Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016 08:35

Το Διάζωμα παρουσιάζει το πρόγραμμά του για Αρχαία Μεσσήνη και Αρχαία Θουρία

Αρχαία Θουρία Αρχαία Θουρία

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 
Για πρώτη φορά παρουσιάζεται σήμερα δημόσια το πρόγραμμα του Σωματείου «Διάζωμα» για δύο κορυφαία μνημεία της Μεσσηνίας, την Αρχαία Μεσσήνη και την Αρχαία Θουρία. Την παρουσίαση θα κάνει στις 5.30 το απόγευμα στην πανεπιστημιακή σχολή της Καλαμάτας, ο πρόεδρος του «Διαζώματος» και πρώην υπουργός Σταύρος Μπένος, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα «Η αξία και η μαγεία των συνεργειών». Μαζί του θα είναι ο Ευδόκιμος - Νίκων Φρέγκογλου, υπεύθυνος Πολυμεσικών Εφαρμογών του «Διαζώματος», ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Η Τεχνολογία στην υπηρεσία της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς».

Οι δύο ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο επιμορφωτικού σεμιναρίου που διοργανώνουν το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγάθων Καλαμάτας (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) με θέμα «Περιβάλλον και Πολιτισμός».
benos.jpg«Το σεμινάριο αφορά στη διαθεματική προσέγγιση και την ενσωμάτωση καλών πρακτικών στην εκπαιδευτική διαδικασία, μέσα από ομιλίες από αναγνωρισμένους επιστήμονες, με βιωματικές δράσεις και εργαστήρια. Απώτερος στόχος είναι να συμβάλει στην ευρεία ενημέρωση και «άσκηση» των εκπαιδευτικών και των φοιτητών-τριών. Το σεμινάριο θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη της εκπαιδευτικού Ντίνας Σχίζα, πρωτοπόρου φυσιογνωμίας της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, της Συστημικής σκέψης και των Ερευνητικών εργασιών» σημειώνεται στην πρόσκληση

Πρόγραμμα σεμιναρίου 
18 και 19 Νοεμβρίου
Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, Αμφιθέατρο Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Καλαμάτα)
17.00 Εγγραφές
17.30 - 18.15 Σταύρος Μπένος (Πρόεδρος Κίνησης Πολιτών «Διάζωμα»), «Η αξία και η μαγεία των συνεργειών» και Ευδόκιμος-Νίκων Φρέγκογλου (B.Sc., MA in 3D Design for Virtual Environments, υπεύθυνος πολυμεσικών εφαρμογών), «Η Tεχνολογία στην υπηρεσία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς»
18.15 - 19.00 Ιωάννα Σπηλιοπούλου (Επίκουρος Καθηγήτρια Αρχαιογνωσίας και Ιστορίας του Πολιτισμού),«Η Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας (ΕΑΧΑ) και η ένταξή τους στον πολεοδομικό ιστό της παλιάς και της σύγχρονης πόλης. Η δημιουργία ενός αρχαιολογικού/πολιτιστικού πάρκου στον ιστορικό πυρήνα της ελληνικής πρωτεύουσας»
19.00 - 19.45 Βασιλική Πέννα (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας, Βυζαντινής Νομισματικής και Σιγιλλογραφίας),«Νομίσματα και εικόνες του παρελθόντος: ιστορίες της φύσης και του περιβάλλοντος. Ερμηνείες και σύγχρονες προσεγγίσεις»
19.45 - 20.00 Νικόλαος Ζαχαριάς (Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαιομετρίας, Πρόεδρος Τμήματος ΙΑΔΠΑ), «Από το Χώμα στο Τέχνεργο, από το Γεωπεριβάλλον στο Αρχαιοπεριβάλλον»
20.00 - 21.00 Ξενάγηση στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας
…………………………………………………………………………………………
Σάββατο 19 Νοεμβρίου, Αμφιθέατρο Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Καλαμάτα)
09.15 – 10.00 Κων/νος Τρίκολας (Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Μεσσηνίας και Λακωνίας), «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: μία σημαντική συμβολή στη Δευτεροβάθμια και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση»
10.00 - 10.30 Γεώργιος Κούσουλας (Φυσιογνώστης, π. Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας), «Η φίλη μας η Ντίνα Σχίζα»
10.30 - 11.00 Παύλος Κοσμίδης (Γεωλόγος, Δρ. Επιστημών της Αγωγής, Διευθυντής 3ου Γυμνασίου Γέρακα Αττικής) και Τρισεύγενη Πουλοπούλου (Φιλόλογος, Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, π. Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Δ.Ε. Μεσσηνίας και π. Υπεύθυνη ΚΠΕ Καλαμάτας), «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και συστημική σκέψη μέσα από τη ματιά της Ντίνας Σχίζα»
11.00 - 11.15 Διάλειμμα
11.15 - 14.00 Εργαστήρια: α) «Μία εφαρμογή της συστημικής σκέψης στην περιβαλλοντική εκπαίδευση» (Παύλος Κοσμίδης - Τρισεύγενη Πουλοπούλου) και β) «Η Φωτογραφία στην εκπαίδευση για την Αειφορία: Παιδαγωγικές, Διδακτικές, Αξιολογητικές και Ερευνητικές διαστάσεις» (Μαριάννα Τσεμπερλίδου, Φυσιογνώστρια, MscinEducation)
Στο τέλος του σεμιναρίου θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.