Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2016 13:08

“Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό” στην Καλαμάτα

“Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό” στην Καλαμάτα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ 
Στην Καλαμάτα θα βρεθεί μέσα στο Νοέμβριο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό». Απευθύνεται σε παιδιά που βρίσκονται στο ευρύ φάσμα του αυτισμού και στους γονείς τους...

Το εργαστήρι “ταξιδεύει” για τρίτη χρονιά στην Ελλάδα, και στην Καλαμάτα συνδιοργανώνεται με τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Μεσσηνίας - Κέντρο Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό Μεσσηνίας, καθώς και με τη συνδρομή του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, όπου και θα φιλοξενηθεί.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικές δραστηριότητες, ειδικά μελετημένες, προκειμένου να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες επιθυμίες και τις ικανότητες των παιδιών. Στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, η μουσική αποτελεί κίνητρο για το παιδί, προκειμένου να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον του, να αναπτύξει επικοινωνιακές δεξιότητες και να αποκτήσει θετικές εμπειρίες σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο.

«Μέσα από μια σειρά μουσικών συνθέσεων, δουλεύουμε τις έννοιες της σωματογνωσίας και του χώρου, αλλά και καθημερινές δραστηριότητες και ρουτίνες της ζωής των παιδιών. Τα παιδιά έρχονται σε δημιουργική επαφή με τους ήχους και γνωρίζουν από κοντά τα διάφορα μουσικά όργανα. Με αυτόν τον τρόπο η μουσική χρησιμοποιείται ως μέσο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην ανάπτυξη της μη λεκτικής επικοινωνίας.

Οι δυνατότητες εκπαίδευσης των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού είναι απεριόριστες και το εργαστήρι αυτό του Ιδρύματος Ωνάση αποσκοπεί στην αισθητική αγωγή τους ως αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαιδευτικής εμπειρίας τους».

Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται από μια ομάδα εξειδικευμένων συνεργατών, με υπεύθυνη τη μουσικολόγο και μουσικοθεραπεύτρια Χριστίνα Παναγιωτάκου.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ (19, 26 & 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016)

Τόπος διεξαγωγής του εργαστηρίου:

10ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας (Κρήτης 46)

Ημέρες και ώρες:

Σάββατο 19 Νοεμβρίου - Συνάντηση μόνο για τους γονείς

Γονείς παιδιών 5 - 7 ετών: 10:00 - 12:00

Γονείς παιδιών 8 - 11 ετών: 12:00 - 14:00

Σάββατο 26 & Κυριακή 27 Νοεμβρίου

Παιδιά 5 - 7 ετών με έναν γονέα, ώρες: 10:00 - 12:00

Παιδιά 8 - 11 ετών με έναν γονέα, ώρες: 12:00 - 14:00

Επιπλέον δράσεις

Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί βιωματικό εργαστήρι ενηλίκων για περιορισμένο αριθμό ατόμων. Το εργαστήρι απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε άτομα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Εκπαίδευσης και αποτελείται από μια σειρά μουσικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του προγράμματος «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό».

Δηλώσεις συμμετοχής έως και την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου

Τηλέφωνα για κρατήσεις θέσεων - πληροφορίες, τόσο για το πρόγραμμα όσο και για το βιωματικό εργαστήρι: 2721 301191 (Δευτέρα - Παρασκευή, 10.00 - 18.00) και 2721 089978 (Δευτέρα - Παρασκευή 10.00 - 15.00).

Συνδιοργανωτής:

Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας -

Κέντρο Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό Μεσσηνίας

www.autismmessinias.gr

Γενικές Προϋποθέσεις:

1. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν.

2. Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

3. Η παρουσία του γονέα είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια των εργαστηρίων.

4. Υποχρεωτική η συμμετοχή και στις 3 συναντήσεις του κύκλου (19, 26 & 27/11).