Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017 16:39

Η Λέσχη αφιερώνει τον Μάρτιο στη γυναίκα

ΠΡΟΒΟΛΕΣ 
Πέντε δυνατές ταινίες αφιερωμένες στη γυναίκα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της (8/3), θα προβάλει η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας μέσα στον Μάρτιο. Πρόκειται για το «Όλα για την Εύα» του Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς, το «Offside» σε σκηνοθεσία Τζαφάρ Παναχί, τις «Διαβολογυναίκες» του Ανρί - Ζορζ Κλουζό, το «Η Τρελή Χαρά La Pazza Gioia» του Πάολο Βίρτζι και τις «Τρωάδες» του Μιχάλη Κακογιάννη...

«Στη Λέσχη αφιερώνουμε όλο τον Μάρτιο στη Γυναίκα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αν και είναι αλήθεια ότι ένα σπουδαίο γεγονός, μια ιδέα, ένα ιδανικό ή έναν αγώνα πρέπει να το μνημονεύουμε στην καθημερινότητά μας και όχι μόνο την ημέρα του χρόνου που είναι αφιερωμένη σε αυτό. Μας δίνεται όμως το έναυσμα για να στήσουμε ένα αφιέρωμα, για το οποίο είμαστε πολύ περήφανοι.

Αν και κατά κανόνα ο ανδροκρατούμενος κινηματογραφικός φακός απαθανάτισε τη γυναικεία ομορφιάμε δυτικά στερεότυπα, παίζοντας σημειολογικά σε μεγάλο βαθμό το παιχνίδι της διαφήμισης, εν τούτοις ξεδιαλέξαμε πέντε ταινίες, που σμιλεύουν μια πολύπλευρη πολυδιάστατη πραγματικότητα, από το σύγχρονο καταπιεσμένο Ιράν (Offside 16/3) μέχρι τη ματαιόδοξη πλευρά του θεάματος (Όλα για την Εύα 2/3), και από τη γυναίκα θύμα/θύτης (Διαβολογυναίκες 23/3) και τη γυναικεία φιλία (στην προσωπικά πολύ αγαπημένη Η Τρελή ΧαράLa Pazza Gioia30/3) μέχρι την τραγική μάνα, σύζυγο, αδερφή, κόρη, θύμα πολέμου, μέσα από τη βαθιά αντιπολεμική και διαχρονική τραγωδία του Ευριπίδη με την καθηλωτική ματιά του Μιχάλη Κακογιάννη (Τρωάδες 9/3).

Αυτό είναι ένα μικρό αφιέρωμα, πίσω από το οποίο κρύβεται μια προσπάθεια να καταλάβουμε, να δικαιολογήσουμε, να διδαχθούμε και να μορφωθούμε.
"Μορφώνεις έναν άντρα: Μορφώνεις έναν άντρα.
Μορφώνεις μια γυναίκα: μορφώνεις μια γενιά"
Brigham Young».

Οι προβολές πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη στις 9.30 το βράδυ, στο αμφιθέατρο Θεόδωρος Αγγελόπουλος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας.
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (δωρεάν για νέους κάτω των 18)