Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2017 09:36

Αναζητώντας την ιδανική πολιτεία...

Αναζητώντας την ιδανική πολιτεία...

ΟΡΝΙΘΕΣΣΤΟ ΔΗΠΕΘΕΚ 

Τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, διασκευασμένους για παιδιά, παρουσιάζει την Κυριακή 8 Ιανουαρίου σε πρεμιέρα η παιδική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. Η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Κατσουλάκη, ενώ όπως σημείωσε χθες ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου για την παράσταση, η διασκευή έγινε πάνω στις πρόβες σε συνεργασία με τους ηθοποιούς. «Δεν θέλησα να παρέμβω πολύ στο έργο, μόνο όπου θεωρούσα ότι χρειαζόταν για να γίνεται κατανοητό» σημείωσε ο σκηνοθέτης τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να έρχονται τα παιδιά σε επαφή με τα αρχαία κείμενα και τους αρχαίους συγγραφείς. Οι «Όρνιθες», όπως είπε, ήταν ό,τι έπρεπε γι’ αυτό το σκοπό, καθώς έχει τη μορφή παραμυθιού, με πρωταγωνιστές δύο φίλους που θέλοντας να ξεφύγουν από την άσχημη πραγματικότητα της πόλης τους την εγκαταλείπουν και αναζητούν μια ιδανική πολιτεία. Και τη βρίσκουν στη χώρα των πουλιών, τη Νεφελοκοκκυγία...

Ο Κώστας Κατσουλάκης υπενθύμισε το θρυλικό ανέβασμα του έργου από τον Κουν, τον Χατζιδάκι, τον Τσαρούχη και τη Ραλλού Μάνου, σημειώνοντας ότι η παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας θα μπορούσε να είναι και μια αφορμή για γνωριμία των παιδιών με αυτούς τους σπουδαίους ανθρώπους της τέχνης, εάν οι δάσκαλοί τους εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και τους μιλήσουν σχετικά.
Στη σχέση των περισσότερων ηθοποιών της παράστασης με την Καλαμάτα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης Φάρις του Δήμου, Θανάσης Ηλιόπουλος. Παρατήρησε, επίσης, ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του το ΔΗΠΕΘΕΚ επιλέγει μιαν αριστοφανική κωμωδία, με στόχο να φέρει σε επαφή τα παιδιά με την αρχαία ελληνική γραμματεία και τα κλασικά κείμενα των σπουδαίων ελλήνων συγγραφέων, μέσα από μια φαντασμαγορική, ευχάριστη παράσταση.

Ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στην εγκατάλειψη του ΔΗΠΕΘΕΚ από το Υπουργείο Πολιτισμού, αν και το ίδιο δημιούργησε τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, καθώς η χρηματοδότηση από την πλευρά του φτάνει πλέον μόλις τις 42.000 ευρώ ετησίως, με αποτέλεσμα το κόστος λειτουργίας του, από το ανέβασμα παραστάσεων μέχρι τη συντήρηση των χώρων, να έχει αφεθεί στο Δήμο. «Με 42.000 ευρώ ούτε μισή παράσταση δεν ανεβάζεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάλεσμα σε μικρούς και μεγάλους να βρεθούν στο ΔΗΠΕΘΕΚ για να πετάξουν ψηλά σε μια ιδανική πολιτεία μέσα από το χορό και το τραγούδι απηύθυνε η χορογράφος και χορεύτρια της παράστασης Μαρία Λαδά (η μουσική είναι του Μιχάλη Χριστοδουλίδη).

Για ένα έργο που γράφτηκε από τον Αριστοφάνη κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, σε μια περίοδο μεγάλης αναταραχής για την Αθήνα, μίλησε η ηθοποιός Νάστια Βραχάτη, ενώ η συνάδελφός της Εύη Γιαννακοπούλου ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στο ανέβασμα της παράστασης χωρίς να φαίνονται. Ο Γιάννης Κατσιμίχας κάλεσε τους θεατές να ταξιδέψουν με τους «Όρνιθες» και ο Κωνσταντίνος Πασσάς έκανε λόγο για μια παράσταση με βαθιά πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα. Ο Γιώργος Τσαπόγας μίλησε για την καλή συνεργασία μεταξύ των συντελεστών και ο Πάνος Κουραμπάς χαρακτήρισε την παράσταση ένα ταξίδι.

Παραστάσεις στην Κεντρική Σκηνή, Δημοσθένους 2 (απέναντι από δικαστικό μέγαρο):

Κυριακή 8, 15 και 22 Ιανουαρίου στις 11.30 π.μ.

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ για τους μεγάλους και 5 ευρώ για τα παιδιά

Οργανωμένες για σχολεία:

Δευτέρα - Παρασκευή πρωί.

Τηλ. επικοινωνίας: 27210 82612 και 6983 581023


Μαρία Νίκα