Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016 10:13

Κατάχρηση αντιβιοτικών, κίνδυνοι για την υγεία μας, άσκοπη επιβάρυνση των ταμείων μας

Κατάχρηση αντιβιοτικών, κίνδυνοι για την υγεία μας, άσκοπη επιβάρυνση των ταμείων μας

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ 
Ένα μεγάλο ζήτημα -συνδέεται με 50.000 θανάτους ανθρώπων κάθε χρόνο στην Ευρώπη και 700.000 σε όλο τον κόσμο!- θα αναλυθεί σε ενημερωτική εκδήλωση που έχει διοργανώσει για αύριο, Τετάρτη, ο Σύλλογος Γονέων Τριών Μεσσηνίας. Πρόκειται για την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και τις σοβαρότατες συνέπειές της τόσο για την υγεία του πληθυσμού, λόγω της δημιουργίας ανθεκτικών μικροβίων, όσο και για την άσκοπη αλλά σοβαρή οικονομική επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων. Κάλεσμα σε όλο τον κόσμο να παρακολουθήσει την εκδήλωση, που θα γίνει στο ξενοδοχείο REX στις έξι το απόγευμα, απεύθυναν ο πρόεδρος του Συλλόγου, Χρήστος Κορομηλάς και ο ομιλητής, φαρμακοποιός Νικόλαος Καράμπελας. Θα μιλήσει επίσης στην εκδήλωση ο ειδικός παθολόγος λοιμωξιολόγος Φώτιος Σεϊντής…

Όπως σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της εκδήλωσης ο Χρήστος Κορομηλάς, το θέμα της υπερκατανάλωσης χωρίς λόγο αντιβιοτικών έχει έρθει και πάλι στην επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό, αφενός με το σοβαρό κίνδυνο που αντιμετώπισε πριν από λίγες ημέρες η υγεία δημόσιου προσώπου και αφετέρου με ανακοινώσεις που έχει κάνει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο πρόεδρος του Συλλόγου τόνισε ότι δυστυχώς η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη, μετά τη Ρουμανία, σε ποσοστό κατανάλωσης αντιβιοτικών φαρμάκων. Πρόσθεσε όμως ότι έχει υπολογιστεί πως το 50% των αντιβιοτικών που καταναλώνονται στη χώρα μας δεν υπάρχει κανένας λόγος να καταναλωθούν. Αυτή η αλόγιστη κατανάλωση, συνέχισε ο κ. Κορομηλάς, δημιουργεί κινδύνους για την υγεία του πληθυσμού και επιπλέον προκαλεί σοβαρή οικονομική επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων.

Επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Τριών Τέκνων εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Ιατρικό και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο, οι οποίοι ανέφερε ότι υποστηρίζουν την εκδήλωση, παρ’ότι γιατροί και φαρμακοποιοί δεν βλάπτονται οικονομικά από τη διακίνηση αντιβιοτικών φαρμάκων.

Ο φαρμακοποιός Νικόλαος Καράμπελας από την πλευρά του ανέφερε ότι με την κατάχρηση των αντιβιοτικών συνδέονται περίπου 700.000 θάνατοι κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο και περίπου 50.000 στην Ευρώπη. Σημείωσε μάλιστα ότι δυστυχώς στην Ευρώπη δεν δημοσιοποιούνται οι θάνατοι που συνδέονται με την κατάχρηση αντιβιοτικών, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ όπου τόνισε ότι υπάρχει ένα οργανωμένο σύστημα αναφοράς.

Ο κ. Καράμπελας σημείωσε ότι πολλές φορές καταναλώνονται αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση ενός κρυολογήματος, ενός συναχιού, μιας γρίπης κ.λπ, όμως αυτά τα θέματα υγείας σε καμία περίπτωση δεν θεραπεύονται με αντιβιοτικά, δεν μπορούν να έχουν καμία επίδραση αυτά τα φάρμακα. Αντίθετα δε, συνέχισε, αυτή η κατάχρηση των αντιβιοτικών οδηγεί στη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων, τα οποία μάλιστα διασπείρονται παντού, δηλαδή μπορεί να πλήξουν έναν άνθρωπο που ποτέ δεν κατανάλωσε αντιβιοτικό χωρίς ιατρική οδηγία. Σχολίασε λοιπόν ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι καραμέλες…

Επίσης ο φαρμακοποιός που θα μιλήσει στην αυριανή εκδήλωση τόνισε ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη θέσπιση μέτρων από την πολιτεία όπως η πώληση αντιβιοτικών με ειδική συνταγή, ο έλεγχος της υπερσυνταγογράφησης από γιατρούς, ο έλεγχος της πώλησης από φαρμακοποιούς. Επιπλέον όμως υπογράμμισε ότι πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία του κόσμου που πιέζει για να του γράψει ο γιατρός ή να του πουλήσει ο φαρμακοποιός ένα αντιβιοτικό.