύνεται στον καθένα ξεχωριστά. Διηγείται την ιστορία της και είναι σαν να διηγείται την ιστορία εκατομμυρίων ανθρώπων.

Πότε καθισμένη σε μια καρέκλα, δίπλα στο τραπεζάκι με το γιασεμί στο βάζο, και πότε όρθια μιλάει, κλαίει, γελάει, τραγουδάει, χορεύει… Στην αίθουσα άκρα ησυχία. Μόνο συγκίνηση αλλά και γέλιο κάποιες στιγμές, γιατί η Αγγέλα ξέρει να διασκεδάζει τη λύπη της.

Χωρίς σκηνικό, στη λιτή γωνιά ενός καφενείου, η φλογερή Σταυρούλα Μπαρδουνιώτη καθηλώνει το κοινό ζωντανεύοντας τη Σμυρνιά τραγουδίστρια Αγγέλα Παπάζογλου, μέσα από το βιβλίο του γιου της Γιώργη Παπάζογλου «Τα χαΐρια μας εδώ: Ονείρατα της άκαυτης και της καμένης Σμύρνης». Η απελευθέρωση της πόλης, η καταστροφή, η προσφυγιά, η εγκατάσταση στην Ελλάδα, ο ρατσισμός, η Κατοχή, η πείνα, ο θάνατος. Και μέσα σ' όλα αυτά άνθρωποι που διατηρούν την αξιοπρέπεια, την περηφάνια, το χαμόγελο, τον πολιτισμό τους.

Εξαιρετική η ιδέα του σκηνοθέτη της παράστασης Άγγελου Μπούρα (παλιός συνσπουδαστής της Σταυρούλας Μπαρδουνιώτη από το Θέατρο Τέχνης) να παιχτεί το έργο στο καφενείο. Eύστοχες και οι επιλογές των τραγουδιών του μουσικού Γιώργου Αδαμόπουλου (ανάμεσά τους κομμάτια του άντρα της Αγγέλας, Βαγγέλη Παπάζογλου), ο οποίος συμμετείχε και στην επιλογή των κειμένων μαζί με τη Σταυρούλα Μπαρδουνιώτη από το πολυσέλιδο βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου.

Η παράσταση παρουσιάζεται με την υποστήριξη της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας και συνεχίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.00 μ.μ. στο καφενείο «Ελλάς», Ακρίτα 127 στην Καλαμάτα.

Εισιτήριο: 10 ευρώ και 8 ευρώ ανέργων - φοιτητικό

Προπώληση: Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας / Καφενείο Ελλάς

Πληροφορίες: 27210 92682