Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017 09:26

Πρεμιέρα με την ταινία του Μεσσήνιου Ιωάννη Γρηγορόπουλου

Πρεμιέρα με την ταινία του Μεσσήνιου Ιωάννη Γρηγορόπουλου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 
Η βραβευμένη ταινία του σκηνοθέτη από τη Μεσσήνη, Ιωάννη Γρηγορόπουλου, και του συναδέλφου του Μιχάλη Αριστείδου, «Viktor Ullmann: Βιογραφία μιας ηχογράφησης», ανοίγει την Παρασκευή το βράδυ το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Το έργο θα προβληθεί στην τελετή έναρξης που θα γίνει στις 8.00, στο αμφιθέατρο Θόδωρος Αγγελόπουλος του Εργατικού Κέντρου, Αριστομένους 95...

Περίληψη της ταινίας: Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δημιουργήθηκε στην Τσεχία ένα πειραματικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, το Theresienstadt. Σε αυτό συγκεντρώθηκαν χιλιάδες Εβραίοι καλλιτέχνες με σκοπό, πέρα από τα καταναγκαστικά έργα, να παράγουν και “πολιτισμό” ώστε να χρησιμοποιηθεί για προπαγανδιστικούς σκοπούς από τους Ναζί. Ανάμεσα στους χιλιάδες καλλιτέχνες βρισκόταν και ο ήδη γνωστός μουσικοσυνθέτης Βίκτορ Ούλμαν. Οι επτά σονάτες για πιάνο που έγραψε κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά μέσα στο Theresienstadt από τις πιανίστες Έντιθ Κράους και Άλις Χερτς Σόμερ. Το 2014, με αφορμή την ηχογράφηση αυτών των κομματιών από την πιανίστα Μαρία Γκαρθόν, η Άλις, η Έντιθ και πολλοί άλλοι μίλησαν για τον Βίκτορ Ούλμαν σαν καλλιτέχνη αλλά και σαν άνθρωπο.

Το έργο κέρδισε το Βραβείο Κοινού Fisher στο τελευταίο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Μετά την προβολή της ταινίας (διάρκειας 34΄) η πιανίστα Μαρία Γκαρθόν θα παρουσιάσει σονάτες του Viktor Ullmann στο πιάνο. Θα απαγγείλει ο Κώστας Χαλκιάς.
Το μουσικό μέρος πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις "Μουσικές του Κόσμου", τη σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνουν το Δημοτικό Ωδείο και η "Φάρις" του Δήμου Καλαμάτας.