Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017 20:54

Μεγάλη ιστορία, βαθιά συγκίνηση, ασίγαστο πάθος για συνέχεια

Ο Χρήστος Ζερίτης, ο Σταύρος Χριστόπουλος, ο Κώστας Νταβουτιάν και ο Γιάννης Καλυβιώτης μίλησαν αντίστοιχα για τα Τμήματα Βόλεϊ, Ποδοσφαίρου, Ποδηλασίας και Στίβου του Μεσσηνιακού Γυμναστικού Συλλόγου Ο Χρήστος Ζερίτης, ο Σταύρος Χριστόπουλος, ο Κώστας Νταβουτιάν και ο Γιάννης Καλυβιώτης μίλησαν αντίστοιχα για τα Τμήματα Βόλεϊ, Ποδοσφαίρου, Ποδηλασίας και Στίβου του Μεσσηνιακού Γυμναστικού Συλλόγου

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ 
Είναι από τις εκδηλώσεις που παρακολουθείς εντυπωσιασμένος και με θαυμασμό. Ήταν η ετήσια εκδήλωση το Μεσσηνιακού Γυμναστικού Συλλόγου, του αρχαιότερου αθλητικού σωματείου της χώρας, με έτος ίδρυσης το 1888! Ακόμη και οι απλοί θεατές, όχι οπωσδήποτε μέλη της μεγάλης οικογένειας του Μεσσηνιακού, ένιωσαν ένα βάρος, όταν εξηγήθηκε από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου το πόσο δύσκολο είναι να κρατηθεί όρθιο στις σημερινές ασφυκτικές οικονομικές συγκυρίες αυτό το Σωματείο, με τις ιδιόκτητες αθλητικές εγκαταστάσεις των 17 στρεμμάτων. Είδαμε ανθρώπους του Μεσσηνιακού να βουρκώνουν για το Σωματείο τους, ενθυμούμενα τους ανθρώπους του Συλλόγου που τους έμαθαν όχι τόσο το πώς θα γίνουν καλοί αθλητές αλλά κυρίως τις αξίες της ευγενούς άμιλλας, του σεβασμού και της επιμονής και υπομονής, τις οποίες και τους μετέδωσαν. Ακούσαμε όμως και για τη μεγάλη απώλεια της Καλαμάτας, που τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 ήταν, μαζί με τα Χανιά της Κρήτης, οι πόλεις της Ελλάδας που προσέλκυαν αθλητές παγκόσμιων επιδόσεων για την προετοιμασία τους και είχαν φτάσει σε υψηλό επίπεδο τον αθλητικό τουρισμό…

