Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017 18:08

Πλούτος δημιουργίας και εκδηλώσεων στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Θανάσης Ηλιόπουλος, Τζίνα Πετροπούλου, Στάθης Γυφτάκης Θανάσης Ηλιόπουλος, Τζίνα Πετροπούλου, Στάθης Γυφτάκης

ΞΕΚΙΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Εβδομήντα πέντε ταινίες, οι 50 ξένες και οι 25 ελληνικές, εκ των οποίων οι 41 θα προβληθούν στην Ελλάδα για πρώτη φορά,  22 ξένοι δημιουργοί και 20 Έλληνες που θα φιλοξενηθούν στην περιοχή, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι πρόσφυγες, μουσικές εκδηλώσεις, σεμινάρια, βραβεύσεις, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά… Όλος αυτός ο δημιουργικός και καλλιτεχνικός πλούτος θα παρουσιαστεί στην Καλαμάτα (αλλά και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου), από την Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου. Για τη σπουδαία αυτή διοργάνωση μίλησαν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, η καλλιτεχνική διευθύντριά της, Τζίνα Πετροπούλου, ο πρόεδρος της Φάρις, Θανάσης Ηλιόπουλος και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, το οποίο συμμετέχει στο πρόγραμμα με σημαντικές συναυλίες, Στάθης Γυφτάκης…

Ο Θανάσης Ηλιόπουλος τόνισε ότι η χαρά για το Δήμο και για τη Φάρις είναι μεγάλη, διότι για 3η χρονιά το επίκεντρο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ είναι η Καλαμάτα, μια διοργάνωση που υπογράμμισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντική και επιπλέον έρχεται να προστεθεί στις άλλες μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις που πραγματοποιούνται στην πόλη, το Φεστιβάλ Χορού και το Φεστιβάλ Χορωδιών.
Ο Θανάσης Ηλιόπουλος συνεχάρη την Τζίνα Πετροπούλου και τους υπόλοιπους διοργανωτές για την ποιότητα του Φεστιβάλ, ενώ τόνισε ότι ο Δήμος στηρίζει τη διοργάνωση και οικονομικά αλλά και οργανωτικά, προσφέροντας το αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου, όπου θα γίνουν οι προβολές.
Από την πλευρά της η Τζίνα Πετροπούλου ανταπέδωσε τις ευχαριστίες, τονίζοντας ότι από την πρώτη χρονιά της διοργάνωσης ο Δήμος στηρίζει το Φεστιβάλ, ενώ φέτος την υποστηρίζουν οικονομικά εκτός από το Δήμο και η Φάρις αλλά και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Επίσης σημείωσε ότι η διοργάνωση έχει ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ.
Η κ. Πετροπούλου κάλεσε τον κόσμο να προσέρχεται στις προβολές και τις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, όπως τα σεμινάρια, που τόνισε ότι είναι ανοιχτά για το κοινό και δεν απαιτούν ειδικές γνώσεις από τους συμμετέχοντες.
Το καμάρι της διοργάνωσης, πρόσθεσε, είναι η εκπαιδευτική ζώνη, οι προβολές για τους μαθητές που θα γίνονται τις πρωινές ώρες. Στις περισσότερες από τις προβολές αυτές, σημείωσε, θα παραβρίσκονται και οι δημιουργοί των ταινιών που θα μιλούν με τους μαθητές για το έργο τους.
Η έναρξη του Φεστιβάλ, την Παρασκευή στις οχτώ το βράδυ, θα γίνει με την ταινία του Γιάννη Γρηγορόπουλου, «VictorUllmann: Βιογραφία μιας ηχογράφησης». Πρόκειται για τον συνθέτη που δολοφονήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς. Μετά την προβολή θα δοθεί συναυλία, από το Δημοτικό Ωδείο, με τη σολίστα στο πιάνο MariaBarzon, η οποία θα παίξει σονάτες του VictorUllmann.
Στην Καλαμάτα το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ θα ολοκληρωθεί με αφιέρωμα στον Γκάντι, δεδομένου ότι η ημερομηνία ολοκλήρωσης της διοργάνωσης, η 30η Γενάρη, είναι η ημέρα που δολοφονήθηκε η μεγάλη αυτή παγκόσμια προσωπικότητα από την Ινδία. Μετά τις σχετικές προβολές θα γίνει συναυλία κλασικής ινδικής μουσικής με το όργανο Σιτάρ από τον Νεκτάριο Μητριτσάκη.
Για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ πατήστε εδώ
Στ.Μ.