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το κόψιμο της πίτας του Μεσσηνιακού και με χαιρετισμό από τον πρόεδρο του Συλλόγου, Παναγιώτη Στασινόπουλο, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι οι άνθρωποι του Σωματείου θα συνεχίσουν με όλες τους τις δυνάμεις την προσπάθεια να συνεχιστεί η μεγάλη ιστορία του ΜΓΣ.
Η παρουσίαση της εκδήλωσης έγινε από τον γνωστό δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Μάκη Τσίλκο (καλύπτει ανελλιπώς τη διοργάνωση των Παπαφλεσσείων), ο οποίος επανειλημμένως αναφέρθηκε στην ιστορία που έγραψε η Καλαμάτα στον αθλητικό τουρισμό και στη φιλοξενία κορυφαίων αθλητών του κόσμου για την προετοιμασία τους. Ο Μάκης Τσίλκος υπογράμμισε ότι η Καλαμάτα εξακολουθεί να έχει τα πλεονεκτήματα που δεν έχουν άλλες πόλεις για τη φιλοξενία πρωταθλητών και μάλιστα σημείωσε ότι και τα τελευταία χρόνια γίνεται δουλειά σε αυτόν τον τομέα, με τη φιλοξενία παγκόσμιων πρωταθλημάτων στην ελεύθερη κατάδυση.
KATROUGKALOS-POULOPOULOS-23-01-17.jpg
Ο Δημήτρης Πουλόπουλος ξεναγεί τον Γιώργο Κατρούγκαλο στην έκθεση έργων του σπουδαίου Μουσείου του Μεσσηνιακού Γυμναστικού Συλλόγου
Επίσης, ο Μάκης Τσίκλος έκανε επανειλημμένως αναφορές στην προσφορά του Μήτσου Μπάκα ως προέδρου του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου, του πρώην δημάρχου Χρήστου Μαλαπάνη, του Μπάμπη Βακαλόπουλου, υπαλλήλου στον Αθλητικό Οργανισμό και στελέχους του Μεσσηνιακού και του εκπροσώπου του Μεσσηνιακού και πρώην δημοτικού συμβούλου Δημήτρη Πουλόπουλου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, θα συνδράμουν ώστε ο Μεσσηνιακός να συνεχίσει τη λαμπρή του πορεία και στο μέλλον.
Ο πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού, δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μπασακίδης, ανέφερε ότι πράγματι οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου είναι γερασμένες, πρόσθεσε όμως ότι σε αυτές επικρατεί μια κατάσταση ευπρέπειας, ενώ εμμέσως έθεσε το ζήτημα ότι το κράτος δεν βοηθάει, με την έννοια ότι δεν διαθέτει τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις έστω για τις βαριές συντηρήσεις που πρέπει να γίνουν στις υποδομές.
MALAPANSHS-MPAKAS-MHTSOS-KATROUGKALOS-23-01-17.jpg
Τιμητική βράβευση του Μήτσου Μπάκα και του Χρήστου Μαλαπάνη
Χαιρέτησαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες, τον οποίο αργότερα ο Δημήτρης Πουλόπουλος ευχαρίστησε θερμότατα τονίζοντας πέρσι βοήθησε καθοριστικά το Σύλλογο, καθώς και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κωνσταντινέας, που από την πλευρά του τόνισε ότι η συντήρηση των υποδομών είναι ευθύνη της αυτοδιοίκησης, ενώ για το κράτος σημείωσε ότι τα ελάχιστα χρήματα που διαθέτει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κατευθύνονται σε υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί κατά το παρελθόν, από πολιτικούς μάλιστα που μοίραζαν τα χρήματα στις εκλογικές τους περιφέρειες, όπως ο Γιάννης Ανδριανός στην Αργολίδα.
Ο Δημήτρης Πουλόπουλος αναφέρθηκε στο τεράστιο βάρος που έχει αναλάβει η διοίκηση του Μεσσηνιακού να κρατήσει όρθιο το Σωματείο. Τόνισε ότι αυτό μέχρι τώρα γίνεται κατορθωτό χάρη στους γονείς των αθλητών και την υποστήριξη που προσφέρουν αλλά και σε φορείς της αυτοδιοίκησης που επίσης βοηθούν. Παρατήρησε πάντως ότι πρέπει οπωσδήποτε να βοηθήσουν όλοι ώστε τα Παπαφλέσσεια να γίνουν και φέτος, να μην χαθεί αυτή η ιστορική και σημαντική διοργάνωση.
Ακολούθως ο προπονητής του Τμήματος Στίβου του Μεσσηνιακού, Γιάννης Καλυβιώτης, μίλησε για τη δουλειά και τις διακρίσεις των αθλητών του στίβου και ιδιαίτερα για το βάρος που δίνεται στα νέα παιδιά. Όπως σημείωσε, το 2016 ο Μεσσηνιακός στον στίβο ήρθε στην 46η θέση μεταξύ των 312 αθλητικών σωματείων της χώρας! Το μέλος της διοίκησης του Μεσσηνιακού, Χρήστος Ζερίτης, μίλησε για την ιστορία του Τμήματος Βόλεϊ, ο Σταύρος Χριστόπουλος, επίσης μέλος της διοίκησης, μίλησε για το Τμήμα Ποδοσφαίρου, ενώ ο ποδηλάτης και προπονητής Κώστας Νταβουτιάν μίλησε για το Τμήμα Ποδηλασίας.
KATROUGKALOS-BASAKIDHS-DEDES-23-01-17.jpg
Γιώργος Δέδες, Νίκος Μπασακίδης, Γιώργος Κατρούγκαλος
Ακολούθησε η απονομή τιμητικών διακρίσεων στους χορηγούς του Μεσσηνιακού, σε πρόσωπα που έχουν βοηθήσει το Σύλλογο και σε ομάδες και αθλητές του Συλλόγου.
Μεταξύ άλλων τιμήθηκε ο πρώην δήμαρχος, Χρήστος Μαλαπάνης, που δήλωσε ότι εντυπωσιάστηκε από το πάθος και τη συγκίνηση των ανθρώπων του Μεσσηνιακού. Επίσης τιμήθηκε ο Μήτσος Μπάκας που μεταξύ άλλων τόνισε ότι η πολιτεία πρέπει να στηρίξει την αυτοδιοίκηση, κατανέμοντας την απαιτούμενη χρηματοδότηση για τις αθλητικές υποδομές και για την υποστήριξη του αθλητισμού.
Σημειώνεται ότι στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου λειτούργησε έκθεση με σπουδαία ενθυμήματα από το Μουσείο του Μεσσηνιακού Γυμναστικού Συλλόγου.
Στ.Μ.